Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
e-miernikie-mierniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Behringer EPX 4000 jaka moc ?

Dj Dynia 02 Lut 2014 15:56 5244 48
  • #31
    alojzy7719
    Poziom 35  
    Sprawdź czy w trybie stereo końcówka działa prawidłowo. Dla pewności podłącz mikser bezpośrednio do końcówki.
  • e-miernikie-mierniki
  • #32
    wojtas_177
    Poziom 22  
    A czy na tym samym przewodzie (tylko zmienionym z 1+ 2+ na 1+ 1-) ta sama kolumna podłączona do tej końcówki w trybie stereo charczy?
  • #33
    Dj Dynia
    Poziom 17  
    alojzy7719 napisał:
    Sprawdź czy w trybie stereo końcówka działa prawidłowo. Dla pewności podłącz mikser bezpośrednio do końcówki.
    Próbowałem tak i w trybie stereo głośnik gra prawidłowo , lecz pojawiają się zniekształcenia prawdopodobnie brakiem odpowiedniej mocy końcówki .

    Dodano po 2 [minuty]:

    wojtas_177 napisał:
    A czy na tym samym przewodzie (tylko zmienionym z 1+ 2+ na 1+ 1-) ta sama kolumna podłączona do tej końcówki w trybie stereo charczy?
    Tak , ale dodam że przy CROWN'ie gdy podłączam w mostku te TP 118-1000 , jest taki sam problem , jeden głośnik gra poprawnie , drugi ten spięty zaczyna robić zniekształcenia i pojawia sie "pukanie".

    Nie wiem co jest nie tak , procesor omijałem nawet podłączałem sam telefon bez miksera , czyli odrazu do końcówki , zawsze jest to samo , kable są ok bo juz zmieniałem kable z całej skrzyni okablowania do nagłośnienia , nie wiem co może być przyczyną.
  • #34
    alojzy7719
    Poziom 35  
    Dj Dynia napisał:
    przy CROWN'ie gdy podłączam w mostku te TP 118-1000 , jest taki sam problem , jeden głośnik gra poprawnie , drugi ten spięty zaczyna robić zniekształcenia i pojawia sie "pukanie".


    Wygląda na to, że jest problem z drugą kolumną. Wykręć gniazdo i sprawdź, czy przewody są prawidłowo przylutowane. Jak masz miernik, zmierz impedancję obydwu głośników.
  • e-miernikie-mierniki
  • #35
    Dj Dynia
    Poziom 17  
    Już tak robiłem , ale przyznam że kolumny są nowe , zagrały może 10-15 imprez i mam je niecały rok , także to nie tu leży przyczyna , spróbuje jeszcze jutro bo dzisiaj aktualnie nie moge (dzieci) , czy w parralel też tak pracuje chociażby na crown'ie .

    Dodano po 7 [minuty]:

    alojzy7719 napisał:
    Wykręć gniazdo i sprawdź, czy przewody są prawidłowo przylutowane
    , Prawidłowo, ponieważ grałem jedną imprezę na basach spiętych z górkami , czyli jeden bas + góra na jedną stronę i grało to poprawnie.
  • #36
    alojzy7719
    Poziom 35  
    Dj Dynia napisał:
    jeden głośnik gra poprawnie , drugi ten spięty zaczyna robić zniekształcenia i pojawia sie "pukanie".


    W obydwu kolumnach, czy tylko w drugiej?

