Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CANVA CN-6311 - Uszkodzenia oraz wyświetlacz

viktor_69 06 Jan 2014 13:37 2625 2
    viktor_69
    Level 9  
    Witam po długiej przerwie
    Radio CANVA CN-6311 z 3,5 calowy wyświetlacz dotykowy LCD TFT
    Radio trafiło do mnie w stanie uszkodzonym wskazujące na nie tylko jedno uszkodzenie.
    W panelu zauważyłem wymianę kondensatorów elektrolitycznych z pozycji stojących na leżące (większe gabaryty) oraz poprawianie pól lutowniczych „rozjechanie” nie których elementów smd z pozycji prostopadłej na skośną pozostawiona kalafonia oraz spieki po lutowaniu itd.
    Uszkodzenie mechaniczne wyświetlacza (pęknięcie). Brak możliwości wyboru poszczególnych opcji dotykowych na wyświetlaczu nawet przez rysik. Możliwość wyboru stacji radiowych poprzez MODE, SEEK UP, SEEK DN, jednak po chwili dana stacja ucieka i to nie na kolejną o silnym sygnale ale jest to różnie często nie ma stacji a słychać szum. Po kilku krotnym ustawianiu MODE, SEEK UP, SEEK DN w końcu udaje się ustawić dowolną stację radiową. Po zmianie stacji to samo ucieczka j/w.
    Nie mam instrukcji użytkownika.
    1.Pytanie co może być przyczyną? Ewentualne naprowadzenie ktoś zna ten objaw?
    Wyświetlacz
    Wyświetlacz dwie taśmy jedna sygnałowa (DATE 1-31) i druga chyba zasilanie cztery ścieżki???
    Uszkodzenie mechaniczne wyświetlacza (pęknięcie)..
    Dane spisane z wyświetlacza front z boku na foli:
    TA1440A-B2
    z tyłu na metalowej obudowie:
    990000738 TJ035NC06AA
    404000654 100625B02N
    Na taśmie sygnałowej:
    304000220A
    GP 10 15
    Δmk9R.T↔1
    Podczas poszukiwania wyświetlacza po wpisaniu:
    304000220A 990000738 TJ035NC06AA w wyszukiwarce pojawia się wyświetlacz ale tylko z jedną taśmą sygnałową.
    Zauważyłem na tym starym wyświetlaczu że istnieje chyba możliwość odklejenia foli przezroczystej a pod nią jest wyprowadzona taśma zasilania???
    2.Pytanie moje dotyczy czy na ten nowy wyświetlacz powinienem przełożyć tą starą folie przezroczystą z taśma zasilającą??? Czy są takie folie odrębne do kupienia? Chociaż po symboluTA1440A-B2 nic nie znajduje. Jak to jest ktoś ma wiedzę na ten temat?

Samo przełożenie starej wydaje mnie się ,że są znikome szanse bo przy odklejaniu mogą powstać uszkodzenia a poza tym problem bomb li itd.

Poszukuję instrukcji obsługi do tego radia oraz service manual.
    rewers11
    Level 12  
    Aby nie zakładać nowego tematu, też dostałem takie radyjko do naprawy wszystko działa oprócz radia. U ciebie też coś fika z radiem. Jakbyś mógł sprawdzić na którym pinie na głowicy zmienia się napięcie podczas strojenia to byłbym wdzięczny bo u mnie na wszystkich jest praktycznie 0 i jeden 10.5- pewnie zasilanie.
    Jak nie naprawię to pewnie pójdzie na części.
    viktor_69
    Level 9  
    Temat zamknięty z braku service manual.