Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
TermoPasty.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Hotpoint DWF30 - Po włączeniu pobiera i wypuszcza wodę

nesh 11 Sty 2014 21:18 2319 10
  • #1 11 Sty 2014 21:18
    nesh
    Poziom 9  

    Dostałem uszkodzoną zmywarkę Hotpoint. Problem polegał na tym, że trzeba było wymienić przekaźnik JS1A - 5V w programatorze (podobny schemat w zmywarkach Bosch s9gt1b) z tym nie było problemy (do tego jeszcze przepalona ścieżka - naprawione) plus wymiana tranzystora 78M05 (wymienione).
    Gdy ją podłączyłem to jest dziwny objaw. Po włączeniu, ale jeszcze przed wciśnięciem jakiegokolwiek programy zmywarka pobiera wodę podnosi się pływak załączając styk i włącza się pompa spustowa. I tak cyklicznie.
    W programatorze nie włączają się żadne diody nawet ON OFF po prostu ciemno. Sprawdzałem opornik i wszystko wygląda na ok.
    Więc moje pytanie czy to może być problem programatora czy może coś zapchane(tego jeszcze nie sprawdziłem)?
    Jeśli potrzeba foto jutro mogę wstawić.
    Z góry dziekuje za pomoc.

    0 10
  • TermoPasty.pl
  • TermoPasty.pl
  • #3 12 Sty 2014 17:15
    nesh
    Poziom 9  

    A więc wejście do programatora 240V Wszystko wygląda na ok.
    Jeszcze opisze co zrbiłem.

    Hotpoint DWF30 - Po włączeniu pobiera i wypuszcza wodę

    1-2 Podłączenie zasilania do przekaźnika JS1a-5V z przekaźnika JQ1a-5V (przepalona ścieżka w płytce)
    I zasilanie na stabilizatorze jak na rys.

    Hotpoint DWF30 - Po włączeniu pobiera i wypuszcza wodę

    3-4 Przepalona ścieżka.

    Sam nie wiem co jest nie tak! Macie jeszcze jakieś pomysły?

    Sprawdziłem płaszcz wodny. Wszystko czyste bez mazi i kamienia. Wszystkie przewody drożne. Nie ma wycieków.

    0
  • #4 13 Sty 2014 15:34
    nesh
    Poziom 9  

    Dzisiaj jeszcze rozebrałem włącznik. Styki były całe czarne wyczyściłem ale chyba złożyłem go nie tak bo zmywarka w ogóle się nie włącza. Jutro jeszcze raz sprawdzę.
    Dziś jeszcze ciekawą rzecz zobaczyłem, że nie ma w ogóle diód ON OFF jest tylko miejsce w obudowie i nic więcej. A we włączniku same styki, które po wciśnięciu i zamknięciu drzwi przewodzą prąd.

    Brakuje mi pomysłu nie rozumię dlaczego od razu po włączeniu przycisku ON napełnia się wodą i spuszcza. A nie jest wciśnięty żaden program.

    0
  • #5 20 Sty 2014 19:41
    hvelektronik
    Poziom 19  

    Witam co prawda nie naprawiam zmywarek ale zaczął bym od sprawdzenia diod i tranzystorów z zdjęcia pieszego. Podaj co to za stabilizator na którym mierzysz napięcie.
    Podaj jaki procesor steruje tym układem i sprawdź jego zasilanie, zlokalizuj przekaźnik pompy spustowej i tranzystor który go załącza zmierz napniecie bazy. Czy diody sygnalizacji zasilania były wy lutowane, zauważasz jakieś braki na płycie sterującej?

    0
  • #6 21 Sty 2014 12:43
    nesh
    Poziom 9  

    Interesują mnie te brązowe elementy (wyglądają jak oporniki). Nic nie widzę na nich co pisze a co nie które nie mają w ogóle przejścia. Tak jakby były przepalone. Ktos wie jak to odczytać i co to jest?

    0
  • #7 21 Sty 2014 13:38
    januszx3
    Poziom 30  

    Brązowe, to powierzchniowo montowane kondensatory (typu SMD). 78M05 zasilaczem stabilizowanym 5V, i taka wartość napięcia musi być aby kontynuować dalszą diagnostykę. Radziłbym delikatnie zdemontować sąsiedni przekaźnik i zobaczyć stan ścieżek kryjących się pod nim. Wypalenia widoczne na zdjęciu są zniechęcające do ratowania płyty drukowanej, a jeszcze groźniej wygląda sposób lutowania (przy wymianie elementów), płyta nie jest jednowarstwowa i łatwo można uszkodzić przelotki.

    0
  • #8 21 Sty 2014 14:33
    kobra2000
    Poziom 14  

    Proponuję sprawdzić elektrozawór na wejściu wody do zmywarki. Czy przypadkiem nie zawiesił się w pozycji otwartej.

    0
  • #9 21 Sty 2014 17:27
    nesh
    Poziom 9  

    Napewno mam do wymiany kondensatory, tylko nie wiem jakie zamówi bo nic nie widać na tych elementach. Co do ścieżek to podczas wymiany przekaźnika odlutowałem sąsiedni i scieżki były ok.
    Co do zaworu to wszystko gra ponieważ gdy pływak podchodzi do góry i zawór zamyka dopływ wody a złącza się pompa spustowa.

    0
  • #10 29 Sty 2014 23:54
    hvelektronik
    Poziom 19  

    Witam Kondensatory to będzie ciężko sprawdzić trzeba każdy wy lutować i odczytać wartość jeśli to możliwe, ale ja bym posprawdzał najpierw wszystkie półprzewodniki a potem zabrał się za kondensatory.

    1
  • #11 20 Lut 2015 19:26
    osidj
    Poziom 11  

    Prawdopodobnie do wymiany moduł programatora około 350 zł i dodatkowo trzeba kupić zestaw naprawczy pompy myjacej około 200 zł oraz łożysko 608 na pompę. Wyciek jest na pompie i to spowodowalo zwarcie. Zawsze trzeba wyeliminować przyczynę lub sprawdzić czy da się ją wyeliminować. Uwaga jeśli łożysko na pompie jest przykorodowane do osi pompy to przy wyciskanie można ugiąc oš.

    1