    Sprawdź kolumny oddzielnie, podłączając do Behringera przełączonego w bridge. Jeżeli jedna kolumna będzie grała prawidłowo, a druga (podłączona za pomocą tego samego przewodu) charczeć, to odpowiedź jest tylko jedna...
  • #37
    Dj Dynia
    Poziom 17  
    alojzy7719 napisał:
    druga (podłączona za pomocą tego samego przewodu) charczeć, to odpowiedź jest tylko jedna...
    Domyślam się że wina kolumny , szczerzę mówiąc nie sprawdziłem czy tylko jedna czy dwie na raz , poprostu robi się taki podźwięk jakby rozlatującej się obudowy , ale konkretne odpowiedzi co do Behringer'a podam wam jutro , bo szczerze mówiąc według mnie to innej możliwości podłączenia w Bridge to tu nie widze i musi to tak zagrać jak pisaliście , może ja gdzieś popełniłem błąd i nie dostrzegłem , sprawdzę napiszę opinie jutro.
  • #38
    Dj Dynia
    Poziom 17  
    Witam , jestem aktualnie po próbie według waszych wskazówek i faktycznie musiałem wczoraj gdzieś popełnić błąd , dzisiaj grało poprawnie , lecz wydaje mi sie że na CROWN'ie basy grają troszkę głośniej lub to tylko złudzenie , a mam takie pytanie. Gdy włożyłem speakon do lewego gniazda w kolumnie (chodzi o kolumnę dopinaną) dwie grały ładnie czysto , ale gdy przełączyłem do prawego gniazda dwie zaczynały grać tak nerwowo , co może być przyczyną ?.
  • #39
    alojzy7719
    Poziom 35  
    Dj Dynia napisał:
    dwie zaczynały grać tak nerwowo.


    Co oznacza "nerwowo" w tym przypadku?

    Dodano po 14 [minuty]:

    Dj Dynia napisał:
    Gdy włożyłem speakon do lewego gniazda w kolumnie (chodzi o kolumnę dopinaną) dwie grały ładnie czysto , ale gdy przełączyłem do prawego gniazda dwie zaczynały grać tak nerwowo , co może być przyczyną ?.


    Podłącz tylko drugą (dopinaną) kolumnę do końcówki i sprawdź jak zagra po podłączeniu do pierwszego gniazda, po czym przepnij wtyczkę do drugiego.

    Masz te kolumny od nowości? Nie było nic w nich przerabiane (np wstawienie pasywnej zwrotnicy 2-drożnej)? Fabrycznie gniazda są połączone równolegle, więc nie ma znaczenia, czy podłączysz do pierwszego czy drugiego. Niemniej jednak dla pewności wykręciłbym gniazda i sprawdził połączenia.

    Mam też pytanie odnośnie Twoich przewodów Speakon - Speakon. Czy wszystkie są 2-żyłowe i podłączone do pinów 1+ i 1- we wtyczkach?
  • #40
    Dj Dynia
    Poziom 17  
    Nerwowo czyli tak jakby szarpało głośnikiem nie wiadomo jak , i taki ten bas nie był głęboki tylko taki płytki , podłączyłem każdą kolumnę osobno i wszystko jest ok , dopiero jak zepnę coś jest jeszcze nie tak . Tak kolumny mam od nowości kupione w Józefowie od producenta , w gniazdach wszystko ok, Tak przewody 2-żyłowe i podłączone prawidłowo bo gram na tych przewodach już dość troche czasu.
  • #41
    alojzy7719
    Poziom 35  
    Dj Dynia napisał:
    Nerwowo czyli tak jakby szarpało głośnikiem nie wiadomo jak , i taki ten bas nie był głęboki tylko taki płytki , podłączyłem każdą kolumnę osobno i wszystko jest ok , dopiero jak zepnę coś jest jeszcze nie tak.


    Ale problem się pojawia, jak włożysz wtyczkę do drugiego gniazda dopinanej kolumny? Jeżeli podpinasz do pierwszego jest ok, zgadza się?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Dj Dynia napisał:
    przewody 2-żyłowe i podłączone prawidłowo bo gram na tych przewodach już dość troche czasu.


    Sam je robiłeś, czy kupiłeś gotowe?

    Dodano po 4 [minuty]:

    Dj Dynia napisał:
    bas nie był głęboki tylko taki płytki , podłączyłem każdą kolumnę osobno i wszystko jest ok , dopiero jak zepnę coś jest jeszcze nie tak.


