Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Zlecę] Zlecę wykonanie enkondera do liczenia obrotów

Lenoxdb79 09 Jan 2014 13:43 1842 6
    Lenoxdb79
    Level 9  
    Serdzecznie Witam

Zlecę wykonanie urządzenia do precyzyjnego obliczania obrotów silnika bądź wału pompy.
    Urządzenie to silnik 2.2 Kw spięte z pompą oraz podłączone do falownika.
    Zależy mi na precyzyjnym odliczeniu odpowiedniej ilosci obrotów, ktore są moją iloscią obrotów pompy.
    Ma to być pompa dozująca.
    Zadana ilość obrotów to odpowiednia ilość kg wydozowanych z pomy cieczy
    lenoxdb(malpa)gmail.com
    Contact the author of the topic by Private Message (PM icon).
    sylwek_b86

Level 15  
    Witam, co miało by się stać z informacją o obrotach? wyświetlona? przesłana gdzieś? jak szybko obraca się wał? W jakich warunkach miało by być to urządzenie. Jaki jest budżet na ten cel?
    Lenoxdb79
    Level 9  
    Na ten moment na silniku pompy zamiast wiatraka zamontowane jest smigiełko, które jest podzielone na 30 części. Za pomocą czujnika zbliżeniowego zliczane są obroty silnika i przekazywane na licznik counter lc4h.
    Za pomocą licznika zadaje interesującą mnie wartość np. 600 obr. która dla pompy jest wartością 3 kg.
    Po odliczeniu zadanej ilosci pompa zatrzymuje się i po automatycznym zresetowaniu naliczonej wartości gotowa jest do ponownego cyklu.
    Cały układ uruchamiany przyciskiem
    Niestety to rozwiązanie nie jest tak dokładne jak oczekiwałem.
    sylwek_b86

Level 15  
    counter lc4h, to dość dobry licznik, skoro już jest i nie spełnia wymagań to jakie musi być urządzenie spełniające wymagania?
    Lenoxdb79
    Level 9  
    Cały układ zdaje egzamin, mnie raczej chodzi o bardziej precyzyjne zliczanie impulsów z silnika bądz wału pompy.
    Czujnik zbliżeniowy nie do konca zdaje egzamin.
    Po każdym zadozowaniu przeżuca o kilkadziesiąt impulsów i cykl nie jest powtarzalny.
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Lenoxdb79 wrote:
    Po każdym zadozowaniu przeżuca o kilkadziesiąt impulsów i cykl nie jest powtarzalny.

Problem tkwi raczej w tym, że silnik 2,2kW nie zatrzyma się nagle. Sterownik odlicza 600 impulsów, wyłącza napęd, ale ten jeszcze siłą bezwładności dozuje trochę "surowca". Można by zbudować sprytny sterownik, który zmniejszy obroty tuż przed końcem dozowania, ale to już wymaga sterowania falownikiem. Temat ciekawy i otwarty. Jaki budżet (mniej-więcej)?
    Lenoxdb79
    Level 9  
    Standardowo budżet możliwie najmniejszy :-) ale zdaje sobie zprawę że wydatki są nieuniknione.