Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak umieścic żarówkę grzewcza w inkubatorze swojej produkcji

Łukasz Kierzek 13 Jan 2014 11:25 4005 4
    Łukasz Kierzek
    Level 11  
    Witam. Buduje swój inkubator mały tak na ok.25 jajek . Wszystko już mam , termoregulator , żarówkę (kwoka) , higrometr, termometr . I teraz moje pytanie . Czy mogę umieścić żarówkę tak jak na przedstawionym przeze mnie obrazku ? Jeżeli nie to niech ktoś mi podpowie jak ją umieścić aby było dobrze . A i jeszcze jedno pytanie . W którym miejscu umieścić otwory wentylacyjne i jakiej wielkości ? Z góry dzięki za pomoc :)
    przemas19694
    Level 15  
    Witam. Pomysł fajny. Mój ojciec kiedyś sam dla siebie hodował drób i miał podobny inkubator (wieki temu). Żarówka powinna być zabezpieczona osłoną ażurową (kratka np jak dla lamp warsztatowych). Nie napisałeś co będziesz wylęgał. Osłona zapobiegnie ewentualnemu poparzeniu wylęgu. Dobrze jakbyś zrobił regulację wysokości lampy. Wtedy łatwiej zapanować nad temperaturą. No i termometr powinien chyba znajdować się między jajkami. Wtedy będziesz widział temperaturę jaka jest między jajami (ale to brzmi...). Zbyt wysoko umieszczony czujnik będzie przekłamywał odczyt. No i musisz mieć wentylację, najlepiej z kratek, gdzie możesz je regulować przymykając lub otwierając. Otwory możesz zamontować z przodu u dołu i z tyłu u góry. Tak jak w terrariach. Tak w ogóle to wejdź w google, wpisz inkubator do jaj i wejdź w grafiki. Jest tam parę pomysłów.
    Łukasz Kierzek
    Level 11  
    Dzięki za pomoc . oczywiście umieszcze osłonę :) a powiedz mi czy w tak małym inkubatorze zamieścić wentylator do rozprowadzania ciepła czy w tak małym nie potrzeba ? A i jakbys wiedział to gdzie zrobić otwory wentylacyjne ?

Dodano po 1 [minuty]:

Będę leg jaja kurze :)
    przemas19694
    Level 15  
    Sorki, dopisałem to w międzyczasie w poście. Zajmuję się robieniem terrariów. Wpisz terraria pustynne w google i tam z pewnością zobaczysz jak je umiejscawiają. Ja robię otwory okrągłe.Inni robią np. z kratek do drzwi łazienkowych lub aluminiowe ażurowe. A wentylator jest niepotrzebny.