    Wygląda na znoszenie się fal, prawdopodobnie wskutek odwrotnego podłączenia drugiej kolumny.

    Behringer EPX 4000 jaka moc ?
  • #42
    Dj Dynia
    Poziom 17  
    alojzy7719 napisał:
    Ale problem się pojawia, jak włożysz wtyczkę do drugiego gniazda dopinanej kolumny? Jeżeli podpinasz do pierwszego jest ok, zgadza się?
    Tak , zgadza się.
    alojzy7719 napisał:
    Sam je robiłeś, czy kupiłeś gotowe?
    Kable robiłem sam znaczy tylko wtyki przykręcałem , bo to nic trudnego , kabel marki Proel , 2x 2.5 mm^2 sprawdzane miernikiem , nie ma żadnych załamań i sygnał przesyła dobrze.
    alojzy7719 napisał:
    Wygląda na znoszenie się fal, prawdopodobnie wskutek odwrotnego podłączenia drugiej kolumny
    Czyli pozostaje zaznaczyć gniazdo w kolumnie i używać tylko tego ?. Dodam że nie ma różnicy która kolumna jest dopinana czy jedna czy druga bo tak samo sie robi i w tą i w tą stronę.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Dj Dynia napisał:
    Nerwowo czyli tak jakby szarpało głośnikiem nie wiadomo jak , i taki ten bas nie był głęboki tylko taki płytki
    Dodam jeszcze że ten bas jest taki nie poukładany tak jakby dwa uderzenia basu nakładały sie na siebie w niedużym odstępie czasu pomiędzy tym a tym uderzeniem , no ale na ucho da sie to odczuć. jakieś pomysły ?.
  • #43
    alojzy7719
    Poziom 35  
    Przepraszam, że dopiero piszę. Ciekawa sytuacja z tymi gniazdami, że podłączając do pierwszego jest dobrze, a po podłączeniu do drugiego zaczynają się problemy. Poniekąd nie powinno być różnicy, biorąc pod uwagę, że gniazda są połączone równolegle (chyba, że nastąpiła pomyłka, aczkolwiek w to nie wierzę). Można to sprawdzić w prosty sposób za pomocą omomierza, przykładając pierwszą "sondę" do 1+ pierwszego gniazda, a drugą do 1+ drugiego gniazda (tak samo w przypadku 1-). Jeżeli wyjdzie ok. 0,00 Ohm, to jest dobrze, jeżeli ok. 8 Ohm (czyli impedancja głośnika), znaczy że gniazda są odwrotnie połączone (zaznaczam jednak, że w to nie wierzę, aczkolwiek kończą mi się pomysły, co może być przyczyną).
  • #44
    Dj Dynia
    Poziom 17  
    alojzy7719 napisał:
    przykładając pierwszą "sondę" do 1+ pierwszego gniazda, a drugą do 1+ drugiego gniazda
    Kiedy tak przyłożę wychodzi 0.00/0.01 .

    Dodano po 17 [minuty]:

    Próbowałem na Crown'ie , tam idzie wszystko dobrze , nawet próbowałem te PA puścić w mostku na tej i tej końcówce i na Crown'ie wszystko ok , a na Behringer sa te problemy , ale końcówka w stereo działa poprawnie dopiero w mostku się jej coś dzieje , próbowałem Behringer'a na 8 i 4 OHM i jest to samo.
  • #45
    alojzy7719
    Poziom 35  
    Dj Dynia napisał:
    Kiedy tak przyłożę wychodzi 0.00/0.01


    Czyli wszystko się zgadza (przepraszam producenta).

    Dodano po 1 [minuty]:

    Dj Dynia napisał:
    na Behringer sa te problemy , ale końcówka w stereo działa poprawnie dopiero w mostku się jej coś dzieje , próbowałem Behringer'a na 8 i 4 OHM i jest to samo.


