Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Bosch SGV 45M83EU/33 - cieknie

Asurbanipal 11 Jan 2014 18:22 4911 5
    Asurbanipal
    Level 2  
    Witam

Problem polega na wycieku wody z elementu zaznaczonego strzałką na zdjęciu. Zmywarka jest 4,5 letnia i nie sprawiała żadnych problemów. Niedawno jednak nie odpompowała wody, po resecie włączała się pomimo otwartych drzwi i nadal nie pracowała poprawnie, wyświetlił się symbol kranika.

Po demontażu z zabudowy wyprostowaniu przewodów zasadniczy problem zniknął i zmywarka pracuje poprawnie, ale podczas próby przy zdemontowanej ściance bocznej podczas pierwszych dwóch minut dość intensywnie cieknie - w trakcie 30 min cyklu zapełnia głęboki talerz na zupę. Jak sobie z tym poradzić?
    Zmywarka Bosch SGV 45M83EU/33 - cieknie
    nesh
    Level 10  
    Cieknie Ci z uszczelki, czy masz pękniete gniazdo?
    Wyciągnij płaszcz wodny i zobacz, może trzeba wymienić uszczelkę.
    Asurbanipal
    Level 2  
    Witam

Pięknie dziękuję za odzew. Nie zaobserwowałem żadnych uszkodzeń mechanicznych, nie wydaje mi się żeby jakikolwiek element był pęknięty. Czy uszczelka to ten czarny element zaznaczony na zdjęciu?
    nesh
    Level 10  
    Dokładnie odłącz wszystkie wężyki zobacz jak jest mocowany płaszcz. Wyciągnij go do góry i będziesz mógł wyciągnąć uszczelkę i wymienić. Uważaj aby woda Ci nie poleciała do środka. Możesz też spróbować bez ściągania węży powinny się naddać tyle.

Pozdrawiam
    lasis12
    Level 1  
    nesh wrote:
    Dokładnie odłącz wszystkie wężyki zobacz jak jest mocowany płaszcz. Wyciągnij go do góry i będziesz mógł wyciągnąć uszczelkę i wymienić. Uważaj aby woda Ci nie poleciała do środka. Możesz też spróbować bez ściągania węży powinny się naddać tyle.

Pozdrawiam

A czy ktoś może mi , laikowi, łopatologicznie wytłumaczyć jak się ten płaszcz demontuje krok po kroku? Muszę go wyczyścić w mojej pralce, ale nie chcę go zniszczyć ucząc się jak jest zamocowany.

Pozdrawiam,
    Adam
    smokolo
    Level 1  
    Witam Mam ten sam model zmywarki od 2009 r. Działa ok aż do czasu kiedy pojawił się kranik i pompa nie wyłącza się. Ktoś pisał na necie, że należy przechylić, wyleci woda i będzie ok. Było, przez 2 tygodnie. Otwierając boczną klapę tak naprawdę nic nie widać. Przechyliłem ją , znowu wyleciało trochę wody, ale to nic nie dało. Otworzyłem spód i zauważyłem trochę brązowej mazi oraz kółko styropianowe. Kolega pisał coś o prostowaniu kabli, ale jakich? Nie bardzo rozumiem. Czy ktoś miał podobny problem? Byłbym wdzięczny za jakąś podpowiedź.