Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo Z710 i wifi z Liveboxem - Brak dostepu do internetu,nie pobiera IP z DHCP

mateusz5207 12 Sty 2014 10:39 2412 6
  • #1 12 Sty 2014 10:39
    mateusz5207
    Poziom 6  

    Witam. Ostanio zakupilem laptopa firmy Lenovo modelu Ideapad Z710. Po mozolnym szukaniu sterownikow, zainstalowalem wszystkie, wraz ze sterownikami do karty sieciowej. Oczywiscie zaraz sprobowalem polaczyc sie z internetem (podlaczalem sie poprzez siec bezprzewodowa do Liveboxa). I tu pojawia sie problem. Po kilkukrotnym zmienianiu sterownikow do karty sieciowej i wpisywaniu kluczu WEP, nie mam dostepu do internetu. Jedynie dostaje informacje z programu Intel, ze moj komputer nie pobiera adresu IP z serwera DHCP. We wlasciwosciach sieci mojego liveboxa, mam ustawione automatyczne pobieranie adresu IP. Probowalem takze z ustawionym adresem IP - efekt? Jak poprzednio, dostepu do internetu nie mam. Zamieszczam SSy, na ktorych widnieje moj problem. Chcialbym sie dowiedziec co moge w tym wypadku zrobic. Prosze o pomoc

    0 6
  • #2 12 Sty 2014 12:05
    marti_ns
    Poziom 16  

    Livebox domyślnie włączone ma WEP+MAC i podłączanie nowego komputera przeprowadza się przez wciśnięcie przycisku REG na LB, dopiero wtedy łączysz się z siecią. Tak robiłeś?

    0
  • #3 12 Sty 2014 13:06
    mateusz5207
    Poziom 6  

    tak, tak jak wspomniales i odrazu po probie polaczenia wpisywalem klucz WEP, jednakze dla pewnosci sprobowalem teraz jeszcze raz. Efekt otrzymalem taki: System nie mogl nawiazac polaczenia z siecia neostrada_4g85. Wczesniej tego nie widzialem. Aa kiedy wspomniales o MACu, przypomniałem sobie, ze grzebiac we wlasciwosciach tudzież informacjach, w rubryce gdzie mial pisac Adres MAC bylo puste pole.

    0
  • #4 12 Sty 2014 13:46
    marti_ns
    Poziom 16  

    Nie znam dokładnie ustawień livebox bo nigdy nie miałem tego badziewia. Spróbuj ręcznie w pisać IP w ustawieniach karty i zobacz czy zaskoczy. DNS tez wpisz standardowy TP

    0
  • #5 12 Sty 2014 15:01
    mateusz5207
    Poziom 6  

    Dziwne, naprawde dosc dziwne, ale tym razem sie udalo. Probowalem naprawde sporo razy, lecz nie bylo efektu, a robilem dokladnie tak samo. Jeszcze przy okazji zapytam, czy jest mozliwosc ustawienia, by mi automatycznie pobieralo adres ip?

    0
  • #6 12 Sty 2014 18:01
    marti_ns
    Poziom 16  

    No od tego jest dhcp. Ale live box jest jaki jest. Aha przycisk reg trzeba chwile przytrzymać. To pobrał ci ten adres czy wpisałeś ręcznie?

    0
  • #7 12 Sty 2014 22:11
    mateusz5207
    Poziom 6  

    Yh no nic w takim razie nie zrobie. Adres wpisalem recznie, po czym rozlaczylem sie i przycisnalem REG. Po chwili kliknalem opcje ''polacz'' i juz polaczylo mnie z siecia. Problem rozwiazany, dziekuje ;)

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo