Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nc+ multiroom standard - kłopoty z podłączeniem

Pola9191 13 Jan 2014 11:19 6159 10
    Pola9191
    Level 9  
    Witajcie.
    Jestem nowa i mam nadzieję, że nie powtórzę tematu. Szukałam w innych podobnych, ale nie znalazłam odpowiedzi.

Więc od początku.
    Od anteny mam pociągnięte 2 jedna do głównego dekodera (turbo box+) , a drugą do dekodera multiroom'u standard. Oprócz tego oba dekodery połączyłam kablem ethernet. Główny dekoder działa jak należy natomiast dodatkowy po włączeniu pokazuje tylko ekran startowy tzn. parametry siły (50%) i jakości (70%). Przy pierwszym uruchomieniu multiroom'u na głównym telewizorze pokazała się informacja, że usługa multiroom jest dostępna. Po tym komunikacie na dodatkowym dekoderze pokazał się obraz na jakieś 3 min, a potem znów ekran startowy z parametrami. Pomimo moich starań, kombinacji i krzyków :) nic się nie zmienia, nie chce pobrać listy kanałów i już.
    Proszę pomóżcie bo już nie mam pomysłu co zrobić żeby uzyskać obraz. Dodam, że czytałam już kilkanaście razy informacje na temat podłączania dekodera multiroom na stronie nc+ i próbowałam połączyć dekodery za pomocą wifi, ale nadal nic. W informacji o sieci stan połączenia jest aktywny.
    Anonymous
    Anonymous  
    Pola9191
    Level 9  
    główny turbo box
    multiroom box+ HD

A ustawienia sieci to co mam dokładnie podać?
    Bo wzięłam konfigurację automatyczną. Chciałam wpisać ręcznie, ale nie łączyło.
    Ach i zapomniałam się wcześniej spytać czy pomimo tego kabla ethernet muszę połączyć dekodery za pomocą sieci?
    Anonymous
    Anonymous  
    Pola9191
    Level 9  
    Dlatego napisałam, że jestem nowa. Umiem czytać ze zrozumieniem, ale skoro nie chcą się znaleźć to chyba warto zapytać bo w praktyce może być inaczej.

Jak to nie istnieje automatyczna? Ja mam taką opcję i jak wchodzę w ustawienia sieci to właśnie przy konfiguracji automatycznej jest ptaszek.
    A wpisując ręcznie wpisałam : adres IP, maskę podsieci i bramę sieciową

A model tego drugiego to ITI-5800S
    grubs
    Level 32  
    Czy ten niedziałający dekoder jest połączony z TV przez HDMI?
    Czy wyświetla się menu i można się po nim swobodnie poruszać?
    Czy działają przyciski typu info itd?
    Pola9191
    Level 9  
    Tak podłączony jest kablem HDMI. Pokazuje się tylko ekran aktywacyjny z parametrami siły i jakości, a żadne inne przyciski nie działają. Menu się nie pojawia.
    grubs
    Level 32  
    A czy łączysz oba dekodery ze sobą kablem scrosowanym, czy może oba podłączasz do switcha routera domowego zwykłymi kablami lan?
    Anonymous
    Level 1  
    grubs
    Level 32  
    Kabel może nie być uszkodzony ale mogłaś zastosować zwykły lan a tu potrzeba użyć kabla scrossowanego.
    Pola9191
    Level 9  
    Nie znam się na kabelkach, ale wydaje mi się, że to kabel LAN.

Kochani sukces, wyjęłam i włożyłam kartę i się naprawiło już jest obraz. Tylko mam kolejny problem bo siła z 50% spadła na 9% a jakość z 70% na 0-1%, a nic nie odłączałam... No ale pokręcę anteną i zobaczymy.
    Dziękuje bardzo za pomoc i rady :)