Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy znajdę telewizor 46-50" za 3tys.?

Fileas 07 Jan 2014 21:46 2112 17
    Fileas
    Level 9  
    Witam, do tej pory starałem poradzić sobie sam, wielokrotnie szukając opinii nt. telewizorów na tym forum, niestety im więcej wiem, tym ciężej jest podjąć decyzję. Proszę o pomoc w dobraniu telewizora...
    1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma
    być telewizor? niecałe 20m2
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 4m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-5
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również
    bokiem do ekranu? głównie na wprost, zadko wyjątki
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
    6. Jak słońce świeci w pokoju? ściana SW ale drzewo w oknie zabiera sporo promieni
    7. Jaki masz obecnie telewizor? kineskopowy Panasonica
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? wi-fi, YT, przeglądarka, ładny, ostry obraz
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? na razie telewizja naziemna, może niedługo coś typu netia tv lub orange
    10 .Jakie urządzenia? odtwarzacz dvd, konsola ps
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? zimną nawet 10h pewnie pochodzi (emeryci w domu)
    12. Preferujesz matrycę matową czy
    błyszczącą? nie mam zdania
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz
    najczęściej? przyrodnicze, seriale, kino akcji
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? tak, ale sporadycznie
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile
    % dziennie? tak ale sporadycznie
    16. Preferencje co do marki? osobiście nie mam ale odradzano mi Toshibe i Philipsa, za to w polecanych były LG, Sony i Samsung
    17. Preferencje co do wielkości? >46"
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? nie mam doświadczenia
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz
    zakup? ~3.000 zł
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to
    jakie, pasywne czy aktywne? nie koniecznie ale jeżeli już, chyba jednak wolę pasywne

Zdaję sobie sprawę, że za tę cenę wybór mam niewielki, jednak może uda się znaleźć jakiś złoty środek. Byłem już zdecydowany na LG 47LA660S, niestety przeczytałem kilka opinii które jasno mówią, że szału żadnego nie ma, a najgorzej wypada oglądanie filmów z YT, gdzie sukcesem jest obejrzeć 20min. filmu bez zawieszki. Sytuację może uratować podłączenie laptopa do telewizora ale właśnie o to chodzi, że zanim się wyłączy, mogę zapomnieć co chciałem obejrzeć.
    przemas19694
    Level 15  
    Witam. Nie będę Ci polecał konkretnego telewizora, bo każdy ma swoje plusy i minusy. Najprościej będzie, jak wpiszesz sobie w Allegro lub CENEO parametry telewizora i tam "wyskoczą" Ci pasujące modele.Ale z 3.000zł to faktycznie szału nie będzie. Ja mam SHARPA LED 60 cali i jestem z niego zadowolony. I zastanów się, czy potrzebujesz SMART TV. Czy będziesz z niego korzystał. Fajna rzecz ale dla młodych. Jeśli emeryci mają korzystać z telewizora (piszę oczywiście z całym szacunkiem) to czy dadzą sobie radę. A ta funkcja kosztuje. I nie sugeruj się opiniami innych za bardzo. Połowa z sugerujących widziała opisywane telewizory jedynie w sklepach...

Dodano po 6 [minuty]:

Z ciekawości wszedłem na strone EURO.COM (to euroagd.pl) i tam po zaznaczeniu wielkości ekranu, matrycy LED 3D, SMART TV i WI-FI kupisz już za 3 tys.zł 46-47 calowy telewizor LG, SAMSUNGA i itp. Matryce i tak robi jeden producent do kilku marek. Możesz też spróbować szukać na stronach innych sklepów (MEDIAMARKT, MEDIA-EXPERT i itp) . Znajdziesz coś dla siebie. A zawsze telewizor możesz w ciągu 5 dni zwrócić do sklepu bez problemu jak nie będziesz zadowolony.
    Fileas
    Level 9  
    Na pewno obsługa telewizji, nie powinna być skomplikowana. Jednak ja też czasem mam zamiar skorzystać, oglądając np. programy dostępne przez internet. Zakładam, że z czasem pozostali domownicy sami zainteresują się dostępnymi funkcjami.
    Chciałbym waszej opinii poddać poniższe urządzenia:
    - LG 47LA660S
    - Samsung UE46F550
    - Samsung UE46F6400
    przemas19694
    Level 15  
    Witam. Poszukaj sobie na forum wpisując nazwy telewizorów w wyszukiwarkę. Wiele razy różne telewizory były omawiane. A wi-fi to fajna rzecz w telewizorze, tylko trzeba z tego korzystać. Na stronie głównej elektrody.pl masz artykuł, że tylko w 11% telewizorów jest wykorzystywane wi-fi i SMART TV. Ja akurat korzystam często z tego, oglądam You Tube czy pogodę itp. Dobrze, że chcesz w to zainwestować. Ale do tego musisz mieć w domu internet, a tego chyba nie masz (jeśli dobrze zrozumiałem).
    andrzej1963-63
    Level 9  
    ja mam wifi 250 Mbit/s jaki tv z dobrym Smartem polecisz
    przemas19694
    Level 15  
    Mogę Ci polecić telewizor jaki ja użytkuję tj. Sharp 60 cali led 3d(dokładny model podam później). Ja jestem.zadowolony. Ale internet może być u ciebie za słaby tylko 250 mb. Telewizor będzie potrzebował większej prędkości - to nie komputer.
    andrzej1963-63
    Level 9  
    internet jest bardzo szybki pobieranie plików 2g/s
    przemas19694
    Level 15  
    Mój telewizor to SHARP LC-60LE740E. Ale są też 46, 50 calowe, np. LC-46LE732ENET ,LC-50LE651V. SMART TV jest uboższy niż w Samsungu czy LG. Kupiłem SHARPA z uwagi na wielkość i i był w promocji, dość sporej w porównaniu z innymi. Jeśli ja wybierałbym, skusiłbym się na Samsunga. Są trochę lepiej wyposażone i mają najlepsze opinie. Ale to tylko moje odczucia i spostrzeżenia. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, piszę własne obserwacje.

