Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ALienware m17x r3 - karta graficzna nie wykrywa / nie widzi

viper1989 14 Jan 2014 04:05 3087 16
  • #1
    viper1989
    Level 10  
    Witam koledzy.
    Posiadam od pewnego czasu Alienware m17x R3. Po zakupie chodził kolo 30min i padł. Okazało sie, ze to karta graficzna robiła zwarcie. Wymieniłem karte na taka jaka była, czyli amd hd 6990. Po tej operacji nie widzi karty, w biosie pokazuje sie discrete graphic card (NOT DETECTED). Gdzieś na netbookchecker znalazłem posty, ze po zmianie pasty były również takie problemy. Wgrałem nowy bios odblokowany, win7 ultimate, probowalem wszystkich dostepnych sterownikow amd i nic, jestem pewny, ze poki w biosie nie zobaczy karty, to nic z tego nie bedzie. Czy ktoś zna rozwiązanie tego tematu? Pozdrawiam.

    i7 2670Q 2.2
    10gb ram
    amd hd 6990+ intel hd 3000
    dysk 500 hybrid
    full hd
  • #2
    remek002
    Level 15  
    Sprawdzałeś na stronie Dell`a czy laptop ma jeszcze gwarancje?
  • #3
    viper1989
    Level 10  
    Tak, skończyła się na początku 2013 r. Nie mam już pojęcia co to może być...
  • #4
    remek002
    Level 15  
    Jeżeli karta jest sprawna, to uszkodzeń należy szukać na płycie.
  • #5
    viper1989
    Level 10  
    Właśnie,nie mam pewności apropo karty ponieważ kupiłem ja na allegro używaną,niby napisali ze sprawna, gwarancja itd ale wiadomo jak to bywa z elektronika.Co może być odpowiedzialne na płycie za układ graficzny dedykowanej karty? Wejście karty to mxmb 3.0
  • #6
    remek002
    Level 15  
    Sprawdź dobrze, czy złącze łączy się z kartą i czy nie ma zabrudzeń w nim oraz czy nie ma innych uszkodzeń itp...
  • #7
    viper1989
    Level 10  
    Poprzednia karta spaliła się, mam nadzieje ze gdzieś dalej nie poszło na jakiś układ. Wsadzona jest nowa karta i jej nie widzi.jak sprawdzić to wejście?nie ma żaden znajomy lapka z dedykowana...
  • #8
    adamadi33
    Level 43  
    viper1989 wrote:
    Wsadzona jest nowa karta i jej nie widzi.

    Jaka karta model i marka?
  • #9
    viper1989
    Level 10  
    ta sama co była AMD 6990 jak go kupiłem.
  • #10
    gadi20
    Level 14  
    Kolega sam wymienił kartę, czy zrobił to serwis?
  • #11
    viper1989
    Level 10  
    zaprzyjazniony serwis. przy mnie to robili w rekawiczkach nawet. Jest to 2 karta juz od tego samego sprzedawcy i nie chodzi, wiec dociekam dalszych problemow hardware'owych.
  • #12
    gadi20
    Level 14  
    A może zaprogramowanie nowego biosu?
  • #13
    viper1989
    Level 10  
    wgralem nowy bios, na dodatek odblokowany ver A08 , jest rowniez dostepna A12 ale w niej tez nie widział wieć wybrałem odblokowany starszy. Karta była kilka razy wpinana i wypinana, na gnieździe nie stwierdzili wyłamanych pinów.
  • #14
    viper1989
    Level 10  
    Jakieś pomysly Panowie?? Karte graficzna odeslalem dostalem druga i druga rowniez NOT DETECTED. zauwazylem taka roznice miedzy nimi ze pierwsza sie grzala a druga byla totalnie zimna po zamontowaniu...
  • #16
    borek86
    Level 13  
    jaka tą karte masz obecnie włożoną??
    bo alienware'y szły z 3 kartami

    NVIDIA GeForce GTX 460M
    AMD Radeon HD 6970M
    AMD Radeon HD 6870M

    moze problem polega na tym ze bios blokuje karte ? tak jak już w wielu starszych komputerach bylo z kartami wifi
    piszesz że odblokowany bios masz, pewnie można znaleźc to w necie
    ale co Ty kolego masz tam odblokowane

    jeżeli kolego nie przeszkadza Ci to podaj stag tego lapka
  • #17
    viper1989
    Level 10  
    obecnie AMD hd 6990 oraz intel hd3000 i z tego co wiem taka konfiguracja jest dozwolona bo na tablicy za 3600pln jest taki komp wystawiony, jak ja swojego kupiłem to też miał 6990. Odblokowane sa rozne funkcje w biosie, typu włączanie/wyłączanie kart graficznych, podkrecanie, zmiany napiecia itd. Aliena został rozkrecony co do 1 srubki i nie zauwazyłem zadnych popaleń na plycie.


    Mały postęp jest...
    karte graficzna oddalem sprzedawcy, okazalo sie ze mial je wadliwe.
    Kupilem od innego sprzedawcy z allegro, karta przyszla i mozna powiedziec ze dziala.
    Bios ja widzi, windows widzi, w menadzeze urzadzen jest raden 6900 familly ale nie moge trafic ze sterownikami, podczas instalacji wyskakuje komunikat (wykryto inne urzadzenie) amd catalyst nie instaluje sie poprawnie. Gdy wezme zainstaluje stery z punktu menadzera urzadzen i z danej sciezki np c:/dell/drivers/R307094 to powstaja cyrki, uruchamiam ponownie komputer i wywala albo blue screena, albo bialy ekran, albo jest po prostu czarny... System sie uruchamia slychac dzwieki. Macie Panowie jakies sugestie w tym problemie? pozdrawiam !







    edit3

    A więc pod długiej eskapadzie pisze to z przestrogą dla innych uzytkownikow laptopów z wymiennymi kartami graficznymi.
    po 1 : na allegro ludzie sprzedają same boby, uszkodzone karty, po pelnych diagnozach wychodzi ze nie ma tego , nie ma tamtego, grzebane w hardware karty itd.
    po 2: chcesz kupić karte to kup z gwarancją i spytaj sprzedawce czy pasuje do Twojego modelu

    3 sprzedawcow juz obsiadlem i trzej mieli same łochy jakies typu z serii refurbished które uda sie wetknąć fartem i zwalić wine na sprzedawce. Musialem chodzic po rzecznikach praw konsumenta i po stosownych pismach dopiero oddawali pieniadze pod groźba nie odezwania sie i zaplacenia kary 2000zl.

    pozdrawiam