Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Vectra B bremsbelag na wyswietlaczu po wymianie klockow

29 Mar 2005 15:01 30524 13
  • Poziom 15  
    po wymianie klockow chamulcowych i czujnikow ich zużycia na wyswietlaczu od komputera ciage pali mi sie BREMSBELAG PRUFEN.
    Przed wymiana klockow tego nie bylo. Jak to cholerstwo skasowac ?
  • Poziom 13  
    sprawdżić czy nie jest przerwany lub źle założony przewod od czujnika
  • Poziom 15  
    to raczej jest ok, u znajomego po identycznym zabiegu dzieje się to samo.
  • Poziom 13  
    a z którego roku ta vectra
  • Poziom 15  
    dokładnie 10.1997
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 13  
    sprawdź czy niewystąpuje gdzieś przebicie na tych czujnikach (działają na masie poprzez styczność z tarczą) byćmoże ktoś rzeczywiście je nidokładnie podpioł

    wskezanie na kompie to zurzycie przednich okładzin
    jak się upewnisz że tam jest wszystko ok i nadal ędzie się to palić to:

    1 odepnij akumulator co najmniej na 2 h
    2 jak to niepomoże to jedż z nim na komputer
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 18  
    Obwod kontroli hamulców działa w zamknietym obwodzie gdy zostanie przetary czujnik wyswietla koputer pokładowy w/w komunikat.
    Moze byc przerwany przewód do czujnika albo zasniedziałe połaczenie we wtyczce przyłaczeniowej czujnika przy zawieszeniu. Najlepiej załozyc mostki we wtyczkach po prawej i lewej stronie i sprawdzic czy gasnie komunikat. Zadne badanie komputerem nic nie wykaze. Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    Witam... mam podobny problem przy Astrze '92.
    Pokazal mi sie komunikat "bremsbelag" na wyswietlaczu wiec pojechalem wymienic klocki. Po wymianie klockow komunikat dalej sie wyswietla (klocki sa z czujnikiem i raczej dobrze podpiete sa kable). Mechanik powiedzial ze mam zrestartowac "komputerek" tylko nie wiem jak :( Wyciagalem juz bezpiecznik -nie pomoglo. Odpinalem akumlator -nie pomoglo. Jecze bede probowal odpiac akumlator i zostawin na 2 godz. -moze faktycznie ma jakies podtrzymanie pamieci na krotki okres i jak sie zostawi go dluzej to sie zrestartuje :)
    Jesli ktos ma jakis inny pomysl to bede wdzieczny za pomoc.
    Pozdrawiam -Marfm :)
  • Poziom 11  
    ... nie dziala odlaczenie akumlatora na 2-godz (nawet na cala noc). Moze ten MID ma jakies swoje dodatkowe zasilanie? Na stronie http://asterka.2max.pl/aldl.html wyczytalem ze powinno sie zgazic po 20 odpaleniach silnika po usunieciu usterki -zobaczymy :)
  • Poziom 11  
    hmm... juz ponad 20 razy odpalilem furke a dalej swieci ten cholerny "Bremsbelag". Czy ktos jeszcze ma jakis pomysl jak to zresetowac?
  • Poziom 11  
    Wkurzyło mnie to strasznie bo już tyle czasu mam ten "bremsbelag" że postanowiłem zadzwonioć do ASO. Tam an powiedział że prawdopodobnie zostały wymienione klocki a nie zostały wymienione czujniki.
    Myślałem że czujniki są "wbudowane" w klocku hamulcowym .... hmmm... czy ktoś może podać mi stronkę na której opisane jest jak wygląda to połączenie??
  • Poziom 18  
    Witam

    Ten problem ciągnie sie od jakiegoś czasu ale opisze Ci Kolego dokładnie.

    Na środku klocka jest dopinany taki czujnik najczesciej koloru białego z kabelkiem podłaczonym do wtyczki znajdującej sie w okolicach spręzyny zawieszenia to na pewno wiesz:D Ja sie sciera klocek to ten czujnik zostaje przetarty i nastepuja przerwa w obwodzie wiec zapala sie komunikat na MID.

    Trzeba wymienić na nowe te czujniki jesli są przetarte lub moga mieć uszkodzone kabelki. Najlepiej odepnij wtyczki tych czujników i zmostkuj OBA wejścia tych czujników umieszcone koło sprezyn zawieszenia z obu stron samochodu. Musza byc OBA zwarte bo te czujniki są połaczone szeregowo. Komunikat powinien się wyłaczyć, kesli nie to masz uszkodzenie na trasie od wejść czujników koło spręzyn do MIDA

    O jejku chyba prościej sie nie da ...

    Pozdrawiam