Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Altus Tonsil 110 - Altus 110 - bass-reflex

Katlu 10 Jan 2014 20:57 3981 5
    Katlu
    Level 9  
    Witam po raz któryś :P

Odrazu zaznaczam, że dużo już czytałem na temat tego co tutaj opiszę.

A więc tak, chcę wymienić tzw. "siateczki" na bass-reflex.
    Tylko w tym problem iż od wytłumienia (gąbki) do hmn.. jak to nazwać? "końca dziury tzw. "niby" bass reflexu" jest 4cm. (patrz zdj.)
    Altus Tonsil 110 - Altus 110 - bass-reflex Altus Tonsil 110 - Altus 110 - bass-reflex

A potrzeba ok. 5.5cm z tego co czytałem.
    I tutaj jest problem jak to zrobić czy np. kupić rurki 5.5cm i je przyciąć odpowiednio? I zwracam się tutaj do was z pomocą.
    Pain
    Level 25  
    Jeśli dobrze rozumiem gąbka jest 4cm w głąb licząc od frontu kolumny?
    Powinieneś ułożyć ją w kolumnie w inny sposób bo nawet jak przedłużysz bass-reflex to zostanie on zasłonięty. Z tego co pamiętam w temacie dotyczącym modernizacji Altusów tutaj na forum (nie mogę teraz znaleźć tego tematu) sugerowano przedłużanie do 10cm.
    Dodatkowo sprawdź w jakim stanie jest gąbka, jeśli kruszy się lub zostają w niej odciski to nadaje się do wymiany.
    Katlu
    Level 9  
    Kolumny były regenerowane w 2012r. przez starego właściciela. Gąbka jest nowa, nic się nie kruszy.
    Od Gąbki do "dziury" jest 4cm. więc i tak jak włożę tam bass reflex to go gąbka zasłoni tak jak pisałeś.
    I tutaj nie wiem co zrobić.
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    Katlu wrote:
    I tutaj nie wiem co zrobić.
    Inaczej ułożyć wytłumienie?
    7700373
    Level 10  
    Ja kolego wytłumiłem a110 filcem 0.5cm podwójnie i br 13cm i jest zadowolony z osiągniętego efektu a piszą naprawdę różnie najlepiej stroić na tzw ucho
    Katlu
    Level 9  
    Można cls. Dzięki za pomoc.