Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka amica PA5580A510 programator dziwny przypadek

kriss2211 07 Jan 2014 13:40 2685 7
    kriss2211
    Level 11  
    Witam forumowiczów, mam mały problem z programatorem do tej pralki, padł i kupiłem taki sam, ale używany, pralka pierze, ale po 1 nie mogę włączyć funkcji "redukcja wirowania"; reszta działa tylko nie ta funkcja, nawet lampka nad nią się nie pali, po drugie i najważniejsze - pralka wiruje z prędkością ok. 600 obr. na minutę, a nie 800. Nie wiem, czy triak słabszy został wmontowany czy co? Nie satysfakcjonuje mnie takie wirowanie, a facet, który mi sprzedał programator nie odbiera telefonów, więc jestem udupiony z tym fantem. :( Proszę czy jest ktoś z Wrocławia, kto mógłby ewentualnie rzucić okiem na ten moduł? Jeśli znajdzie się ktoś taki, bardzo proszę o kontakt na PW, dołączam foto modułu.
    mrice
    Moderator of Home appliances
    jesteś kolego pewien, że te moduły są dokładnie takie same ?
    egon42
    Level 37  
    kriss2211 wrote:
    jesteś kolego pewien, że te moduły są dokładnie takie same
    Nawet jak są takie same to nie znaczy że są z tej samej pralki z takimi samymi obrotami na wirowaniu pewnie są z pralki z mniejszą prędkością wirowania. i dlatego jest problem. Gdzie szukać i co zrobić aby obroty były dobre to jest na forum tylko trzeba sobie poszukać wszystko zależy od tego co było uszkodzone w starym module.
    kriss2211
    Level 11  
    sprzedający zapewniał mnie że to jest programator z A510 taką jaką mam ja , po zatym ona ma 4 guziki a pralki które mają 600 obr na minute mają 3 szare guziki , 8 setki mają 4 funkcję tak właśnie jak ten programator wiec kompletnie nie wiem o co chodzi :( wiem tylko że za obroty odpowiedzialna jest elektronika bo wszystkie Amici serii PA mają takie same silniki .

Dodano po 16 [minuty]:

a w starym module wyświetlała błąd 5 mrugnięć padło grzanie wody . moduły wzrokowo są identyczne .
    Anonymous
    Level 1  
    kriss2211
    Level 11  
    przycisk redukcji jest , tylko nie działa i to jest też następny problem , jak mocniej czasem przycisnę to błyśnie lampka ale sie nie włączy , a żadna Amica Pa która ma 600 obr nie ma przycisku redukcji ! po za tym pytam czy jest ktoś z Wrocławia który podjął by się naprawy i zbadania tego programatora bo jak bym się znał na tym i chciał sam se naprawić to prosił bym forumowiczów o przydatniejsze informacje ! i nie wmawiajcie mi że kupłem słabszy programator bo jest identyczny jak oryginalny od mojej pralki taka sama ilośc przyciskow w jednym i drugim .
    fza
    Level 11  
    Podepnę się pod temat PA5580A510.
    Na części programów (1,2,3,12,13,14,15) brak zgłoszenia "gotowa", na pozostałych pali się ale równocześnie zapala się "redukcja wirowania" Redukcję można wyłączyć ale po przekręceniu na program na którym nie zgłasza gotowości (wszystkie diody wygaszone) i przy ponownym powrocie na program na którym zgłasza gotowość, redukcja pali się ponownie. Na programach czynnych są pomieszane funkcje, między innymi gotuje tam gdzie nie powinna.
    Co zrobić żeby ją zdyscyplinować
    Anonymous
    Level 1