logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jeep Grand Cherokee 3.1 TD 2000 - Przyczyny słabego ogrzewania wnętrza auta

Burgmund 10 Sty 2014 20:40 18099 4
REKLAMA
  • #1 13161949
    Burgmund
    Poziom 2  
    Ocena: 15
    Jestem właścicielem Jeep Grand Cherokee z silnikiem 3,1 td 2000 r. Nie mogę uporać się i ustalić co jest przyczyną tego, że w moim samochodzie jest zimno pomimo,

że włączam maksymalną temperaturę ogrzewania wnętrza. Klimatyzacja działa bez zarzutów. Silnik i skrzynia biegów pracują bez zarzutów, lecz od dłuższego czasu,

czyli dwóch lat mam problem z ogrzewaniem. Wskaźnik podczas jazdy pokazuje 90 stopni temperaturę płynu chłodzącego a z nagrzewnicy po 15 minutach jazdy zaczyna

się nawiew lekko podgrzanego powietrza i nie ma możliwości zwiększenia ogrzewania. Nawiew powietrza działa bez zastrzeżeń na wszystkich obrotach,

lecz dmucha jedynie letnim powietrzem. Czy być może, że jakiś czujnik uszkodził się? Może są jakieś zawory sterowane elektronicznie, o czym nie wiem?

Jak można sprawdzić, co powoduje tą awarię? Czy są jakieś kruczki powstaniu takich objawów? Komputer niczego żadnych błędów nie sygnalizuje.

Bardzo proszę o podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13162208
    Burgmund
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuje Za wspaniałą informację. Dziś tego nie jestem w stanie sprawdzić ale jutro. Myślę, że będzie to sprawa termostatu lub zabitej nagrzewnicy. Wydawało mi się, że za szybko nagrzewają się przewody od silnika do chłodnicy. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 13163302
    Xristers
    Poziom 2  
    Ocena: 16
    Witam,
    proszę jeszcze sprawdzić tzw blend doorsy. klapki regulujące dopływ ciepłego powietrza do komory mieszania. w jeepach miały one wadę fabryczną - często klapki odrywały się od osi na której były zamocowane. koszt naprawy, wymiana klap + robocizna, ok 1500 zł.

http://www.jeep.org.pl/forum/viewtopic.php?t=84610
    http://jeepnieci.pl/wj_zrob_blenddoors.html
  • #5 15836627
    Burgmund
    Poziom 2  
    Przepłukałem chłodnicę nagrzewnicy bieżącą wodą wchodząc przewodami zdjętymi z pompy wodnej. Usunięte podczas płukania brudy, rdza i szlam spowodowały, że normalnie bez blokowania przepływa ciecz układu chłodzenia przez nagrzewnicę a tym samym mam ciepło w samochodzie.
REKLAMA