Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

YAESU VX-R - Yaesu VX-7R nie odbiera w trybie MONOBAND

06 Sty 2014 14:39 1488 3
  • Poziom 2  
    Witam.

    Pojawił się u mnie w Yaesu VX-7R dość dziwny problem. Otóż przestało odbierać w trybie Mono Band. Na początku myślałem, że nie działa nic - ani nadawanie ani odbieranie. Dziś przypadkiem drogą prób i błędów dotarłem do objawów - gdy radio ustawiam na tryb dual band (obojętnie co jest na drugiej częstotliwości), to słyszę mojego respondenta dobrze i mamy 2-stronną łączność. Natomiast gdy przełączę na tryb mono-band (zarówno na głównym TRX jak i na "sub"), to moi respondenci mnie słyszą, zaś ja ich nie. Testy robiłem na paśmie 2m, ale zakładam że podobnie będzie na 70cm.

    Radio zresetowałem do ustawień fabrycznych, niestety nie pomogło...

    Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Miałem radio wysyłać do Consparku do serwisu, ale może ktoś coś zaradzi wstępnie?

    Z góry dziękuję.

    Konrad SQ6GIT
  • Poziom 24  
    Proponuję rozpocząć od naprawy podstawowej czyli resetu urządzenia do nastaw fabrycznych. Po tej operacji jeżeli problem będzie występował martwić się co dalej.
  • Poziom 33  
    Przecież Kolega wyraźnie napisał że dokonał restartu do ustawień fabrycznych i nic to nie pomogło.
  • Poziom 2  
    W międzyczasie udało się ustalić przyczynę z pomocą kolegów z forum sp7pki.iq24.pl
    Awarii uległ filtr, podobno nagminny problem w tym radiu.

    Identyfikacja problemu i odtrutka - tutaj.

    Może ta informacja się kiedyś przyda komuś z podobnym problemem.