Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unitra Diora Amator 2 - Zniekształcony dźwięk

14 Sty 2014 16:32 3612 27
  • Poziom 13  
    Na wstępie proszę o nie wyrzucanie od razu tematu. Sprzęt to tak jak w temacie Unitra Diora Amator 2 Stereo. Wydobywający się z niego dźwięk w zakresie niskich częstotliwości jest mocno zniekształcony, na obu kanałach . Wysokie częstotliwości są poprawne. Niema znaczenia jakie jest źródło dźwięku, nie sprawdzałęm na radiu, gdyż jest jeszcze nie przestrojone. Wykluczyć można też uszkodzenie kolumn, gdyż sprawdzałem na dwóch-zg40c oraz TYP a-17 które mają 20 VA. Szukałem w różnych dostępnych już na forum tematach, jednak żaden opis nie odpowiada objawom występujących u mnie. Proszę o pomoc.
  • Poziom 17  
    W pierwszej kolejności sprawdź złącza sygnałowe i głośników, dalej potencjometry suwakowe, kondensatory, zimne luty. Końcówka mocy to i ile dobrze pamiętam układ hybrydowy i słabo się opłaca to naprawiać.
  • Poziom 13  
    Gniazda sprawdzone więc odpada. Sprawdzę również to co napisałeś. Gdzieś wyczytałem, że może to też być wina elektrolita 2200µF który może być wysuszony. Może to być przyczyną? Tak, końcówki są to GML 026.
  • Poziom 13  
    Jak najbardziej. Oba moje zestawy są 8-mio omowe a amplituner ma 2x10VA również w 8 omach. Potencjometry trochę przerywają i trzeszczą, jutro "zabiorę" się za dokładne ich wyczyszczenie.
  • Poziom 16  
    Wymień kondensator elektrolityczny na zasilaniu końcówek mocy.
  • Poziom 13  
    Co do tego elektrolityka, to mam zachować te same parametry czy może zastosować trochę większy pojemnościowo niż oryginalny i "wziąść" poprawkę na napięcie? Oryginalny ma parametry 2200 mikro F oraz napięcie 40 V
  • Poziom 17  
    Może być na wyższe napięcie, zauważ że nominalne napięcie w sieci od czasu produkcji wzrosło nam ok 10V. Może być też wyższej pojemności, ale bez przesady.
  • Poziom 13  
    Wylutowałem stary kondensator i ma on 5 nóżek, a nowy, który kupilem ma tylko 2. Da się go zamontować, czy muszę kupic taki sam?
  • Poziom 13  
    Wybaczcie mi z góry ale przy wyciaganiu starego kondensatora "zgubiłem" plus. Poniżej wrzucam zdjecie miejsca kondensatora. Podpowie mi ktos, które ro miejsce?
  • Poziom 13  
    A więc wlutowałem nowy kondensator według poniższego schematu posiłkując się znalezionym w sieci schematem i niestety powstał "mały" problem-otóż po podłączeniu do sieci, amplituner się włączył na 2 sekundy i sam wyłączył. Sprawdziłem bezpieczniki i żaden się nie spalił. Rozumiem że "coś" zrobiłem źle tylko co? Proszę was bardzo o pomoc. Poniżej dodaję schematy
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    wilegi_hd napisał:
    A więc wlutowałem nowy kondensator według poniższego schematu posiłkując się znalezionym w sieci schematem


    A zweryfikowałeś to z drugą stroną płytki? te wszystkie "minusy" s ą połączone ścieżkami?

    wilegi_hd napisał:
    i niestety powstał "mały" problem-otóż po podłączeniu do sieci, amplituner się włączył na 2 sekundy i sam wyłączył.


    Co to znaczy "wyłączył"? Podświetlenie skali nawet zgasło?

    wilegi_hd napisał:
    Sprawdziłem bezpieczniki i żaden się nie spalił.


    A nie były "zawatowane"? Jeśli tak to upalić się mogło uzwojenie pierwotne transformatora sieciowego - zmierz rezystancję na bolcach wtyczki przy załączonym wyłączniku sieciowym.
    oczywiście to może być efekt innego uszodzenia, choćby izostat sieciowy mógł odmówić dalszej współpracy (brak kontaktu styków).
  • Poziom 13  
    Zgasło podswietlenie skali po ok 2 sekundach od włączenia amplitunera. Co to znaczy zawatowane? Ale to wszystko znaczy że źle wlutowalem ten nowy kondensator?
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    wilegi_hd napisał:
    Zgasło podswietlenie skali po ok 2 sekundach od włączenia amplitunera. Co to znaczy zawatowane?


    Naprawione grubym drutem.

    wilegi_hd napisał:
    Ale to wszystko znaczy że źle wlutowalem ten nowy kondensator?


