Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Głośnik plazmowy na podstawie projektu AVT

andrzej14142 10 Sty 2014 23:41 1569 12
  • #1 10 Sty 2014 23:41
    andrzej14142
    Poziom 6  

    Witam. wykonałem projekt Głośnika plazmowego na podstawie kitu ATV, lecz podczas pierwszego uruchomienia wystąpił problem. po włączeniu zasilacza spada napięcie na jego wyjściu a wskaźnik amperów wskazuje maksymalną wartość (5A)a więc wygląda to na jakieś zwarcie.
    zamieszczam parę zdjęć tego projektu. Proszę o jakieś porady.
    Pozdrawiam. Głośnik plazmowy na podstawie projektu AVT Głośnik plazmowy na podstawie projektu AVT Głośnik plazmowy na podstawie projektu AVT Głośnik plazmowy na podstawie projektu AVT Głośnik plazmowy na podstawie projektu AVT Głośnik plazmowy na podstawie projektu AVT Głośnik plazmowy na podstawie projektu AVT

    0 12
  • #2 11 Sty 2014 00:26
    kaka0204
    Poziom 28  

    Koniecznie musisz skrócić przewody idące do tranzystora. Z tak długimi przewodami to musi nie działać. Poza tym sprawdź, czy na płytce nie masz zwarcia i czy tranzystor jest cały, bo możliwe, że już odpłynął :)
    Pozdrawiam.

    0
  • #3 11 Sty 2014 01:00
    andrzej14142
    Poziom 6  

    Wydaje mi się, że na płytce nie ma zwarcia bo już nie raz jej się przyglądałem;) hmm teraz pytanie w jaki sposób sprawdzić czy tranzystor jest jeszcze sprawny ? ;p

    Dodano po 28 [minuty]:

    Skrócenie przewodów niestety nic nie pomogło ;/

    0
  • #4 11 Sty 2014 08:40
    bambus94
    Poziom 21  

    Wylutuj tranzystor i miernik w dłoń. Masz może oscyloskop lub dostęp do niego? Oscyloskopem sprawdzisz czy masz jakiś przebieg na wyjściu (układu, nie transformatora)

    0
  • #5 11 Sty 2014 11:06
    andrzej14142
    Poziom 6  

    Oscyloskopu niestety nie posiadam.

    0
  • #6 11 Sty 2014 15:27
    kaka0204
    Poziom 28  

    andrzej14142 napisał:
    hmm teraz pytanie w jaki sposób sprawdzić czy tranzystor jest jeszcze sprawny ? ;p

    Miernik na zakresie pomiaru diod.

    0
  • #7 11 Sty 2014 17:11
    andrzej14142
    Poziom 6  

    tranzystor jest sprawny

    Dodano po 8 [minuty]:

    stabilizator też jest sprawny
    może to wina układu scalonego może to on jest spalony ? co o tym myślicie ?

    0
  • #8 11 Sty 2014 17:28
    bambus94
    Poziom 21  

    Możesz spróbować tak prymitywnie sprawdzić działanie układu przez wpięcie diody z kondensatorem na wyjście.
    Tzn, bierzesz diodę led, do anody podłączasz kondensator 100n-1u, katoda diody do masy a wolna nóżka kondensatora do wyjścia układu, oczywiście po odpięciu mosfeta. Jeśli dioda będzie się świeciła, migała lub coś w tym stylu tzn że układ podaje sygnał na wyjście.
    Jest też druga opcja, a mianowicie odczepiasz transformator a w jego miejsce wstawiasz żarówkę 12V, może być z samochodu 21 lub 55W, kręcąc potencjometrem PR2 lub podając sygnał audio żarówka powinna zmieniać jasność, jeśli to zadziała tzn, że masz problem z transformatorem.

    0
  • #9 11 Sty 2014 18:46
    andrzej14142
    Poziom 6  

    chyba znalazłem przyczynę tego zwarcia.... aż głupio się przyznać, dioda prostownicza była odwrotnie przylutowana (dioda między nóżkami S D) dlatego robiło się zwarcie.
    Powstał już łuk który przeraźliwie piszczał. następnie podłączyłem audio, nadal piszczało ale gdzieś w tle był delikatny zarys piosenki. teraz gdy odpalam głośnik w ogóle nie powstaje łuk, lecz gdy podłączę audio delikatnie zaczyna się pojawiać i znikać.( nadal nie słychać słów piosenki)

    0
  • #10 11 Sty 2014 19:08
    bambus94
    Poziom 21  

    Podnieś częstotliwość do ok 40kHz, z tego co pamiętam wzór na to to 1/2,2RtCt u ciebie jest maks 9kHz, zmniejsz kondensator do 22nF, albo wstaw 10nF i ustaw potencjometrem. Jak już to zrobisz to proponuje przerobić układ na push-pull zamiast single-end.

    0
  • #11 11 Sty 2014 19:58
    andrzej14142
    Poziom 6  

    rzeczywiście mam tam 2 małe kondensatorki 100nF. zamiast nich mam wstawić 22nF?

    0
  • #12 11 Sty 2014 20:43
    bambus94
    Poziom 21  

    Wymień C4 na 10nF, będziesz miał wyższą częstotliwość pracy, jak podniesiesz ponad 30kHz to wtedy nie będziesz słyszał pisku oraz może to poprawić pracę transformatora.

    0
  • #13 11 Sty 2014 22:03
    andrzej14142
    Poziom 6  

    Dziękuję wszystkim za cenne rady. Zrobię wszystko co jest do zrobienia i pochwalę się efektem.

    0