Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie laptopowego zasilacza do listwy spala jej bezpieczniki

prbr 08 Jan 2014 11:12 2622 6
    prbr
    Level 10  
    Witam,

praktycznie od nowości podczas podłączania zasilacza laptopa do gniazdka (umiejscowionego bezpośrednio w ścianie lub w listwie antyprzepięciowej) często zdarzało się, że widać było błysk z towarzyszącym mu trzaskiem, ale nie skutkowało to innymi problemami, więc uznawałem to za normalne. Duże bolce na końcu kabla-koniczynki łączącego zasilacz z listwą przytapiały się systematycznie (nie są już teraz gładkie jak za nowości).

Jednak w ostatnich dniach jest gorzej. Podczas podłączania kabla zasilacza do gniazdka w listwie błysk jest mocniejszy, trzask głośniejszy i spalają się bezpieczniki w listwie (model ACAR XProtector Standard).

Nie ma znaczenia którego gniazda w listwie używam, nie ma znaczenia czy zasilacz jest podłączony do komputera, obsadzenie innych gniazd w listwie nie czyni różnicy. W innej listwie błyski również występują.

Zmieniłem więc koniczynkę na egzemplarz z innego laptopa: bezpieczniki nie spalają się, choć niewielki błysk i trzask wciąż występuje. Pomaga zmiana kolejności: wyłączenie listwy, podłączenie zasilacza, włączenie listwy. Ale na stałe to nie jest dobre wyjście, bo nie chciałbym tracić dopływu prądu do innych urządzeń podłączonych do listwy tylko ze względu na chęć podłączenia laptopa.

Moje pytania:
    Co jest przyczyną problemu?
    Czy obserwowane błyski są normalne, co zrobić aby ich unikać?
    Jaka jest najlepsza kolejność podłączania kabli?

Z góry dziękuję!
    michas
    Level 23  
    Po włączeniu zasilacza (przetwornicy) do sieci następuje błysk to normalne dla zasilaczy laptopowych - w tym czasie ładuje kondensator filtrujący za mostkiem prostowniczym.
    Jeśli podłączasz laptopa w jednym miejscu i chcesz uniknąć tego błysku sugeruje abyś wyłączał wtyczkę zasilającą z laptopa a nie z sieci.
    Poprzedni kabel zasilający na którym wybijało bezpieczniki pewnie dostał zwarcia i jest uszkodzony.
    Pozdrawiam Michał
    prbr
    Level 10  
    michas wrote:
    Jeśli podłączasz laptopa w jednym miejscu i chcesz uniknąć tego błysku sugeruje abyś wyłączał wtyczkę zasilającą z laptopa a nie z sieci.

Wobec tego czy pozostawianie zasilacza laptopa podłączonego na stałe do sieci przez 24h na dobę jest dobrym pomysłem?
    Może się mylę, ale gdzieś zetknąłem się z informacją, że zasilacz nie powinien być jednak podłączony do sieci bez obciążenia (czyli jeśli komputer jest odłączony od zasilacza).

michas wrote:
    Poprzedni kabel zasilający na którym wybijało bezpieczniki pewnie dostał zwarcia i jest uszkodzony.
    Czyli rozumiem, że zmiana kabla zasilającego (koniczynki) mogłaby pomóc.
    michas
    Level 23  
    Quote:
    Zmieniłem więc koniczynkę na egzemplarz z innego laptopa: bezpieczniki nie spalają się, choć niewielki błysk i trzask wciąż występuje.

Sam sobie odpowiedziałeś :)
    Quote:
    zasilacz nie powinien być jednak podłączony do sieci bez obciążenia (czyli jeśli komputer jest odłączony od zasilacza).

Nic się nie stanie zasilacz będzie pracował w stanie jałowym - tylko odkładaj wtyk w takie miejsce żeby nie nastąpiło przypadkowe zwarcie.

Pozdrawiam
    Michał
    Jackziom
    Level 23  
    Dobrze by było gdybyś podał model laptopa i czy zasilacz ten jest oryginalny. Takie trzaski i błyski, przepalanie bezpieczników na pewno nie jest normalne.
    Zasilacz "laptopowy" nie jest relatywnie dużym obciążeniem dla sieci, dlatego duże iskry nie powinny występować, a już na pewno nie zjawisko przepalania bezpieczników.

Jeżeli masz zasilacz na gwarancji to lepiej by było gdybyś go po prostu wymienił na nowy. Jeżeli nie to radzę kupić nowy- zanim "pójdzie do diabła" cały laptop i straty zwiększą się niebotycznie.
    prbr
    Level 10  
    Jackziom wrote:
    Dobrze by było gdybyś podał model laptopa i czy zasilacz ten jest oryginalny. Takie trzaski i błyski, przepalanie bezpieczników na pewno nie jest normalne.
    Zasilacz "laptopowy" nie jest relatywnie dużym obciążeniem dla sieci, dlatego duże iskry nie powinny występować, a już na pewno nie zjawisko przepalania bezpieczników.

Jeżeli masz zasilacz na gwarancji to lepiej by było gdybyś go po prostu wymienił na nowy. Jeżeli nie to radzę kupić nowy- zanim "pójdzie do diabła" cały laptop i straty zwiększą się niebotycznie.
    Komputer HP Compaq serii 673x.
    Zasilacz jest oryginalny, gwarancja już dawno się skończyła :/

Na ten moment postanowiłem zmienić kabel koniczynkę na nowy egzemplarz.
    prbr
    Level 10  
    Informacyjnie: na ten moment zmiana kabla-koniczynki pomogła. Brak trzasków i błysków.