    A sprawdziłeś omomierzem po wlutowaniu czy zwarcia nie ma na końcówkach kondensatora?
    Teraz możemy gdybać i szukać uszkodzenia, a czy miało związek z wymianą kondensatora dowiemy się jak znajdziemy przyczynę.
  • Poziom 13  
    Więc wyciągnąłem jeszcze zapomniany wczoraj przeze mnie bezpiecznik od dołu radia (500mA) i ten jest przepalony. Sprawdzałem "przejście" między ścieżkami na których jest kondensator i przejście jest, tylko czy być powinno? Do minusa kondensatora dolutowałem 3 nóżki i je przylutowałem do płyty wzmacniacza. Poniżej zamieszczam zdjęcie od strony ścieżek, z zaznaczonymi minusami i plusem.
  • Poziom 13  
    Czyli gdzie powinien być wlutowany plus? Proszę o pomoc, gdyż nie chce na "oślep" przelutowywać w nieskończoność tego kondensatora w nadziei że jednak nic nie popsuję :P

    Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

    Przelutowałem 2 razy kondensator. Plusy były w zaznaczonych niżej miejscach i za każdym razem "wywala" mi bezpiecznik. Podpowie mi ktoś gdzie ma być ten plus kondensatora, bo już mi się bezpieczniki skończyły:P
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    wilegi_hd napisał:
    Podpowie mi ktoś gdzie ma być ten plus kondensatora, bo już mi się bezpieczniki skończyły


    Weź ty kolego ten wylutowany stary kondensator i omomierzem sprawdź które końcówki sa ze sobą połączone.
    Albo zobacz tu:

    Unitra Diora Amator 2 - Zniekształcony dźwięk

    Unitra Diora Amator 2 - Zniekształcony dźwięk

    Widać że dwie końcówki szeroko rozstawione od zaznaczonego występu to minus, pojedyncza końcówka najdalej od oznaczonego występu to również minus, dwie końcówki pośrodku to plus.
  • Poziom 13  
    Problem też polegał na tym, że jedna nóżka tego starego kondensatora się urwała i nawet nie wyło widać miejsca gdzie była. Próbowałem znaleźć podobny kondensator i w jego opisie było napisane że "posiada 4 nóżki z minusem i jedną z plusem" i właśnie tym, podczas wlutowywania się sugerowałem. Szczerze przepraszam za moją niekompetencję, ale elektronika bardzo mnie intreresuje i staram się robić jak najwięcej sam, z lepszym lub gorszym skutkiem.
    Czyli już tak "łopatologicznie" mam to zrobić tak, jak na zdjęciu poniżej?
    Jeszcze jedno pytanie-czy jest szansa, że przez te moje "wariacje" coś uszkodziłem? Bo niby przepalał się za każdym razem bezpiecznik, ale czy mogło jeszcze coś odmówić współpracy?
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    wilegi_hd napisał:
    Próbowałem znaleźć podobny kondensator i w jego opisie było napisane że "posiada 4 nóżki z minusem i jedną z plusem"


    Podobny, a nie taki sam, a w opisie też zresztą też mogą byc herezje.
    Natomiast przypominam o ruszeniu łepetyną - analiza połączeń które wymalowałeś na rysunku https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/cam00131__medium__2_9b70dd6.jpg jasno wskazuje że wszystkie końcówki kondensatora zwarłeś drutem i.lub ścieżką.

    wilegi_hd napisał:
    Czyli już tak "łopatologicznie" mam to zrobić tak, jak na zdjęciu poniżej?


    Powinno być OK.

    wilegi_hd napisał:
    Jeszcze jedno pytanie-czy jest szansa, że przez te moje "wariacje" coś uszkodziłem? Bo niby przepalał się za każdym razem bezpiecznik, ale czy mogło jeszcze coś odmówić współpracy?


    Jakaś szansa (niewielka) na uszkodzenie diod prostownika jest.
    BTW1 - słyszałeś o metodzie zasilania wątpliwego sprzetu przez żarówkę? To jej użyj, unikniesz strat.
    BTW2 - Sprawdziłeś prawidłowość napięć na GMLach? Na końcówce 2 powinna być połowa napięcia zasilania.
  • Poziom 13  
    Wzmacniacz ożył :-) gra naprawde przyzwoicie na swoje lata. Mam jeszcze pytanie dotyczace tego charakterystycznego "syczenia" kiedy się załącza wzmacniacz. Co moze byc tego przyczyną? Potencjometry czy może te kondensatory przed GML-ami? A może to i to?

    Ps. Bardzo wszystkim dziekuję za pomoc, bardzo mnie cieszy, że moglem za waszym pośrednictwem przywrócić tak leciwy sprzęt do działania:-)
  • Poziom 13  
    Stały, jednostajny szum po załączeniu wzmacniacza i przez cały czas jego pracy. Miał już tak wcześniej przed wymianą tego kondensatora.
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    wilegi_hd napisał:
    Stały, jednostajny szum po załączeniu wzmacniacza i przez cały czas jego pracy. Miał już tak wcześniej przed wymianą tego kondensatora.


    Generalnie ten typ tak ma - wina leży głównie w przedwzmacniaczu opartym na UL1321N.
  • Poziom 13  
    Więc wymiana kondensatorów nie wpłynie znacząco na jakość dźwięku?
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    wilegi_hd napisał:
    Więc wymiana kondensatorów nie wpłynie znacząco na jakość dźwięku?


    Wymiana elektrolitów w torze sygnału może poprawić nieco pasmo od dołu jeśli stare elektrolity utraciły pojemność, ale szumu to nie zmniejszy.
  • Poziom 13  
    Chyba wszystko juz wiem, wiec bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Temat uważam za zamknięty.