Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba A305 - nie bootuje Beep'a

adrianc1 06 Sty 2014 19:07 1740 12
  • #1 06 Sty 2014 19:07
    adrianc1
    Poziom 8  

    Witam, mam pewien problem z Laptopem, Mam laptopa Toshiba A305 laptop uruchamia sie pokazuje sie logo Toshiba potem jest ciemny ekran migoczacy kursor w lewym gornym rogu i zaczyna pikac, pika caly czas tak samo "beep beep beep beep beep" i tak caly czas, jakby byl jakis klawisz nacisniety idac tym tropem, do biosu wejsc nie szlo po klikaniu F2 czy F12 nic nie dawalo, ale po odlączeniu klawiatury systemowej, podłączyłem zwykla na USB i oto do biosa dalo sie wejsc bez problemowo, chodzic po ustawieniach i je zmieniac, zero komplikacji, wychodze z biosa i czekam, znow logo Toshiba, logo znika, pojawia sie czarny ekran i migajacy kursor w lewym gornym rogu, i pikanie....czyli zero zmian pod tym kontem, rozebralem laptopa, rozlutowalem nozke od bateri biosa ( nóżke +) na okolo minute, przylutowalem z powrotem i to samo poza tym ze wczesniej byl komunikat ze nie bylo bateri i do wyboru F1 continue lub F2 setup wciskam F1 i znow to samo, czarny ekran i bialy kursor oraz pikanie, ma ktos jakis pomysł?

    Pozdrawiam

    0 12
  • #2 06 Sty 2014 20:39
    Argennto_1
    Poziom 33  

    Odepnij klawiaturę, dysk twardy i napęd. Niech pozostanie tylko klawiatura podpięta pod USB.

    0
  • #3 06 Sty 2014 20:45
    kokapetyl
    Poziom 43  

    adrianc1 napisał:
    wychodze z biosa i czekam, znow logo Toshiba, logo znika, pojawia sie czarny ekran i migajacy kursor w lewym gornym rogu, i pikanie....czyli zero zmian pod tym kontem

    Czyżby napewno zero zmian?
    Czy w biosie jest widoczny HDD?

    0
  • #4 06 Sty 2014 21:52
    adrianc1
    Poziom 8  

    juz objasniem, gdy HDD jest podlączony to jest widoczny w biosie, jak jest odlączony to nie jest widoczny czyli jest ok, tak samo z napędem, ogolnie poza wylutowaniem nóżki bateri przeprowadzilem szereg testów, mn. zmiana Pamięci ram z innego laptopa, odpalalem sama plyte nawet z odlaczona matryca wyjsciem VGA wszelkiego rodzaju kartami wi-fi itp, z podpieta klawiatura USB, i nadal to samo, nadal mysle co dalej zrobic, ale koncza mi sie pomysly, zaczynam podejrzewac uszkodzony BIOS, wie ktos z Państwa jak mozna to zdjagnozowac? albo zaktualizowac jesli sa problemy z botowaniem? bo próbowałem nawet uruchomic instalacje systemu z oryginalnej płyty windows 7 i plyta sie niestety tez nie botuje, wyglada to tak ze jak laptop przechodzi do stanu w ktorym powinno zaczac sie bootowanie zaczyna piszczec i staje w tym momencie, przy wlaczeniu na poczatku dioda od pracy HDD miga, gdy pojawia sie w/w czarny ekran z migajacym kursorem lampka sie nie pali dysk nie pracuje.

    0
  • #5 06 Sty 2014 22:26
    boro1234567
    Spec od komputerów

    adrianc1 napisał:
    zaczynam podejrzewac uszkodzony BIOS, wie ktos z Państwa jak mozna to zdjagnozowac?

    Przeprogramować w programatorze.

    0
  • #6 06 Sty 2014 22:49
    adrianc1
    Poziom 8  

    hmmm wiecie Panstwo gdzie moge znalezc manual jak zrobic taki programator? mysle ze jestem gotowy na probe stworzenia takiego urzadzenia, posiadam podstawowa wiedze, ktora caly czas poszezam, dysponuje mysle podstawowym sprzetem (stacja lutownicza) i chcialbym podjac probe stworzenia wlasnego urzadzenia programujacego, Pozdrawiam i z gory dziekuje za kazda wskazowke.

    przychodzi mi na mysl jeszcze jedna rzecz, probowalem odpalac laptopa z innym Ramem, ale moze wina lezy po stronie procesora? jest taka mozliwosc? niestety tam jes t5800 a najbardziej zblizony jaki mam jest T5200 i niestety nie pasuje socket...ale czy to jest mozliwe zeby taki objaw byl zwiazany z uszkodzeniem procesora?

    0
  • #7 06 Sty 2014 23:22
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Nie podałeś oznaczenia płyty więc nie wiem jaka kość?

    0
  • #8 12 Sty 2014 13:27
    adrianc1
    Poziom 8  

    płyta:
    Dynamic KM-VO
    C374 E255400 94v-0
    0836k
    PT10-6050A2169901_MB-A02

    to wzsystko co znalazłem
    Pozdrawiam

    Dodano po 53 [minuty]:

    przesyłam dwa filmiki na ktorych widac prace laptopa z włozonym dyskiem i bez niego:

    laptop z włozonym dyskiem bez klawiatury, z podpieta na USB (bez klaw. nie ma różnicy)

    http://www.youtube.com/watch?v=7DxrfW33qjQ&feature=youtu.be

    a tu w drogim filmiku laptop z wyjetym dyskiem

    http://www.youtube.com/watch?v=PexIMO7UREE&feature=youtu.be

    0
  • #9 12 Sty 2014 13:53
    kokapetyl
    Poziom 43  

    adrianc1 napisał:
    a tu w drogim filmiku laptop z wyjetym dyskiem

    Na drugim filmie widać wyraźnie, że działa jakiś wciśnięty klawisz (powtarzająca się sekwencja komunikatu)
    Czy tak samo się dzieje bez podłączonej klawiatury (odłącz klawiaturę lokalną i tą pod USB)
    Jeśli jest tak samo, to może być jakieś zwarcie na wtyku, lub uszkodzony kontroler klawiatury.

    0
  • #10 13 Sty 2014 06:37
    adrianc1
    Poziom 8  

    tak, dokladnie tak samo dzieje sie z odlaczonymi klawiaturami zarowno lokalna jak i usb, jak sprawdzic kontroler klawiatury?

    0
  • #11 19 Sty 2014 13:21
    adrianc1
    Poziom 8  

    ponawiam pytanie czy ktos wie gdzie znajduje sie kontroler klawiatury w tym modelu?

    0
  • #12 19 Sty 2014 13:35
    boro1234567
    Spec od komputerów

    adrianc1 napisał:
    ponawiam pytanie czy ktos wie gdzie znajduje sie kontroler klawiatury w tym modelu?

    WPCE775L.

    0
  • #13 12 Lut 2014 11:40
    zydekz1
    Poziom 1  

    Cześć kolego i co pozbyłeś się problemu, bo sprzedałeś laptopa? A ja go kupiłem, następnym razem powiedz,że wylutowałeś baterię i,że uszkodzony jest układ a nie ściemniasz, że nic nie wiesz, bo nie próbowałeś naprawiać i najprawdopodobniej klawiatura uszkodzona Pozdrawiam wszystkich.

    0