    Pozostaje grać w stereo, lub sprzedać tą końcówkę.
  • #46
    dr_aus
    Poziom 24  
    Dj Dynia napisał:
    Witam , jestem aktualnie po próbie według waszych wskazówek i faktycznie musiałem wczoraj gdzieś popełnić błąd , dzisiaj grało poprawnie , lecz wydaje mi sie że na CROWN'ie basy grają troszkę głośniej lub to tylko złudzenie , a mam takie pytanie. Gdy włożyłem speakon do lewego gniazda w kolumnie (chodzi o kolumnę dopinaną) dwie grały ładnie czysto , ale gdy przełączyłem do prawego gniazda dwie zaczynały grać tak nerwowo , co może być przyczyną ?.


    Witaj w klubie.
    Ile razy na forum trzeba powtarzać, że takie końce nie pracują prawidłowo na 4ohm w mostku czyli 2 ohm na kanał. Przydałoby się, żeby przykleić jakiś wątek, ja co tydzień widze ten problem. Przestańcie czytać to co producenci piszą o pracy na 2ohm - to działa prawidłowo tylko w ambitnych konstrukcjach, które można policzyć na palcach ręki.
  • #47
    Dj Dynia
    Poziom 17  
    alojzy7719 napisał:
    Pozostaje grać w stereo, lub sprzedać tą końcówkę.
    Druga propozycja bardziej mi odpowiada ;) , bo tak jak powiedziałem ja tą końcówke znalazłem na strychu i szczerze powiedziawszy nawet nie myślałem że jeszcze działa ;).
    dr_aus napisał:
    takie końce nie pracują prawidłowo na 4ohm w mostku czyli 2 ohm na kanał
    Tak wiem , czytałem o tym, dlatego nie chce schodzić poniżej 4 ohm w każdej z końcówek, bo wtedy jestem pewniejszy że nic nie ulegnie uszkodzeniu.

    Dodano po 25 [minuty]:

    Ciekawa sprawa wynikła mi kiedyś , ponieważ nie miałem tyle końcówek i do Omnitronic'a P 1500 podpinałem kolumny na 2 ohm na kanał w trybie stereo, końcówke już posiadam jakieś 7-8 lat a grałem na niej na 2 ohm dobre 4 lata i gra do tej pory ;). Chyba trafiłem na jakiś dobry egzemplaż. :D Teraz aktualnie mam ją na odsłuchy jak gram z kapelą i działa prawidłowo ;).
  • #48
    dr_aus
    Poziom 24  
    Ale nie każda końcówka się zepsuje, są takie co są nieżle zabezpieczone, tylko jak widać nie grają. W budżetowym końcu są dwie opcje, albo koniec daje prąd i działa głośno tylko niekoniecznie długo, albo prądu nie daje co widać w tym przykładzie. Pomiędzy tymi skrajnymi opcjami jest oczywiście cała paleta różnych końcówek.
  • #49
    Dj Dynia
    Poziom 17  
    dr_aus Zgadzam się , no akurat każdego Behringer'a jakiego miałem , a przeszło parę power-mikserów i końcówek przez moje ręce tej firmy , grały max 5 lat ,dobrym przykładem jest pmp 5000, siadł mi sam od siebie poprostu zgasł i nie chciał się załączyć, na szczęście nie podczas grania tylko na próbie a wina leżała w zwartym układzie od kamery pogłosowej prawdopodobnie (tak powiedzieli w serwisie) że od zmian warunków atmosferycznych, bo nie zaprzeczę że grałem nim praktycznie same imprezy na wolnym powietrzu w mrozie upale deszczu itp , aktualnie posiadam stół sl3242 FX który też zmienię na Yamahe 01V96 ale to nie w tym roku , jak narazie ten omnitronic w niby made in china ale gra bez zarzutów a napędzałem nią kolumny 600 wat 8 OHM i grało przyzwoicie.