Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

lenovo G570 - usterka trudna w zlokalizowaniu - system się zawiesza

aksel_pl 09 Sty 2014 20:35 2442 8
  • #1 09 Sty 2014 20:35
    aksel_pl
    Poziom 25  

    Witam
    Trafił mi się ciężki przypadek tkz. paranormalny laptop gdzie nie wiadomo o co chodzi.
    Problem wygląda tak ze co jakiś czas nie można odpalić żadnego systemu. Niezależnie czy jest to linux z pendrive, czy mini windows XP z Hirena czy Windows 7 z dysku.
    W momencie pojawienia się GUI ładowanie systemu się kończy i trwa w nieskończoność. Animacje działają ale nic się więcej nie dzieje.
    Po czym po którymś tam restarcie i odłączeniu zasilania nagle przechodzi.
    Sprawdziłem już RAM testy spod dosa nic nie wykazały, testowałem komponenty płyty głównej, procesor itd i nic nie wyszło.
    Testy obciążeniowe również nic nie pokazały.
    Zagadką jest również to ze bios nie widzi napędu dvd chodź elektrycznie działa to nie jest wykrywany.
    Dysk i napęd są na sata.

    Czy winny tu może być bios albo mostek? Wiem że będzie ciężko znaleźć przyczynę bo to nie jest typowy problem dlatego założyłem ten temat.

    0 8
  • #3 09 Sty 2014 20:55
    aksel_pl
    Poziom 25  

    Problem chyba rozwiązany, okazało się że napęd powodował komplikacje i po jego usunięciu póki co wszystko działa. Mam nadzieję że winny faktycznie jest napęd a nie kontroler SATA.

    0
  • #4 09 Sty 2014 22:14
    sebo1_30
    Poziom 15  

    Witam. Podepnę się pod temat z identycznym objawem w laptopie Toshiba A300D. Laptop z podpiętym napędem optycznym zawiesza się zaraz po włączeniu. Raz na kilka włączeń udaje się wejść do biosu lecz laptop nie wykrywa napędu optycznego. Tak samo dzieje się w systemie że laptop nie wykrywa napędu. Po odłączeniu tzn wyjęciu nagrywarki laptop włącza się normalnie i działa prawidłowo. System z powodzeniem da się postawić z pamięci przenośnej. Bios był zaktualizowany lecz nie rozwiązało to problemu. Oczywiście oryginalna nagrywarka wymieniona na inną ( testowałem na kilku nagrywarkach) i problem dalej ten sam. Zauważyłem że jeżeli włączę laptopa bez nagrywarki i podłączę ją na uruchomionym systemie to laptop ją zainstaluje i wtedy działa z nią normalnie do ponownego wyłączenia laptopa. Nie posiadam na podmianę oryginalnego napędu z takiej samej Toshiby ale to raczej nie tu jest problem że podmieniane nagrywarki są inne skoro złącza się zgadzają. Proszę o jakieś porady czego spróbować aby rozwiązać problem.

    0
  • #5 09 Sty 2014 22:16
    aksel_pl
    Poziom 25  

    Generalnie za którymś razem napęd zadziałał i podczas testów sypało błędami jak z rękawa po czym się napęd wyłączał także ewidentnie coś na rzeczy z napędem.

    0
  • #6 12 Wrz 2014 16:55
    Mark'o
    Poziom 14  

    Temat dawny ale nie tak archiwalny jeszcze.
    Generalnie chciałbym tylko potwierdzić, że problemy w Lenovo G570 z uruchamianiem systemu z dysku hdd/dvd/usb powoduje wpięty napęd ale nie jest to wina napędu tylko prawdopodobnie kontrolera SATA (widocznie wadliwa seria pg). Ze sprawnym napędem z innego laptopa jest to samo więc nie szukajcie winy w napędzie.

    0
  • #7 26 Lis 2014 12:54
    kumalo
    Poziom 10  

    Witam Kolegów. Mam Lenovo g570 i pewnie ten sam problem. Od pewno czasu zaczęły się kłopoty i system zaczął podczas uruchamiania się sypać. przywracanie systemu i za którymś razem kolejny tydzień dział czasem się zaciął na kilka sekund ale dział. Od tygodnia czołem walkę z instalacją systemu. Pożyczyłem win 8 i zainstalowałem z płyty i super działo ale przestało mało tego przestało dziać czytnik kart SD i za kilka dni cd-ROM. napędu nie widzi tez bios więc odpaliłem instalkę win 7 z USB zainstalowało się ale nie przyjmuję sterowników. działałem na Linuksie Mint i bardzo to fajnie działało ale teraz żadnego Linuksa nie mogę zainstalować nie rusza żadna instalka. Pytanie co robię źle czy po prostu sfajczył się na przykład kontroler czy płyta? Czy wasze Lenovo działają? Dodam tylko że na gwarancji wymieniono mi obudowę a gdy gwarancja się skończyła zaczęła się zabawa. Pozdrawiam.

    0
  • #8 26 Lis 2014 23:30
    slawmix1234
    Poziom 31  

    kumalo napisał:
    Czy wasze Lenovo działają? Dodam tylko że na gwarancji wymieniono mi obudowę a gdy gwarancja się skończyła zaczęła się zabawa.

    Czyż właśnie nie o to dziś chodzi producentom i sprzedawcom :)
    kumalo napisał:
    Czy wasze Lenovo działają?

    W G565 mojej córy 2 lata temu działo się podobnie więc zrobiłem pełny reballing - działa do dziś z tym że widać z tego że sam układ okazał się sprawny tylko puściły kulki pod nim, a co w Twoim - można się pobawić w reballing samemu jak masz sprzęt i doświadczenie lecz zalecana wymiana układu

    0
  • #9 27 Lis 2014 12:54
    kumalo
    Poziom 10  

    Witam Dziękuję za odpowiedź. Wczoraj udało mi się zainstalować Linux Mint z zewnętrznego napędu CD na USB i wszystko śmiga oprócz CD-ROMU i dalej bios go nie widzi. Poza tym Linux działa płynnie internet czytnik kart itd. W zasadzie temat mogł bym zostawić ale sprawdziłem gwarancyjne dokumenty i okazało się że mam dokupioną gwarancję (jakieś ubezpieczenie) i zastanawiam się czy nie skorzystać teraz z tego w końcu za to zapłaciłem.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo