Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Cambridge Audio A500 - Charczący lewy kanał

BlackBool 17 Mar 2014 11:33 5430 37
  • #31
    Artur k.
    Admin grupy audio
    Nie, nie pisałeś nic o Q205, ja napisałem. :)
    Natomiast usterka w obrębie Q211 może taki efekt powodować. Zresztą wydaje mi się, że ta dioda i tak powinna się lekko żarzyć.
    Jak pisałem - pozostaje Ci po kolei sprawdzać wszystkie elementy.
  • #32
    SlawekKedra
    Poziom 42  
    Jaki jest w tej chwili stan tego sprzętu? Czy jeden kanał jest nadal sprawny czy nie?
  • #33
    BlackBool
    Poziom 11  
    O dziwo działa, tylko ta dioda się świeci. Od tygodnia doń nie zaglądałem, stąd zastój w temacie..
    Pozdrawiam
  • #34
    SlawekKedra
    Poziom 42  
    Dioda to się musi świecić ponieważ płynie przez nią prąd ok 9mA, jak więc się może nie świecić?
    A drugi kanał?
  • #35
    BlackBool
    Poziom 11  
    W drugim kanale wymienione SAP15 na nowe, lecz nie daje znaku życia. Tzn, nie ma stałego napięcia na wyjściu, ale tranzystory idą na zwarcie. Próbuję dociec czemu tak się dzieje.
    Pozdrawiam
  • #36
    Artur k.
    Admin grupy audio
    SlawekKedra napisał:
    Dioda to się musi świecić ponieważ płynie przez nią prąd ok 9mA, jak więc się może nie świecić?

    Ogólnie masz rację, kwestia co kto uważa za "świeci". "Żarzyć" się ma prawo, ale nie świecić z pełną jasnością. To jest źródło prądowe, głównym zadaniem tej diody jest stabilizacja prądu tegoż źródła, a nie świecenie.
    Prąd tej diody jest niższy niż 9mA, które wyliczyłeś bo część prądu jest bocznikowana przez 205 i Q206, a i napięcie na jej anodzie jest z pewnością niższe niż 45V za sprawą R229. Realnie tam będzie prąd rzędu 5-6mA czyli dioda "będzie się żarzyła" a nie świeciła i to jest normalne.
    Jeśli świeci pełną jasnością (a ja tak to rozumiem), to znaczy że w układzie powstała usterka której nie było wcześniej. Działa tu ujemne sprzężenie zwrotne, które w pewnym stopniu niweluje powstałe problemy i umożliwia poprawne działanie całości (co nie znaczy, że problemu nie ma). Dlatego bardzo często wzmacniacze działają, pomimo nienormalnych wartości napięć w układzie.
    Sam nie raz się naciąłem w ten sposób - wszystko działa, tylko że w podejrzanym kanale wzmacniacza jest np. 100mV DC na wyjściu, zaś w pozostałych sprawnych jest raptem kilka mV i na dodatek panują zupełnie inne napięcia w tych samych punktach układu. To są właśnie skutki działania ujemnego sprzężenia zwrotnego. :)
  • #37
    SlawekKedra
    Poziom 42  
    Artur k. napisał:

    Prąd tej diody jest niższy niż 9mA, które wyliczyłeś bo część prądu jest bocznikowana przez 205 i Q206, a i napięcie na jej anodzie jest z pewnością niższe niż 45V za sprawą R229. Realnie tam będzie prąd rzędu 5-6mA czyli dioda "będzie się żarzyła" a nie świeciła i to jest normalne.


    Nawet przy 5-6mA dioda świeci, chociaż nie pełną jasnością, a nie żarzy się. Przy prądzie poniżej 1mA można to nazwać żarzeniem, ale to oczywiście rzecz względna co ktoś nazywa świeceniem a co żarzeniem.
    Ponadto chciałem zauważyć że tranzystory odbiorą diodzie prąd rzędu kilkudziesięciu mikroamperów, tak więc wyliczenie prądu diody z samego opornika R239, nie uwzględniając tranzystorów jest prawidłowe z uwagi na marginalny wpływ tych tranzystorów na prąd diody. Przy założeniu, że spadek napięcia na diodzie wynosi 2,5V, na złączach B-E Q205 i Q206 0,6V, po uwzględnieniu spadku napięcia na R229 (0,33V) oraz prądu złącz B-E tranzystorów Q205 i Q206, przyjmując że wzmocnienie prądowe tych tranzystorów wynosi 100, prąd diody wyniesie wówczas 8,9mA. Licząc ''z grubsza'' z napięcia 45V i z opornika R231, uwzględniając jedynie spadek na diodzie (2,5V) wychodzi 9mA, tak więc wyniki nie różnią się znacząco.

    Dodano po 9 [minuty]:

    BlackBool napisał:
    W drugim kanale wymienione SAP15 na nowe, lecz nie daje znaku życia. Tzn, nie ma stałego napięcia na wyjściu, ale tranzystory idą na zwarcie. Próbuję dociec czemu tak się dzieje.
    Pozdrawiam


    Ok, to może zrób tak. Wylutuj SAPY w niesprawnym kanale, następnie połącz ze sobą przewodem te punkty do których uprzednio wlutowane były bazy i emitery SAPów. Dokładniej mówiąc poprowadź przewód od punktu gdzie była baza do punktu gdzie był emiter jednego SAPA i tak samo drugiego.

    Włącz wzmacniacz i zaobserwuj czy się nic nie grzeje lub nie dymi. Jeśli nie, to sprawdź napięcie na wyjściu i jeśli jest bliskie zera to sprawdź czy przechodzi przez niego sygnał na przykład za pomocą słuchawek. Głośnik też może być ostatecznie.

    Gdyby się coś dymiło lub grzało to napisz co.
  • #38
    bethoven1
    Poziom 8  
    Dołączam podobny problem z wzmacniaczem Cambridge Audio 340A.
    Gdy włączam przycisk Direct - wtedy jest możliwość regulacji wysokich i niskich tonów, prawy kanał charczy, lewy gra dobrze i reaguje na korekcje. Poi wyciśnieciu DIRECT Prawy kanał i LEwy grają prawidłowo. Czy ktoś ma może jakiś pomysł ? Znalazłem na forum że na 90% zalecają wymianę NE5532. Czy ten układ jest właśnei od tego ? Proszę o pomoc.