Dodano po 1 [minuty]:

Samsung ma chyba obecnie najlepiej wyposażony SMART. Tzn. ma bardzo dużo aplikacji. Ale też SONY nie jest zły.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeśli taka prędkość to ok. Ja mam 6 z neostrady i filmy na YT idą jak z płyty. Czasami coś się zatnie i trwa pobieranie, ale to już wina zbyt wielu odbiorców naraz.
    Karmelek
    Level 12  
    Bez żadnych kombinacji bierz Panasonica st60 model. Gwarantuję zadowolenie. I cena do jakości ma się idealnie...
    przemas19694
    Level 15  
    Miałem, właściwie mam, stoi u dzieci Panasonic 42 cale. Nie jest zły, ale ubogi. I serwis do d... Ja osobiście nie polecam, ale to tylko moja uwaga. Tak jak wspominałem na początku, każdy telewizor ma swoich zwolenników i przeciwników. Ciężko jest dogodzić Polakowi...
    Fileas
    Level 9  
    Skupiłem swoją uwagę na Samsungu UE46F6770. Pojawia się wiele opinii typu "warto było" "polecam kupić"... i na tym koniec. Czy ktoś z użytkowników posiada może ten telewizor i może powiedzieć jak sprawdza się po podłączeniu telewizji naziemnej? Byłem w sklepie w którym nie były używane nagrania blu-ray i miałem wrażenie, że oglądam filmiki z YT na pełnym ekranie w rozdzielczości 350px. Czy te wszystkie wmontowane polepszacze obrazu coś dają gdy się je odpowiednio ustawi?
    Drugie pytanie dotyczy oglądanych filmików z internetu wymagających buforowania. Czy da się obejrzeć dłuższy film czy po kilku minutach kończy się dostępna pamięć?

P.S. Internet mam, jak najbardziej po wi-fi. Zrozumiałem aluzję, jednak cały czas brakuje mi opinii która pomoże nie utopić pieniędzy w jakimś telewizorze.
    andrzej1963-63
    Level 9  
    a jaki byś polecił do Smart tv samsuga albo lg
    Karmelek
    Level 12  
    Powiem ci tak: na codzien pracuje w euro, sam mam plazme wlasnie model o ktorym pisalem... Piszesz o smarcie a chyba nie do konca wiesz co to jest. Podjarales się sterowaniem glosowym? Kumpel zaprezentowal ostatnio to sterowanie glosowe rodzince... Powiedzial jakas tam strone a wyskoczyla jakas fikusna z fajnymi laskami :) model 6770 jest modelem stworzonym dla euro rtv. Jak nie bedziesz zadowolony z tej plazmy to samssung tym bardziej by cie rozczarowal...

Dodano po 3 [minuty]:

Kolejna sprawa to nie patrz na obraz tej plazmy, zadna plazma przy sklepowym oswietleniu nie zadowoli oka widza. Wiesz ilu klientow jak sie dowiedzialo ze panasonic wycofuje sie z plazmy kupuje te tv majac nawet sprawne w domu? Mowie o klientach ktorzy mieli do czynienia z plazma w domu...
    przemas19694
    Level 15  
    Moim zdaniem plazma nie jest już niczym szczególnym. Lepszy będzie samsung led. Nie musisz kupować telewizora z bajerami . No i chodzi o oszczędności. Jak napisał kolega, będą oglądać telewizję godzinami. A to kosztuje. Przy ledzie są to już znacznie niższe koszty niż przy lcd lub plaźmie. Mój Sharp przy trybie eco pobiera 50 wattów. Mam plazmę panasonica i on bierze 240 wattów. Różnica w skali misiąca już będzie widoczna. Kup samsunga smarta bez sterowania głosowego itp bajerów, wg mnie strata pieniędzy. A co YT. Jeśli film jest nagrany w HD, odbiór będziesz też miał super. Buforowaniem się nie martw. Jak pisałeś masz dobrą prędkość internetu. Nie powinno być problemów. I pisałem wcześniej - telewizor nie będzie ci odpowiadał, zwróć, wymień.

