jarekr92 wrote: Czekam, na dalsze sugestie...
No nie wiem czy słusznie...
Każdy ma inne wymagania i inne preferencje. Jak podałem wyżej mnie najbardziej pasuje SHURE i to w dodatku bardzo stareńki model M44MB (już nieprodukowany, ale mam jeszcze i wkładkę i zapasową igłę, co przy moim ostatnim wykorzystywaniu gramofonu pogra do końca (mojego)). Ta k jak ja - każdy kto ma trochę winyli ma też i swoją ulubioną wkładkę - jest tego sporo, więc poszukaj. Dla jednych liczy się jak najmniejszy nacisk, dla innych super szerokie pasmo, a dla innych ... koszt eksploatacji.
Co do wkładki do Twojego gramofonu... Nie ma co szaleć. Mercedes to nie jest, raczej Golf. Gramofon ma kilka newralgicznych niedoskonałości (co nie znaczy, że jest zły), wymaga średniego nacisku i dość średniej jakości wkładki (zwłaszcza jeśli chodzi o najniższe częstotliwości - na naprawdę dobrych wkładkach i przedwzmacniaczach RIAA w starej wersji (bez wycinania sub-harmonicznych) może być denerwujący odgłos silnika.
Dalej - podatność igły (powiązana z naciskiem) nie powinna być zbyt duża (łatwo się wzbudzi na niskich częstotliwościach).
Celuj więc w "środkowe stany poziomów średnich" i wśród nich wybieraj...
Pamiętaj też o dopuszczalnej tolerancji ciężaru samej wkładki - żeby się nie okazało, że np. w porównaniu do MF'ki nie będziesz w stanie wyregulować nacisku (skala, a raczej gwint na przeciwwadze się skończy) - wybieraj więc wkładki o zbliżonych masach do MF'ki.
Na marginesie - Miałem okazję porównywać wszystkie z serii MF - od 100 do 104. Mimo, ze "wyższe numery" były bardziej uznawane - uważam, że 100 była w śród nich jednak najlepsza. Właśnie ze względu na dopasowanie do gramofonów z napędem paskowym o konstrukcji jak Twój.