Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Geco-406-p08 - Błąd na wyświetlaczu Al5

08 Sty 2014 11:47 3858 5
  • Poziom 11  
    Witam.
    Przeszukałem masę tematów na forum dotyczących tego sterownika. Został uszkodzony kondensator 1000 uF 25V oraz triak BTA 12. Wymieniłem. Miałem pod ręką akurat kondensator 1000uF ale na 35V i taki podstawiłem. Nie powinno to przeszkadzać. Opcjonalnie wymieniłem też optotriak MOC 3021.
    Na początku przed wymianą było tak, że po włączeniu sterownika do sieci na wyświetlaczu wyskakiwał napis "-03-". Po wymianie tych elementów jest lepiej, ale nie jest dobrze. W stanie wyłączenia są 4 poziome kreski "----". Ręczne załączenie pompy C.O. działa. Natomiast po naciśnięciu POWER wyskakuje błąd AL5. W instrukcji serwisowej oznacza ten błąd "AL5-osiągnięcie przez wodę wylotową temperatury wyższej niż 95 stopni". Wskazuje to również na zadziałanie wyłącznika mechanicznego, który wyłączył wentylator. Sprawdziłem mechaniczny ogranicznik i uważam, że jest sprawny. Chyba, że źle pojmuje. Jak jest dobrze to te 2 przewody idące od ogranicznika powinny być zwarte, a w momencie zadziałania powinny zostać rozłączone (tak to rozumiem) Zresztą na zwarciu tych przewodów jak i na rozłączeniu cały czas jest wyświetlany błąd AL5. Sprawdzałem ścieżki, przejścia i wszystko jest dobrze.
    Gdzie szukać jeszcze przyczyny?
    Jeżeli ktoś miał podobny problem i rozwiązał go proszę o pomoc.
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    Miałem właśnie teraz dopisać, że był wypięty. O dziwo sterownik pokazywał tylko błąd AL5. Po podłączeniu czujnika jest ok. Wszystko działa. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Narazie testuje tylko sterownik za pomocą żarówek na wyjściu pompy C.O. i wentylatora. Tu jest ok ale po podgrzaniu czujnika temp. wody wylotowej na wyświetlaczu temperatura spada zamiast rosnąć. Nawet zamieniałem końcówki tego czujnika ale bez zmian. O co chodzi? Wina czujnika chociaż też jest nowy (powinien być dobry) czy jeszcze coś w elektronice sterownika źle działa?
  • Poziom 11  
    Rozumiem. Poszukałem po necie typu czujnika do tego sterownika. Ten co podstawiłem to typ PT1000. Jest to czujnik kominowy, a do temperatury wylotowej potrzebny jest czujnik typu NTC.
    Pewnie jak podmienie na ten właściwy, powinno być dobrze.
    Jak podmienie to dam znać
    Dziękuję za pomoc irus.m

    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    Wstawiłem odpowiedni czujnik temperatury (typ NTC) i sterownik działa na nowo.
    Temat zamykam.

    Pozdrawiam