Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Demodulator w oparciu o AD630 - poprawność schematu

15 Sty 2014 10:21 1218 9
  • Poziom 8  
    Temat przeniesiony
    -----------------------------

    Witam wszystkich czytających i z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi.

    Buduję demodulator w oparciu o wzmacniacz lock-in AD630. Schemat zaczerpnąłem z noty katalogowej, s.10.link
    Są tam też widoczne przykładowe przebiegi.

    Wykonałem płytkę testową, która ma wymiary 2 x 3 [cm]. Elementy blisko siebie, ścieżki proste.
    Układ jest zasilany zasilaczem laboratoryjnym i ma na pinach 8, 10 napięcie +/- 10V.
    Do wejścia (1) i (16) podłączony jest generator Philips PM5139, który generuje sinus o częstotliwości 1 kHz, z modulacją fazy (PSK) o wartości 20 Hz.
    Do wejścia (9) podłączony jest inny generator PINTEK FG52, który podaje mi sinus *carrier* o częstotliwości 1 kHz.

    Za scalakiem znajduje się filtr dolnoprzepustowy o częstotliwości odcięcia 1kHz, wartości elementów to odpowiednio 400 Ω i 4 nF.

    Do wyjścia podłączony jest oscyloskop cyfrowy, na którym powinienem zobaczyć sinus o f = 20Hz, czyli moją częstotliwością modulacji. Jednak obserwuje jedynie szum o tak niskiej wartości, że można śmiało powiedzieć, że na wyjściu nie ma sygnału. Co ciekawe z FFT wynika, że jakiś sygnał na 20 Hz jest, tj. widzę malutki skok na tej częstotliwości.

    Dziękuje za wszelkie porady, Teh.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Porównując na szybko to w twoim schemacie zabrakło połączenia rezystorów sprzężenia zwrotnego, na schemacie z noty nóżki 15 19 20 nie wiszą w powietrzu.
  • Poziom 8  
    Dzięki za odpowiedź, schemat, na którym się wzorowałem jest na stronie 10. Nie ma tam żadnych połączeń do pinów, które wymieniłeś i nie widzę, żadnych rezystorów, które należałyby do AD630. Pominąłem wzmacniacze bo nie muszę wzmacniać sygnału z generatorów.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Cytat:
    Dzięki za odpowiedź, schemat, na którym się wzorowałem jest na stronie 10. Nie ma tam żadnych połączeń do pinów, które wymieniłeś i nie widzę, żadnych rezystorów, które należałyby do AD630. Pominąłem wzmacniacze bo nie muszę wzmacniać sygnału z generatorów.

    Oglądamy tą samą dokumentację i widzimy co innego, dla ścisłości mówimy o Figure 14 Lock-in amplifier u mnie połączenia są (; rezystory są w układzie scalonym ale połączenia są na zewnątrz.
  • Poziom 8  
    Tak, rozmawiamy o fig. 14. Połączone są ze sobą piny numer 10, 14 i 17. Tak jak na schemacie, wszystkie idą do 'masy'. Czy dobrze zrozumiałem?
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Ja pisałem o 15 19 i 20 są połączone na tym schemacie.
  • Poziom 8  
    Teraz rozumiem, ale czy chcesz powiedziec, że powinienem połączyć

    15 - 16 przez rezystor 5k
    15 - 19 - 20 razem i przez rezystor 10 k do masy
    13 - 15 przez rezystor 10 k,

    17 przez rezystor 2,5 k do masy
    14 przez rezystor 10 k do masy
    1 przez rezystor 2,5 k do 16?

    Innymi słowy, powinienem uwzględnić wszsytkie połączenia i oporniki 'wewnątrz' AD630?

    A tak na marginesie to dzięki!
  • Poziom 43  
    Cytat:
    Teraz rozumiem, ale czy chcesz powiedzieć, że powinienem połączyć

    Porównaj schemat z pierwszej strony z tym Figure 14 wszystkie potrzebne rezystory masz w układzie scalonym, ale nie zrobiłeś wszystkich potrzebnych połączeń, Figure 14 może zmylić bo wygląda jakby nóżki 15 19 i 20 były połączone wewnątrz układu scalonego a to ty musisz je połączyć.

    Cytat:

    Innymi słowy, powinienem uwzględnić wszystkie połączenia i oporniki 'wewnątrz' AD630?
    Tak.

    Cytat:
    A tak na marginesie to dzięki!
    Za wcześnie poczekaj z tym aż układ zadziała.
  • Poziom 8  
    Racja. Nie ma co chwalić dnia...

    Coś mi jeszcze nie pasuje z tą płytką, wkrótce dam znać co i jak.
  • Poziom 8  
    Dokładnie tak, problemem tkwił w brakujących połączeniach, odpowiednio pinów 15, 19 i 20.

    Dziękuje za pomoc Jarku.