Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
e-miernikie-mierniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zibro ze sprężarką toschiba - b. duży pobór mocy

11 Sty 2014 18:12 2913 17
  • Poziom 7  
    Mam problem z klimatyzacją posiadającą funkcję pompy ciepła.
    Posiada sprężarkę toschiba której moc znamionowa to na chłodzeniu 1,2kw, przy grzaniu 1,35kw.
    Problem polega na tym iż podczas funkcji grzania na mierniku jaki podłączyłem do zasilania pokazuje pobór mocy 1900W-2100W.

    W jednostce wewnętrznej temperatura na wydmuchu rośnie do ok 58 stopni C
    Jak temperatura spada to pobór prądu też jest niższy.

    Działa jakoś nie tak - im większa temperatura dociera do domu tym pobór prądu większy. Jak chłodnica w jednostce zewnętrznej jest oszroniona i traci wydajność to pobór prądu spada.
    temperatura pracy na zewnątrz ok. 5-7 stopni wewnątrz 16 stopni

    Za duża ilość czynnika i tym samym za duże ciśnienie?
    Jakaś czujka?
    Kable źle podłączone we wnętrzu jednostki zewnętrznej?
  • e-miernikie-mierniki
  • Poziom 29  
    Jeśli używasz zwykłego miernika to pokazuje Ci 1900-2100VA, a nie W.
    Zobacz na tabliczce znamionowej jaki dla tego urządzenia jest cosΦ i napisz tutaj
  • e-miernikie-mierniki

  • Poziom 37  
    Masz tam tabliczkę znamionową i napisany jest prąd znamionowy (i często prąd maksymalny) dla trybu chłodzenia i grzania.
    To wygląda na problem w instalacji ciśnieniowej, a nie na problem że sprężarką. Sprężarka bierze duży prąd bo tłoczy czynnik do zbyt wysokiego ciśnienia.
  • Poziom 7  
    Mirnik jest ok i pokazuje w WAT
    Opiszę - sprężarka - pobór mocy na tabliczce w Amperach chłodzenie 6A Grzanie 5,7A
    Czyli 1380W chłodzenie1311W grzanie.
    Dodam - Wentylator jednostk zew. ok 60W
    grzałka ok 80W

    Ciekawe spostrzeżenie - jak odłączyłem wentylator w jednostce zew. - przy starcie jest 700W, 900W, i tak po kolei do 1350W

    Jak załączam z wentylatorem w jednostce zew. to zakładam że pompa ciepła ma sprawność i zaczyna łapać ciepło na chłodnicy od zaraz. Wtedy leci - 1200, 1500,1800, 2000W max wyszło na liczniku 2170W wtedy kiedy była największa temperatura na jednostce wewnętrznej. Jak tmp. na jednostce wewnętrznej spada to pobór spada również do ok. 1800W Wtedy znowu wentylator się załącza i pompa nabiera sprawności i znowu 2150W.

    Dodano po 31 [minuty]:

    Zapomnialem dodac. Przy chłodzeniu pobiera pradu tyle ile powinna a nawet o 100, 200w mniej. Srednio 1050w
    Moze za blisko sciany jest zewnetrzna jednostka i nie nabiera tak naprawde sprawnosci?

  • Poziom 37  
    W ten sposób do niczego nie dojdziesz. Trzeba szukać przyczyny w innych elementach urządzenia, np. jak pracuje, i czy pracuje wentylator jednostki wewnętrznej? Trzeba zmierzyć ciśnienia, bo ewidentnie widać, np. po temperaturach jednostki wewnętrznej, że problem jest powiązany z zbyt wysokim ciśnieniem na tłoczeniu.
    Jaki to jest typ urządzenia inverter, czy on/off?
  • Poziom 7  
    ON/OFF
    Chyba znalazłem problem.
    Brak wydajności - za blisko ściany.
    Jednostka zewnętrzna nie łapała sprawności bo nie miała jak przepuszczać powietrza prawidłowo. Odsunąłem o 1 cm od ściany i już pracowała na poziomie 1500 - 1550W

    Chyba faktycznie miała na starcie duże ciśnienie i spadek mocy. Aby dorównać do prawidłowej wydajności moc sie zwiększała. a tym samym ciśnienie.
  • Poziom 42  
    Jednostka zewnętrzna blisko ściany. Odsunąłeś i jest wg. ciebie OK?
    Coś to wszystko bardzo dziwne. "Poprawienie" przepływu powietrza JZ (jednostki zewnętrznej) powinno pogorszyć a nie polepszyć sytuację (w sensie pobieranej mocy elektrycznej) gdy faktycznie przepływu powietrza prawie nie było.
    Bez pomiarów ciśnień (jak pisał Chris_W) jakiekolwiek dywagacje i "naprawy" nie mają sensu!
    Przyczyn może być wiele. Np. Uszkodzony (wyjęty, zalany, coś innego) czujnik temp. wymiennika JW (jednostki wew) może powodować brak włączania się jej wentylatora i brak odbioru ciepła a przez to utrzymywanie się dużych ciśnień i wynikającego z nich dużego poboru prądu.
    Poza tym pomiary prądu a w szczególności mocy w tym układzie (silnik jednofazowy z kondensatorem) są obarczone sporym błędem. Prąd nie ma przebiegu sinusoidalnego i są przesunięcia fazowe prąd napięcie. Watomierze (te proste) są skalowane dla idealnej sinusoidy! Dlatego wszelkie pomiary elektryczne należy traktować z dużą dozą nieufności i jako orientacyjne. Mają one tylko pomóc w diagnozie chłodniczej, której podstawą są pomiary ciśnień i przegrzania.
    Pytanie: Czy wentylator JW włączał się podczas "pomiarów" mocy?
    Czy pracuje z prawidłową prędkością. Łatwo to sprawdzić wymuszając z pilota pracę samego wentylatora na poszczególnych biegach. Muszą być SŁYSZALNE różnice. Jak ich nie ma, to silnik lub układ zadawania prędkości jest uszkodzony.
    Sprawdź pojemność kondensatorów silnika sprężarki i wentylatora JZ.
  • Poziom 14  
    Jakubosz - to ile cm pierwotnie była ta jednostka od ściany?
  • Poziom 7  
    Nie pomogło. Znowu wróciło do 1800W