Dodano po 4 [minuty]:

I kolego Karmelek. Chyba pracując w rtv wiesz jakie są różnice między plazmą, lcd i led. Kolega Fileas chce chyba sądząc po modelach tv led. Nie wprowadzaj go w błąd plazmą.

Dodano po 10 [minuty]:

Kolego Fileas. Ja obstaję przy Sharpie, bo go mam i jestem zadowolony. Mniejsze ekrany są pewnie w twoim zasięgu ( nie wiem wprawdzie ile kosztują, mój 60 cali kosztował niecałe 5000zł.) Ale Samsungi mają bardzo dobre recenzje. Po prostu sprawdź interesujący cię model w wyszukiwarce elektrody. Prawie każdy jest poddawany testom i opiniowany przez użytkowników. Popytaj też sąsiadów, znajomych. Może ktoś ma tv jaki potrzebujesz. Wystarczy obejrzeć...
    Fileas
    Level 9  
    Jeżeli pracujesz w sklepie zakładam, że nie raz słyszałeś pytanie o różnicę przy poborze prądu. Czy skusiłeś się kiedyś żeby to zmierzyć? Jeżeli kogoś stać na telewizor za 6tys. nie będzie zwracał uwagi ile mu się rachunek zmieni. Jednak dla statystycznego obywatela dobre i parę złotych oszczędzić.

Pozwoliłem sobie zrobić dalsze bądź bliższe prawdzie obliczenia:
    Załóżmy, że telewizor jest włączony 5h dziennie, rocznie daje to 1825h. Jeżeli LED pobiera 69W, to w skali roku wychodzi jakieś 629kWh. Nie mogę znaleźć ile pobiera zaproponowana przez Ciebie plazma, więc przyjmuję sobie średnie 100W czyli po roku - 1095kWh. Zdaje się, że u mnie stawka za kWh wynosi 0,64zł. Przy założonym czasie użytkowania różnica wynosi ok. 180zł.

Mieć dwie stówki w kieszeni, a nie mieć?

Pytanie ile rzeczywiście tego prądu zostanie zużytego i ile tak na prawdę godzin w roku telewizor jest włączony.

Nie mam zamiaru roztrząsać w kolejnym temacie wyższości wyświetlanego obrazu w telewizorach plazmowych w porównaniu do LEDów z nie za wysokiej półki. Nie sprawdziłem tego - ale wydaje mi się, że jako domowe centrum wielogodzinnej rozrywki, telewizory plazmowe nie są konkurencyjne. Wszystko zależy od tego do czego przeznaczymy sprzęt. Mając wybór wolę skorzystać z udostępnionych plyer'ów i obejrzeć to na co mam w danej chwili ochotę.

P.S. Gdybym coś pokręcił w swoich obliczeniach, to proszę o sprostowanie.

EDIT: Chciałbym zwrócić uwagę, że w tym temacie nie wypowiadam się tylko ja, więc małe sprostowanie:
    - to nie ja pisałem jaki mam internet (a mam 8Mbit od Netii, na komputerze śmiga jak trzeba)
    - nie "jaram się" smartem, nie zależy mi żeby gadać do pilota lub machać rękoma do telewizora.

Za opinię o Sharpie dziękuję. Samsung przyciąga mnie bogatą ofertą player'ów dlatego szukam i czekam na opinie bardziej wiarygodne niż "złapałem Pana Boga za nogi, mam ten telewizor od 3h i nie wiem jak mogłem bez niego żyć" (taki żart :) ).
    przemas19694
    Level 15  
    Kolego Fileas. Nie jestem pracownikiem żadnego sklepu. A sharpa tak dużego kupiłem, bo wzrok nie ten. Jestem rencistą i uwierz, był to wielki wydatek. Dlatego ważne były koszty użytkowania. Gdybym miał wtedy okazję kupić tak dużego Samsunga za te pieniądze to bym kupił. Dlatego zwracam twoją uwagę na tą markę. Jeśli choć trochę pomogłem, cieszę się i pozdrawiam.

Dodano po 8 [minuty]:

A problem w tym , że mijamy się pytaniami i odpowiedziami i faktycznie wychodzą przekłamania. Od tej chwili dokładniej patrzę kto pisze.
    Fileas
    Level 9  
    Pokićkało się trochę, swojego posta kierowałem do do użytkownika Karmelek.

Ostatecznie decyzję podejmę w sklepie, z naciskiem na Samsunga. Zastosuję się do rady - nie podoba się to zwrócę, poszukam czegoś innego. Na tym postanowieniu kończę temat (może z czasem pochwalę się co wybrałem i jak się to u mnie sprawdza... gdyby ktoś pytał :) ).
    przemas19694
    Level 15  
    Powodzenia i zadowolenia z nabytku.