Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

audi a4 b5 - Długie światła świecące na krzyż

voorek 04 Jan 2014 23:06 7347 6
    voorek
    Level 9  
    Witam, kupiłem audi a4 b5 (1.8t quattro) już 2 lata temu. Lampy są dość dziwne. Po włączeniu świateł długich, krótkie się nie wyłączają. Oraz długie (tylko długie) świecą na krzyż... Zauważyłem to gdy jedno długie zaczęło świecić za wysoko. Chciałem regulować prawe a okazało się że to lewe lecz świeci na prawo. We mgle widać to bardzo dobrze. Czy to normalne? Czy to standardowe przykładowo w tym samochodzie tego rocznika? (95-96)
    Dodam iż ojciec ma takie samo auto (różnica to że ma kombi i napęd tylko na przód) i światła świecą na wprost oraz krótkie się wyłączają po włączeniu długich.
    Różnica jaką jeszcze zaobserwowałem pomiędzy lampami moimi a tatowej audi to, że on ma żarówki H4 a ja mam H7.
    Moje lampy wyglądają na oryginalne, szklane klosze, mocowania jak oryginał kostki oraz wiązki nie przerabiane, oryginalnie podłączone, odbłyśniki oryginał.
    Informacji w internecie na ten temat nie znalazłem.
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Skoro lampy świecą na krzyż, to na pewno nie jest to normalne i należy je bezwzględnie poprawnie ustawić. Służą do tego odpowiednie śruby regulacyjne. Sprawdź, czy nie masz tam śladów jakiejś nieudolnej naprawy blacharskiej i auto nie jest z przodu zdeformowane. Światła to nie są jakieś angliki, czy inne supertuningi z angelringami?
    W tym modelu, jak są światła na H7, to mijania świecą cały czas, drogowe są dołączane.
    kwok
    Level 39  
    W aucie twojego taty są żarówki H4 (dwuwłóknowe) więc to normalne że jak włączysz długie to gaśnie włókno krótkich bo nie mogą świecić 2 włókna na raz. U ciebie jest H7, dwie żarówki w jednym reflektorze w osobnych odbłyśnikach, więc nie ma nic przeciwko temu żeby świeciły się dwie żarówki = więcej światła i to jest jak najbardziej normalne.
    Co do kierunku świecenia to jeśli lampy są oryginalne i auto nie jest powypadkowo krzywe i nie można ich w żaren sposób ustawić, to pewnie już są zużyte - urok H7 i nowoczesnej produkcji z plastiku. Prawdopodobnie odbłyśnik który jest pewnie z plastiku zniekształcił się od temperatury i stąd takie efekty.
    voorek
    Level 9  
    Dziwne właśnie jest to że odbłyśniki wyglądają idealnie (nie widać deformacji). Auto było trafione przodem (aż ściana grodziowa była wduszona) lecz wszystko było wyciągnięte i jest proste. Światła krótkie świecą ładnie na wprost a długie na krzyż (idealnie mijają się, więc byłem zdezorientowany czy to może nie fabrycznie), więc sądzę że odpada krzywizna karoserii itp. Dzisiaj sprawdzałem przed napisaniem tego posta żarówki od długich, nie ma możliwości ułożenia ich inaczej (pomyślałem że może poprzednik jakoś źle je ułożył). Wszystko wygląda perfekt. Światła jedyną regulację jaką mają to góra-dół - pokrętła przy reflektorach i silniczki elektryczne góra-dół
    Nie są to żarne angel eyes czy przeróbki. Natomiast nie wiem czy nie angliki - jak to sprawdzić ? (nigdy nie wiadomo co majstrował przy tym samochodzie ktoś wcześniej).
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    voorek wrote:
    Natomiast nie wiem czy nie angliki - jak to sprawdzić ?

Jeśli nie klejone przez kogoś, to po oznaczeniach na kloszach - kraj nadania homologacji.
    Zdejmij tylną pokrywkę i poruszaj odbłyśnikami. Może są zerwane z zaczepów.
    Światła nie mają prawa świecić na krzyż, więc ewidentnie coś jest nie tak z nimi. Albo z autem. Bo wcale przód nie musi być prosty. Może światła mijania są maksymalnie przestawione, a drogowych już nie dało rady.
    wiesiek3d
    Level 29  
    Skoro mijania świecą dobrze a drogowe na krzyż, to wniosek tylko jeden, reflektory do wymiany.
    Prawdopodobnie zerwane mocowania luster od świateł drogowych.
    Ew można rozkleić i zerknąć do środka.
    audiczek a4
    Level 1  
    Kolego mozesz opisac jak uporałes sie z problemem. Mam podobny problem kupiłem lampy od anglika, światła mijania świeca idealnie, lecz drogowe prawa lampa do góry po koronach drzew , a lewa po rowach,