Witam, zacznę od początku:
Więc tak zrobiłem programator pod port LPT(szeregowy do drukarki) według tego schematu :
(wszystko dobrze sprawdzałem kilkanaście razy) i chcę zaprogramować tym mikrokontroler firmy "Atmel" model "Atmega8A-PU" w programie "Bascom AVR". Kiedy klikam ten klawisz/przycisk w programie do zaprogramowania ukazuje mi się komunikat "Selected chip and target chip do not mach AT90S1200 <> ATmega8 " no to wybrałem chip "m8def.dat", ale nadal to samo.
Ehh... tam w ustawieniach widzę że da się zmienić porty tych MISO, MOSI, SCK , RESET ale w żadnym poradniku o tym nie było.
Z góry pisze że:
-zasilanie +5V podłączyłem do VCC i/oraz AVCC a także masę do obu nóżek GND - prąd dochodzi patrzyłem miernikiem.
-programator zrobiłem i podłączyłem dobrze patrzyłem miernikiem przepływ oraz badałem czy nie ma zwarć
-podłączyłem tylko te 4 przewody zasilające i 4 przewody do programatora nic więcej żadne kondensatory czy kwarce
- w biosie parell port ustawiłem na Mode: ECP reszta Auto
Próbowałem także w programie PonyProg2000 ale tam wyskakuje error 16 mimo że kalibracja przechodzi pomyślnie...
W menadżerze urządzeń ten port ma żółty wykrzykniczek no ale nie mam pojęcia jak połączyć się z tym mikrokontrolerem.
Dziękuje za wszelką pomoc