Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Agregat prądotwórczy - przerobienie agregatu 3 fazowego na 1 fazę

kisiol 09 Jan 2014 21:09 10455 14
    kisiol
    Level 20  
    Witam posiadam agregat Kraft&Dele wiem że to chińczyk .Mam z nim problem prąd z niego jest bardzo niestabilny nawet jak się żarówkę podłączy to pulsuje. Agregat niby posiada AVR ale nic on nie daje. Postanowiłem kupić drugi AVR na podmianę ale to też nic nie pomogło. Kiedyś na tym forum ktoś mi zaproponował żeby go przerobić na 1 fazowego ale jak i czy to ustabilizuje prąd. Na foto agregat który posiadam
    supchem
    Level 21  
    A jak pracuje silnik spalinowy? Równo czy skaczą bardzo obroty? Może problem tkwi w regulatorze obrotów silnika?
    supchem
    Level 21  
    Te skoki napięcia są pod obciążeniem czy w stanie jałowym? Sprubój go obciążyć obciążeniem bliskim znamionowemy tylko symetrycznie każdą fazę np. włącz silnik trzyfazowy i wtedy zmież czy są skoki.
    kisiol
    Level 20  
    Skoki napięcia są przy wyłączeniu urządzenia. Mierząc napięcie 223V skoczy ponad 400V, a jak podłączy się samą żarówkę, to nie świeci ona normalnie, tylko pulsacyjnie. Tylko że sprawdzając napięcie miernikiem, jest stabilne 224V, a żarówka pulsuje.
    midi.smf
    Level 19  
    Jeśli to pulsowanie światła żarówki jest zauważalne to nie mo mowy o tym aby napięcie było stabilne , proszę napięcie mierzyć przy obciążeniu ową żarówką i równolegle wpiętym miernikiem wychyłowym , czy wskazówka miernika będzie stabilna. Silnik agregatu powinien pracować bardzo stabilnie i przy określonej prędkości obrotowej , zbyt niskie obroty silnika będą destabilizować napięcie agregatu , praca silnika musi być stabilna i płynna ? I bardzo ważne ! Napięcie agregatu zawsze mierzymy przy pewnym obciążeniu.
    januszx3
    Level 31  
    Prądnicę asynchroniczną z samowzbudzeniem pojemnościowym (maszyna asynchroniczna +kondensatory ) cechuje duża zmienność napięcia to klasyka, ale prymitywne układy regulacji oparte na sprzężeniu zwrotnym napięciowym, w procesie regulacji zmieniające wartość pojemności załączanych równolegle z uzwojeniem stojana kondensatorów (oczywiście w układzie trójfazowym symetrycznym) muszą objawiać się pulsacją napięcia w czasie łączenia podzielonych na trójfazowe sekcje kondensatorów. Jeśli Twój układ zawiera np tylko 3 kondensatory ( a nie sekcje , lub zmiana wartości prądu biernego o charakterze pojemnościowym np równoległymi z kondensatorami dławikami+sterowanie w układzie regulacji np triakami) to nie jest na poziomie aktualnej wiedzy na ten temat.
    Prądnica asynchroniczna zawsze pracuje jako 3-fazowa, a może być wykorzystana asymetrycznie (np 1- fazowo). Pogorszenie regulacji napięcia jest oczywistą konsekwencją niesymetrii obciążenia
    teflon
    Level 15  
    Witam
    Agregat mam podobny.
    Uzwojenie stojana poszło z dymem.
    Aktualnie do kupienia jest tylko stojan na 3 fazy a pewnie jednofazowe rozwiązanie ratowało by sytuacje.
    Czy jest sens zjechania na AVR tak by napięcie międzyfazowe było 230V i obciążać międzyfazowo?
    Czy jakimś cudem dało by to możliwość większego obciążenia tylko jednej fazy bo to mnie interesuje?
    Wydaje sie że nie bo druty w szeregu a grubość ta sama ale kto wie...
    kroniuu
    Level 11  
    Witam.
    Mam możliwość kupienia za małe pieniądze agregat 3f. Jest jakaś możliwość przeróbki go na 1f?? Może jakiś inwerter da się zamontować?
    Pozdrawiam.
    wmazek
    Level 16  
    Witam !
    Tylko wymiana stojanu na 1-f lub przezwojenie na 1-f.
    cordoba_2004
    Level 27  
    a da się to przezwoić z 3F na 1f?
    wmazek
    Level 16  
    Witam !
    Da się przezwoić a nawet go wzmocnić. Wszystko zależy od silnika, by pod wpływem nagłego wzrostu obciążenia nie wygasił się. Przezwajałem prądnicę dla klienta , który zwiększał masę koła zamachowego .
    Powdzenia.
    M4R3K
    Level 2  
    W tych agregatach najlepszym sposobem przeróbki będzie przezwojenie na 1 fazę. Po takim zabiegu będzie 3 razy mocniejszy. Całkowita moc tych małych chińczyków to 2,5 kW przy założeniu, że stojan ma 8,5cm długości, przy mniejszym stojanie np. 7 cm długości to już tylko 2 kW mocy ale na wszystkie 3 fazy. Na jedną fazę mają trochę ponad 800 w. Jak dobrze przezwoisz prądnice na 1- fazę zyskasz całe 2,5 kW na gniazdko - dobre rozwiązanie jak nie potrzebujesz 3 faz.

A co do migania żarówek sprawdź częstotliwość jaką ma po obciążeniu w gniazdku. Częstotliwość regulujesz obrotami silnika - śrubą ze sprężyną, znajdziesz ją w pobliżu ssania. I pamiętaj lepiej niech jest 54 hz niż 48 . Poniżej 50hz prądnica szybko się grzeje i nie daje pełnej mocy. AVR w tych agregatach nie są tak czułe , jak np. w tych na wałek od ciągnika, zawsze będziesz miał skoki od 2 do 4 volt, dlatego nie radzę podłączać elektroniki.
    djluki2013
    Level 13  
    Witam, Koledzy mam pytanie odnośnie stojanów w tych agregatach. Znajomy elektryk mi mówił że jak oryginalne uzwojenie stojana mam aluminiowe na 3 fazy, chcę zrobić na 1 fazę to muszę też kupić stojan z uzwojeniem aluminiowym bo nie będzie działał dobrze, Czy to faktycznie tak będzie? Jakie doświadczenia z taką zmianą stojanów z aluminium na miedz macie?
    atrix55
    Level 24  
    kisiol wrote:
    Silnik niby na ucho obrotów nie zmienia tylko dość mocno szarpie .Dodam źe to jest nowy agregat .

Silnik powinien płynnie pracować. Obroty tych agregatów to około 3000 obr/min.
    Szarpanie może występować przy włączonym ssaniu. Bądź uszkodzonym regulatorze obrotów silnika spalinowego.
    kisiol wrote:
    Skoki napięcia są przy wyłączeniu urządzenia. Mierząc napięcie 223V skoczy ponad 400V, a jak podłączy się samą żarówkę, to nie świeci ona normalnie, tylko pulsacyjnie. Tylko że sprawdzając napięcie miernikiem, jest stabilne 224V, a żarówka pulsuje.

Obstawiam silnik spalinowy. Za niskie obroty będą powodować pulsowanie żarówki. Sam ARV będzie zwiększał napięcie wirnika by uzyskać napięcie na wyjściu. A tym samym będzie obciążał prądnicę a ta silnik spalinowy.