Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagłośnienie busa. Peugeot Boxer. Dobór komponentów.

szaja 28 Mar 2005 19:38 5845 8
    szaja
    Level 2  
    Powiem krótko. Chcę nagłośnić swoje miejsce pracy - Peugeot boxer kabina 3 os. Moje preferencje : Radio z mp3- jaz zdążyłem się zorientować to najlepiej Alpine lub Clarion'a; głośniki - Hertz. Muszę też zrobic panele drzwiowe bo miejsca oryginalne (pod deską rozdz.) są krótko mówiąc do bani. No i wygłuszyć co się da. A zielony jestem jak trawa na wiosnę. Pomóżcie dobrać odpowiednie komponenty / kable, schematy itp/ Wielkie dzięki za wszystko.
    PS. Marzy mi się oddzielenie panelu od radia . Czy podołam?
  • Helpful post
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wszystko zależy jakie masz doświadczenie w pracach elektrycznych i modelarskich.
    Jaką masz tapicerkę na drzwiach (bo zdaje sie ze zmienili ją jakis czas temu).
    Czy masz już oryginalne miejsce na głośniki w drzwiach?
    Jeśli nie to najprostsze panele zrobisz z pierścieni z mdfu odpowiedniej grubości obijając je ładnie materiałem. Za głośnikiem musisz wyciąć dziurę w tapicerce aby głośnik miał czym "oddychać" w czasie pracy. Część drzwi za głośnikiem dobrze byłoby delikatnie wygłuszyć matą bitumiczną. Tapicerki drzwi uspokoić podklejając gąbką (tylko samochodową - taka z matraca się nie nadaje! chłonie wodę i o korozję bardzo łatwo). Kable do głośników jakieś firmowe, miedziane. 1,5 mm kwadrat do głośników zasilanych z radia wystarczy. wysokotonówki na słupki lub górę deski rozdzielczej w rogach auta. Wszystko przez zwrotnice (są w komplecie z głośnikami). Musisz dokładnie prześledzić instrukcję by się nie pomylić. Zwracaj szczególną uwagę na polaryzacje głośników (+ do + i - do -). Podłączenie radia to formalność: kostka w kostkę. Uwagę zwróć jedynie na położenie plusa stałego i załączanego po stacyjce (w niektórych autach są zamienione). Jeśli to nowe auto i ma szynę can to radzę zastosować przejściówkę ISO - ISO i zostawic tylko potrzebne przewody.
    guzik's
    Level 12  
    masz szerokie pole do popisu :) co to za busik ?
  • Helpful post
    michow
    Level 16  
    guzik ty moze czytaj co ludzie pisza a nie bez sensu posty nabijasz ze ma szerokie pole do popisu to kolega zapewne wie a busik to jak napisano boxer ale ty chyba masz problemy ze zrozumieniem textu. Co do robienia takiej instalacji to trzeba miec przedewszystkim tak jak juz jeden z kolegow napisal doswiadczenie w pracach modelarskich jezeli niemasz o tym naprawde zielonego pojecia to znajdz kogos kto sie na tym troche zna i dlubcie razem bo widze ze myslisz o pozadnych komponentach wiec szkoda zeby sie zmarnowaly przez nieumiejetny bzydki montaz
    szaja
    Level 2  
    Dzięki za wszystkie rady! Panowie - pytanie za 100 pkt. Jak oddzielić panel od radia/ np radio w schowku panel w obudowie lusterka wstecznego/. Chodzi o radyjka Alpine lub Clariona. Które modele /mp3/ - te tańsze- nadają się do takich "przeróbek"? I JAK TO ZROBIĆ????
  • Helpful post
    Błażej
    Da się. Blokujesz (jeśli jest) czujnik włożenia panela, aresztę lutujesz przewodami (delikatnie). Wtedy masz gdzieś na stałe mocowany panel. Jak chcesz nadal mieć panel ściągany, to odkręcasz przód radia (wanienkę na panel), wymontowujesz złącze (wylutowujesz z płytki), montujesz jakoś w tej wanience, tak aby było położone poprawnie i okablowujesz. Wtedy masz zdejmowany panel.
  • Helpful post
    michow
    Level 16  
    Slyszalem nie doswiadczylem ze takie oddzielanie nie jest zbyto proste ze wzgledu na dlugosc przewodu radio-panel i wystepujace zaklucenia na tym odcinku a co do przeniesienia panelu tasma jak od hdd i lutowanko a w lusterko wstawic lustro weneckie :)
    szaja
    Level 2  
    no to wszystko fajnie tylko jeszcze jedno pytanie: zwrotnice ; gdzie je zamontować? W drzwiach czy w jakimś miejscu mniej narażonym na wstrząsy?
  • Helpful post
    Błażej
    Zwrotnice możesz zamontować przy wzmaku, tylko później musiałbyś ciągną dwie pary przewodów. Zwrotnice, jesli regulowane, daj w kick panele, a od nich pociagnij przewody do głośików. Jeśli masz zwrotnice nieregulowane, to daj je w drzwi, czy tam, gdzie masz masz głośniki. Tak aby niepotrzebnie ie ciągnąć przewodów. Zwrotnice nie sa wcale tak czułe na wstrząsy. Jak je zabezpieczysz przed obijaniem się, to moga być spokojnie montowane w drzwiach (jeśli w drzwiach będziesz miał zamontowany cały zestaw bas + tweeter).