Witam, do tej pory starałem poradzić sobie sam, wielokrotnie szukając opinii nt. telewizorów na tym forum, niestety im więcej wiem, tym ciężej jest podjąć decyzję. Proszę o pomoc w dobraniu telewizora...
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma
być telewizor? niecałe 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-5
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również
bokiem do ekranu? głównie na wprost, zadko wyjątki
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? ściana SW ale drzewo w oknie zabiera sporo promieni
7. Jaki masz obecnie telewizor? kineskopowy Panasonica
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? wi-fi, YT, przeglądarka, ładny, ostry obraz
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? na razie telewizja naziemna, może niedługo coś typu netia tv lub orange
10 .Jakie urządzenia? odtwarzacz dvd, konsola ps
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? zimną nawet 10h pewnie pochodzi (emeryci w domu)
12. Preferujesz matrycę matową czy
błyszczącą? nie mam zdania
13. Jaki rodzaj programów oglądasz
najczęściej? przyrodnicze, seriale, kino akcji
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? tak, ale sporadycznie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile
% dziennie? tak ale sporadycznie
16. Preferencje co do marki? osobiście nie mam ale odradzano mi Toshibe i Philipsa, za to w polecanych były LG, Sony i Samsung
17. Preferencje co do wielkości? >46"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? nie mam doświadczenia
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz
zakup? ~3.000 zł
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to
jakie, pasywne czy aktywne? nie koniecznie ale jeżeli już, chyba jednak wolę pasywne
Zdaję sobie sprawę, że za tę cenę wybór mam niewielki, jednak może uda się znaleźć jakiś złoty środek. Byłem już zdecydowany na LG 47LA660S, niestety przeczytałem kilka opinii które jasno mówią, że szału żadnego nie ma, a najgorzej wypada oglądanie filmów z YT, gdzie sukcesem jest obejrzeć 20min. filmu bez zawieszki. Sytuację może uratować podłączenie laptopa do telewizora ale właśnie o to chodzi, że zanim się wyłączy, mogę zapomnieć co chciałem obejrzeć.
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma
być telewizor? niecałe 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-5
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również
bokiem do ekranu? głównie na wprost, zadko wyjątki
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? ściana SW ale drzewo w oknie zabiera sporo promieni
7. Jaki masz obecnie telewizor? kineskopowy Panasonica
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? wi-fi, YT, przeglądarka, ładny, ostry obraz
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? na razie telewizja naziemna, może niedługo coś typu netia tv lub orange
10 .Jakie urządzenia? odtwarzacz dvd, konsola ps
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? zimną nawet 10h pewnie pochodzi (emeryci w domu)
12. Preferujesz matrycę matową czy
błyszczącą? nie mam zdania
13. Jaki rodzaj programów oglądasz
najczęściej? przyrodnicze, seriale, kino akcji
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? tak, ale sporadycznie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile
% dziennie? tak ale sporadycznie
16. Preferencje co do marki? osobiście nie mam ale odradzano mi Toshibe i Philipsa, za to w polecanych były LG, Sony i Samsung
17. Preferencje co do wielkości? >46"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? nie mam doświadczenia
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz
zakup? ~3.000 zł
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to
jakie, pasywne czy aktywne? nie koniecznie ale jeżeli już, chyba jednak wolę pasywne
Zdaję sobie sprawę, że za tę cenę wybór mam niewielki, jednak może uda się znaleźć jakiś złoty środek. Byłem już zdecydowany na LG 47LA660S, niestety przeczytałem kilka opinii które jasno mówią, że szału żadnego nie ma, a najgorzej wypada oglądanie filmów z YT, gdzie sukcesem jest obejrzeć 20min. filmu bez zawieszki. Sytuację może uratować podłączenie laptopa do telewizora ale właśnie o to chodzi, że zanim się wyłączy, mogę zapomnieć co chciałem obejrzeć.