Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault megane 1,4 eco '97 - szarpanie podczas jazdy

gucio80 05 Jan 2014 19:39 3333 9
Bosch
  • #1
    gucio80
    Level 8  
    Witam wszystkich. Mam meganke 1,4eco 97rok i mam problem auto przerywa najczęściej jak po puszcze gaz a następnie dodam szarpnie trzy, cztery i jedzie dalej,ale potrafi też szarpać przy stałej prędkości. Wczoraj wymieniłem kopułkę i palec i trochę się poprawiło ale szarpie dalej.Wykluczyłem kable, świece oraz filtr paliwa ponieważ wymieniłem te części dokładnie rok temu.A i wczoraj byłem też na diagnostyce komputerowej i też nic nie wyszło.Jeżeli może ktoś pomóc będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam Gucio80
  • Bosch
  • #2
    igorek83
    Level 24  
    Wyczyść silnik krokowy.
  • Bosch
  • #3
    Wawrzyniec
    Level 37  
    igorek83 wrote:
    Wyczyść silnik krokowy.

    Tam nie ma nic do czyszczenia. Silnik krokowy nie podaje dodatkowego paliwa tylko steruje uchyleniem przepustnicy na biegu jałowym i w taki sam sposób podnosi obroty na zimnym silniku. Jest odbojnikiem dżwigni przepustnicy. Kable dobrze (do oporu) nałożone na kopułkę? Nie świecą w nocy? To że rok temu wymienione nic nie znaczy. To samo dotyczy świec.
  • #4
    igorek83
    Level 24  
    Będów może nie było a parametry innych czujników były dobre.
    Czy sonda pracowała w odpowiednim przedziale, fałszywego powietrza na pewno nie ciągnie,
    ciśnienie paliwa prawidłowe itp...
  • #5
    gucio80
    Level 8  
    Witam.Nie błędów żadnych nie było to wszystko jest ok.Objawy o których napisałem pojawiły się z dnia na dzień.Sprawdzę w pierwszej kolejności kable i świece, dzięki bardzo pozdrawiam
  • #6
    MrQń
    Level 13  
    Upewnij się czy db ustawiłeś zapłon wyczyść świece wyreguluj przerwę między elektrodami sprawdz czy nie ma przebicia na izolatorze,odpal renie najlepiej wieczorem w nocy i delikatnie fukaj mgięłką wody po kablach wn i okolice kopułki
    czy sonda lambda była podłączona bezpośrednio do diagnoskopu było sprawdzone czy odpowiednio oscyluje?

    Moderated By manta:

    Kolega mi napisze, jak się ustawia zapłon w tym silniku?
    Jest to ściśle powiązane z bytnością na forum.
    Pisownia też się kłania.

  • #7
    gucio80
    Level 8  
    Własnie sprawdziłem moją renie i jest delikatne przebicie na cewce jutro ją wymienię i zobaczę czy to było to(mam taką nadzieje)pozdrawiam,
  • #8
    gucio80
    Level 8  
    Witam.Cewkę wymieniłem ale to nie to muszę szukać dalej.
  • #9
    igorek83
    Level 24  
    Wymień też przewody i dobrej firmy typu NGK, bosch i sprawdź sondę z jej okablowaniem.
  • #10
    gucio80
    Level 8  
    Witam. Piszę dopiero teraz bo mnie nie było na miejscu więc auto stało nie ruszane. Ale dzisiaj je zrobiłem i okazało się że to jednak były kable wysokiego napięcia,które sprawdzałem wcześniej i wydawały się dobre(spr. wieczorem robiąc delikatną mgiełkę z wody i nie świeciły )więc je wykluczyłem.Po drodze wymieniłem świece ,filtr paliwa ,kopułkę ,palec oraz cewkę zapłonową .Radze wszystkim mającym ten sam problem dokładnie sprawdzać wszystkie części pozdrawiam i dzięki wszystkim za pomoc.