logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel 2013 - Jak naprawić znikające liczby w komórkach?

ninjaczyjt 11 Sty 2014 10:50 12030 11
REKLAMA
  • #1 13163511
    ninjaczyjt
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Po wpisaniu jakiejkolwiek liczby w komórce po przejściu do następnej liczba ta znika.
    Gdy wpiszę literę lub znaki nieliczbowe to one nie znikają. Jak w formatowaniu komórki zmieniam na tekstowe to mi te liczby widać, ale wtedy mi nie zlicza sumy tych komórek. Próbowałem już różnych ustawień formatowania i nic nie mogę z tym zmienić. Aha nie widać tej liczby tylko w komórce, bo w pasku formuły ona jest widoczna. Jak uczynić ją widoczną cały czas?
  • REKLAMA
  • #2 13163524
    tomaszdjt
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Witam
    Nie masz przypadkiem koloru czcionki ustawionej na biały :)
  • #3 13163781
    markoz7874
    Poziom 31  
    Ocena: 208
    ninjaczyjt napisał:
    Po wpisaniu jakiejkolwiek liczby w komórce po przejściu do następnej liczba ta znika.
    Gdy wpiszę literę lub znaki nieliczbowe to one nie znikają. Jak w formatowaniu komórki zmieniam na tekstowe to mi te liczby widać, ale wtedy mi nie zlicza sumy tych komórek. Próbowałem już różnych ustawień formatowania i nic nie mogę z tym zmienić. Aha nie widać tej liczby tylko w komórce, bo w pasku formuły ona jest widoczna. Jak uczynić ją widoczną cały czas?

Pewnie masz ustawione formatowanie lub formatowanie warunkowe na biało.
    Załącz arkusz to odpowiemy bez domysłów.
    np. przy formatowaniu komórki
    # ##0\ _z_ł;[Biały]-# ##0\ _z_ł
    liczby ujemne będą wyświetlane na biało - czyli niewidoczne.
    a przy formatowaniu
    [Biały]# ##0\ _z_ł;[Biały]-# ##0\ _z_ł

wszystkie liczby będą niewidoczne.
  • REKLAMA
  • #4 13164395
    cbrman
    Poziom 27  
    Ocena: 61
    Wystarczy, że jest ustawiony następujący format liczb, i nie będą one widoczne w komórce:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #5 13164497
    ninjaczyjt
    Poziom 8  
    tomaszdjt napisał:
    Witam
    Nie masz przypadkiem koloru czcionki ustawionej na biały :)

Nie. Czcionka jest ustawiona na fioletowy kolor.

Tu filmik:Link

Dodam, że próbowałem zmieniać formatowanie liczbowe z ogólnego na różne np. niestandardowe, liczbowe i nic. Dalej to samo.
    Tylko jak wpiszę litery lub znaki np. , ; "[] to je wyświetli.
    Jak zmienię formatowani liczb na tekstowe to je wyświetli, ale nie policzy mi do sumy z innymi komórkami z liczbami.
  • #6 13164698
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 455
    Witam
    Jeśli to możliwe kopię arkusza(Excel) tutaj
  • REKLAMA
  • #7 13165176
    markoz7874
    Poziom 31  
    ninjaczyjt napisał:
    Tu filmik:Link

Dodam, że próbowałem zmieniać formatowanie liczbowe z ogólnego na różne np. niestandardowe, liczbowe i nic. Dalej to samo.
    Tylko jak wpiszę litery lub znaki np. , ; "[] to je wyświetli.
    Jak zmienię formatowani liczb na tekstowe to je wyświetli, ale nie policzy mi do sumy z innymi komórkami z liczbami.

Sprawdzałeś formatowanie warunkowe?
    Bawimy się w zgadywanki? Czy zamiast filmu mógłbyś zamieścić arkusz?
  • #8 13166693
    ninjaczyjt
    Poziom 8  
    markoz7874 napisał:
    Sprawdzałeś formatowanie warunkowe?
    Bawimy się w zgadywanki? Czy zamiast filmu mógłbyś zamieścić arkusz?

Oto ten plik exela

Link
  • REKLAMA
  • #9 13166757
    markoz7874
    Poziom 31  
    ninjaczyjt napisał:

Oto ten plik exela

Link

Ustaw auto dopasowanie obszaru albo zmień powiększenie.
  • #10 13166933
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Dobry wieczór,
    Mam wrażenie, że ma to związek z szerokością komórek. Tu komórki są bardzo wąskie i nie mieści się w nich nawet jedna cyfra. Ale wystarczy poszerzyć kolumnę, aby cyfra była widoczna. Excel wyświetla teksty tak, że jeśli cały znak się nie mieści w komórce, a komórka obok jest zajęta, to wyświetlany jest fragment znaku. Liczby nigdy nie są tak wyświetlane, jeśli nie mieści się nawet jedna cyfra nic nie jest wyświetlane. Sądzę, że to jest przyczyna, bo dotyczy to tylko bardzo wąskich kolumn, w których na ogół są dwukropki.
    Proszę sprawdzić.
  • #11 13166951
    ninjaczyjt
    Poziom 8  
    Maciej Gonet napisał:
    Dobry wieczór,
    Mam wrażenie, że ma to związek z szerokością komórek. Tu komórki są bardzo wąskie i nie mieści się w nich nawet jedna cyfra. Ale wystarczy poszerzyć kolumnę, aby cyfra była widoczna. Excel wyświetla teksty tak, że jeśli cały znak się nie mieści w komórce, a komórka obok jest zajęta, to wyświetlany jest fragment znaku. Liczby nigdy nie są tak wyświetlane, jeśli nie mieści się nawet jedna cyfra nic nie jest wyświetlane. Sądzę, że to jest przyczyna, bo dotyczy to tylko bardzo wąskich kolumn, w których na ogół są dwukropki.
    Proszę sprawdzić.

A to ci ironia. Cały czas nad tym siedzę i sam do tego doszedłem równo z tą i z wcześniejszą odpowiedzią.
    Próbowałem różnych formatowań komórek i czcionki, ale ostatnie co mi przyszło do głowy, ze to może przyczyną problemu być szerokość komórki. Doszedłem do tego tuż przed twoją sugestią, ale mimo wszystko za odpowiedź i to trafną należy ci się pochwała i dodatkowe punkty reputacji (które dodałem obydwu przedmówcom). Pozdrawiam. Problem zgłaszam jako rozwiązany,.
  • #12 13166977
    markoz7874
    Poziom 31  
    Na przyszłość polecam załączanie oryginalnego pliku a nie filmów ;)
    Gdybyś zrobił to wcześniej, miałbyś odpowiedz po 10 min :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z znikającymi liczbami w komórkach programu Excel 2013, które są widoczne w pasku formuły, ale nie w samej komórce. Odpowiedzi sugerowały, że przyczyną mogą być ustawienia formatowania, takie jak kolor czcionki (biały) lub format liczb (np. ;;), które sprawiają, że liczby są niewidoczne. Inne sugestie dotyczyły szerokości kolumn, która może być zbyt wąska, aby pomieścić liczby. Użytkownik ostatecznie zidentyfikował problem jako związany z szerokością komórek, co potwierdzili inni uczestnicy dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA