Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fagor VTI-64 Copreci - Załącza się ale nie działają pole grzejne -migają cyferki

koliber 11 Sty 2014 18:46 2307 2
  • #1 11 Sty 2014 18:46
    koliber
    Poziom 9  

    Witam wszystkich.
    Bardzo proszę o pomoc przy diagnozie tej płyty indukcyjnej.
    Płyta zawiera dwa moduły Copreci IND5G-CF. Było jakieś przepięcie i spaliło warystor na wejściu jednego z modułów. Po wylutowaniu warystora, płyta się uruchamia, całe sterowanie działa, tylko nie załącza się żadne pole grzejne. Cyferki migają tak jakby nie było garnka na płycie i po jakimś czasie kuchenka się wyłącza.
    Odpiąłem cewki, ale bez obciążenia jest to samo...
    Proszę o jakąś podpowiedź, co mam sprawdzić, lub wymienić żeby ruszyło..?
    Na drugim module nie widać żadnych skutków przepięcia..
    Do sterownika musi napięcie dochodzić bo jednak działa, czyli zasilacz impulsowy jednak w jaki stopniu jest sprawny.
    Dodam jeszcze, że przepięcie nastąpiło na tym module, do którego jest podpięty moduł procesora.

    Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:

    Chciałem doda, że spróbowałem jeszcze jednej rzeczy, a mianowicie odpiąłem prawy moduł ten niby dobry, a zostawiłem prawy ten, na którym było przepięcie i lewe pola ruszyły. Niestety chwila szczęścia trwała krótko, bo działały przez chwilę i się wyłączyły, czyli znowu zaczęły migać cyferki od poziomu mocy grzania.
    Po chwili przerwy znowu zadziałały. Wniosek z tego, że coś cię przegrzewa akurat na tym lewym module, ale co? I czemu z podłaczonym prawym, nawet się na chwilę nie załaczy?
    W lewym module jest termistor, czy on może być przyczyna takiego stanu rzeczy?

    Dodano po 49 [minuty]:

    Ponowne próby uruchomienia dają marny rezultat...:( Pola te, które zadziałały załaczaja się czasami na 2-3 sec. i zaczynaja migać..

    Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

    Znalazłem na rosyjskiej stronie temat naprawy płyty Mastercook z takim modułem jak nie wykrywa garnków.
    Podobno wystarczy wymienić kondensatory SMD jak na zdjęciu na zwykłe elektrolity i rusza...
    Co Koledzy na to..?
    Fagor VTI-64 Copreci - Załącza się ale nie działają pole grzejne -migają cyferki

    Dodano po 58 [minuty]:

    Okazuje się, że płyta startuje na chwilkę na lewych polach na chwilkę nawet z podłączonym prawym modułem, ale po dłuższym czasie po odłączeniu od prądu. Potem znów to samo...

    0 2
  • #2 12 Sty 2014 19:51
    koliber
    Poziom 9  

    Panowie, nikt nie miał podobnego problemu...?
    Proszę, pomóżcie bo mnie z tą kuchenka normalnie krew zaleje...:(

    0
  • #3 13 Sty 2014 13:42
    koliber
    Poziom 9  

    Witam.
    Wymiana elektrolitów w płytce sterownika nic nie dała.
    Po postawieniu garnka na polu i włączeniu pola słychac kliknięcie przekaźnika i i cyfra miga, a pole nie grzeje... Przekaźnik sprawny, podaje zapięcie na mostek prostowniczy.

    0