Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Visual Basic- Excel - Niepoprawny Kod

speed007way 12 Sty 2014 12:18 1482 12
  • #1 12 Sty 2014 12:18
    speed007way
    Poziom 7  

    Witam,
    Otóż jestem początkującym w tej dziedzinie nie mogę przejść pewnej bariery którą jest utworzenie zgodnego kodu.
    Chciałem stworzyć własny kalkulator, wszystko było dobrze dopóki nie zacząłem pisać kodu, który ma zadziałać.
    Prawdopodobnie źle formułuję polecenia które podkreśla mi na czerwono..
    Tutaj podkreśliłem te błędy.

    Oto ten kod:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Jeśli ktoś by się znalazł i poprawił lub pomógł zrobić tak aby zadziałał byłbym bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam

    0 12
  • Pomocny post
    #2 12 Sty 2014 15:52
    markoz7874
    Poziom 31  

    Gdybyś zechciał przynajmniej ten kod sformatować i użył kodowania składni dla Visual Basic..
    Podobny kod ;) kalkulator

    0
  • #3 12 Sty 2014 17:34
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    1. Jaka wersja Excela?
    2. Próbował kolega wstawić UserForm i umieścić w nim 17 przycisków? Jeśli nie, proszę to zrobić i plik zamieścić na forum jako załącznik.

    0
  • Pomocny post
    #5 12 Sty 2014 18:21
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel

    Witam

    speed007way napisał:
    Private Sub cyfry_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System. EventArgs)

    Wydaje się, że nie jest WBA Excel, a VB. Ten formularz jest importowany z VisualBasic?

    0
  • Pomocny post
    #6 12 Sty 2014 18:29
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    adamas_nt napisał:
    Próbował kolega wstawić UserForm i umieścić w nim 17 przycisków? Jeśli nie, proszę to zrobić i plik zamieścić na forum jako załącznik.
    Dlaczego to dla kolegi taki problem?
    Nawet po imporcie frm można wstawić nowy w Edytorze VB i skopiować wszystkie kontrolki (zaznaczyc myszą, ctrl+c i ctrl+v w nowym UserForm)... Dalej: wybrać obiekt z lewej listy (u góry ekranu), wybrać zdarzenie z prawej listy i przepisać właściwy fragment kodu. Adaptacja całości nie powinna zająć więcej niż 15 minut.

    Jak wspomniał kolega JVR >> to nie jest kod VBA Excela

    0
  • #7 12 Sty 2014 20:39
    speed007way
    Poziom 7  

    Mogłbyś prościej wytłumaczyć?

    Wchodzę do Visual Basic Excel tworzę nowy Userform, Wlkejam do Code ten kod z VB i co dalej? Na pasku znalazłem View-->Object ale to chyba nie to..

    0
  • Pomocny post
    #8 12 Sty 2014 21:00
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel

    Kod z VB nie będzie działać w VBA Excel. napisany bezpośrednio do 11 przyciskow, w VBA, więc nie będzie działać. Należy wpisać zdarzenie dla każdego przycisku, które będą miały zastosowanie do całości. Kliknij prawym przyciskiem myszy na przycisk i wybierz "kod".
    Zobaczysz, że nieco inaczej opisane zdarzenie w VBA

    0
  • Pomocny post
    #9 12 Sty 2014 21:07
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Najprościej: Prawym p.m. i

    Visual Basic- Excel - Niepoprawny Kod

    Na rysunku przycisk operatora, czyli musisz przypisać wartości zmiennym (zerkam do kodu VB...)
    operat = Me.ActiveControl.Caption zamiast 'CType(sender, Button).Text'
    walor1 = TextBox1.Text zamiast 'Double.Parse(TextBox1.Text)'
    Cyfra_Pierwsza = True tu akurat pasuje.

    i w zasadzie identycznie dla wszystkich przycisków operatorów.

    dodano po chwili
    O! Ktoś mnie uprzedził :)

    dodano po 3,4 chwili
    Tak sobie próbuję i uwaga! W polskiej wersji zmień kropkę na przecinek (Caption przycisku)...

    0
  • Pomocny post
    #10 12 Sty 2014 21:18
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel

    Można uruchomić z coś prostszego, jednego tekstboksu i parę przycisków, jak będziesz w stanie poradzić sobie z nimi, to już jest możliwe i na Kalkulator

    0
  • #11 12 Sty 2014 21:48
    speed007way
    Poziom 7  

    Dzięki, zaraz spróbuje :)

    Dodano po 12 [minuty]:

    Mam takie pytanko, skąd znacie te komendy które się wpisuje?
    Bo teraz potrzebna mi komenda do cyfr, czyli jak kliknę na cyfrę to mi w Textbox'ie pokaże mi się ona.

    0
  • Pomocny post
    #12 12 Sty 2014 22:11
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    speed007way napisał:
    skąd znacie te komendy które się wpisuje
    Z elektroda.pl :)

    Jeśli nigdy tego nie robiłeś... OK, podpowiem

    Deklaracje (wklej na samej górze)
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Procedura wspólna (wklej pod spodem)
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Kod kasownika(ppm w przycisk CE i wklej)
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Kod przycisku "=" (ppm i jak wyżej)
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Kod dla klawiszy numerycznych i separatora (u mnie musiałem zmienić na przecinek)
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    I chyba nic nie pominąłem... Operatory już masz.

    0
  • #13 12 Sty 2014 22:13
    speed007way
    Poziom 7  

    Wielkie Dzięki za udzielone mi porady! Jestem bardzo wdzięczy :)
    A w szczególności adamas_nt
    Dzięki że nie zostawiłeś mnie z tym bo mogłeś.. :) U made my day ;)
    Temat do Zamknięcia

    0