    Jednak może za duże ciśnienie.
    Upuściłem trochę czynnika i jest 1700W

    tmp bez zmian.
  • Poziom 42  
    Nie zmierzyłeś ciśnień??? Upuszczasz na pałę czynnik ??? Jaki czynnik?
    Nie odpowiadasz na pytania.
    Nie masz pojęcia o tej robocie. Odpuść sobie i wezwij serwis, bo narobisz szkód (ze spaleniem sprężarki włącznie) i będzie konieczna naprawa lub .. zakup nowego klimatyzatora.
  • Poziom 7  
    Sprężarkę i napełnienie robił serwis.
    I gdybym nie podłączył pod miernik to nawet bym nie wiedział że tak zjada prąd.
  • Poziom 42  
    Serwis nie robi sprężarek! On je tylko montuje i uruchamia układ.
    Wg. mnie twoje pomiary są g... warte a ty szukasz kwadratowych pisanek.
    Jeżeli masz zastrzeżenia co do pracy urządzenia (nie grzeje/chłodzi wystarczająco ) to wezwij serwis na gwarancji.
    Lepiej wezwać serwis i zapłacić za solidny przegląd niż spuszczać na pałę czynnik nie mając żadnej wiedzy w temacie chłodnictwa!
    Już pisałem, że pomiary mocy elektrycznej nie mają sensu! Nie odniosłeś się do tego! Podobnie jak do innych moich uwag o sprawdzeniu działania klimatyzatora.
  • Poziom 29  
    Zresztą nadal nie wiemy nic o ekhm narzędziu pomiarowym.
    Jeśli pokazuje zamiast mocy czynnej pozorną, to uwzgędniając ewentualne odkształcenia, wynik pomiaru jest sensowny.
  • Poziom 7  
    Inne pytanie - ile jednostka wewnętrzna powinna dawać tmp. przy trzecim biegu tj. 500m3/h
    Zostawiłem włączoną klime . tmp - na jednostce wew. 37 stp. i spada
    pobór mocy 1240W i spada
    Spada wydajność.
    Jednostka zew. cała zaszroniona.
  • Pomocny post

    Poziom 37  
    37*C nawiewu jest normalne. Zaszronienie jednostki zewnątrznej też normalne, urządzenie będzie co jakiś czas wyłączać się z grzania, żeby rozmrozić tę jednostkę zewnętrzną, ale z grubsza takie zachowanie jest normalne.
  • Poziom 7  
    Właśnie.
    Upuściłem trochę czynnika przez wentyl i już jest mniejszy pobór prądu. tmp. max do 50 a nie do 58 stp. wzrasta. na 500m3 /h
    Dzięki za podpowiedź. To jest pomoc i to rozumiem.
    Czy jak traci sprawność to czynnik się kurczy i też sprężarka ma lżej?

  • Poziom 37  
    Jakubosz napisał:
    Właśnie.
    Czy jak traci sprawność to czynnik się kurczy i też sprężarka ma lżej?

    Jak chcesz żeby ktokolwiek zrozumiał to zdanie to lepiej poczytaj o chłodnictwie.
    Ja go nie rozumiem. Lepiej by zabrzmiało:
    "Jak występuje niższe ciśnienie po stronie tłocznej, to sprężarka ma mniejsze obciążenie"
    To ciśnienie po stronie tłocznej jest proporconalne do temperatury nawiewu w jednostce wewnętrznej (w dużym uproszczeniu).
  • Poziom 15  
    Witam kolego.
    Jeśli chcesz być pewny że jest ok to.
    - sprawdź jeszcze raz tabliczkę znamionową z prądami pracy bo pierwszy raz widzę klimatyzator który pobiera mniej prądu w funkcji grzania
    - sprawdź czystość wymienników
    - pomierz prawidłowo prądy pracy
    - zmierz ciśnienie ssania i przegrzew
    - sprawdzić filtr odwadniacz (czy jest ta sama temp. rur przed i za nim)
    - ewentualnie w ostateczności ściągnąć czynnik zważyć i sprawdzić zgodność napełnienia z ilością zalecaną przez producenta

    Piszesz że montowali ci sprężarkę.
    Jeżeli była wymieniana to obowiązkowo powinni wymienić filtr odwadniacz. Jeżeli była uszkodzona elektrycznie to dodatkowo należy wstawić odkwaszacz lub 2 w 1 odwadniająco odkwaszający.