Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

mplabx nie kompiluje kodu.asm

janiba 11 Sty 2014 09:58 1746 2
  • #1 11 Sty 2014 09:58
    janiba
    Poziom 8  

    Witam użytkowników. Walczyłem przez tydzień ale problem przerósł moje doświadczenie...
    Odpaliłem mplabx w wersji 1,95, dokonalem asemblacji kodu, mogłem debugować, wszystko super...
    Po kilku dniach program przestał sie kompilowac wyrzuca bledy.
    Mój system operacyjny to win7 64bit, przeinstalowanie mplabx nie pomogło. Na jednym z komuterów ostatnio udało sie skompilowac a po godzinie już nie. Nie zmieniałem żadnych ustawień... HELP!
    Mam taką sama sytuacje na dwóch różnych kompach, Dziękuję za każdą odpowiedz.
    Pozdrawiam użytkowników

    Błędy:
    make[2]: *** [build/default/production/ntrust.o] Error 1
    make[1]: *** [.build-conf] Error 2
    make: *** [.build-impl] Error 2
    make[2]: Leaving directory `C:/Users/Kalina/MPLABXProjects/jakk.X'
    make[1]: Leaving directory `C:/Users/Kalina/MPLABXProjects/jakk.X'
    BUILD FAILED (exit value 2, total time: 2s)


    Kod programu to najprostszy przykład:
    LIST P=16F628A
    #include p16f628A.inc
    start:
    ; za?adowanie do rejestru W liczby 0x07
    movlw 0x07
    ; przes?anie zawarto?ci W do rejetru CMCON
    ; -> konfiguracja RA0:RA3 jako portów cyfrowych
    movwf CMCON
    ; BANK 1
    bsf STATUS, RP0
    ; za?adowanie do rejestru W liczby 0
    movlw 0x00
    ; przes?anie zawarto?ci W do rejetru TRISA
    ; -> konfiguracja PORTA jako wyj?ciowego
    movwf TRISA
    ; BANK 0
    bcf STATUS, RP0
    ; za?adowanie do rejestru W liczby 1
    movlw 0x01
    ; przes?anie zawarto?ci W do rejetru PORTA
    ; -> zapalenie diody LED pod??czonej do linii RA0
    movwf PORTA
    stop:
    ; skok do etykiety stop
    ; -> p?tla niesko?czona
    goto stop
    ; koniec programu
    end

    0 2
  • #2 14 Kwi 2014 18:46
    bryku13
    Poziom 12  

    Sprawdź jakiego używasz kompilatora. W mplab-ie się to konfiguruje.

    0
  • #3 29 Lip 2014 20:35
    janiba
    Poziom 8  

    W sprawie opisanych problemów miałem dwa problemy

    1. program(*.asm) po przeniesieniu na inna maszyne za pomoca mail nie wiedziec dlaczego i jak zamieniany był apostrof przyklad h'57' wyglądalo jak zapisalem jednak w edytorze mplab należało wymazać apostrof i wpisac z klawiatury...natura problemu zamieniony znak, wizualnie wszystko było ok...

    2. kolejny problem polegał na uruchomieniu programu kolejnego w tej samej sesji. Tutaj Mplab na pewno działa sprawnie jednak nie wykonuje działań zamierzonych przez użytkownika....rozwiązałem problem...włączałem wyłącznie jeden program(projekt), wyłączałem mplaba i uruchamiałem wyłącznie jeden projekt...

    Poza tym PIC dla mnie is the best!!!
    Pozdrawiam
    J

    0