Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

carel pco3 - jak usunąć stary program

lucky73 15 Jan 2014 11:34 4254 15
    lucky73
    Level 10  
    Witam
    Mam do wykorzystania dwa sterowniki Carel pco3 i pco5, niestety były w nich już programy i nie mogę wgrać nowego. Przy próbie podłączenia przez 1tool'a wyświetla komunikat " sterownik chroniony hasłem wpisz poprawne hasło w ustawieniach połączenia", niestety firma instalująca oprogramowanie na tych sterownikach które posiadam już nie istnieje i nie mam możliwości uzyskania hasła lub nawet resetu u nich.
    Pozdrawiam
    Krzysiek
    lucky73
    Level 10  
    no niestety po ilości wyświetleń tematu widzę że zainteresowanie duże, choć chyba wszyscy zainteresowani rozwiązaniem, przedstawiciel Carel w Polsce twierdzi, że może wysłać sterowniki do producenta i odpłatnie odblokują (koszt pewnie absurdalny).
    Pozdrawiam
    Krzysiek
    p.s. jak przez kilka dni nikt nie znajdzie rozwiązania zamknę temat
    ROISAT
    Level 11  
    Kiedyś pytałem się w Alfaco co można zrobić z sterownikiem pCO z założonym hasłem. Odpowiedzieli że bez hasła nic nie da się zrobić a jedynie odesłanie do producenta który może go odblokować. Dzwoniłem do paru osób które programują sterowniki Carela i też nie znają sposobu.
    motosznapa
    Level 11  
    Czy kolega rozwiązał problem? Bo wygląda na to że chyba będę miał podobną sytuacje.
    lucky73
    Level 10  
    Niestety nie i nikt tu nie zna rozwiązania wielu zaglądało na ten temat ale widać poszukujący też rozwiązania bo nikt nawet nie odpowiedział. Na inwestycje musiałem użyć nowe a te leżą i czekają na "lepsze czasy"
    motosznapa
    Level 11  
    A wiadomo ile taka usługa kosztuje po odesłaniu do producenta?
    lucky73
    Level 10  
    Niestety nie pytałem, teraz mam urwanie głowy na kilku tematach i nie wiem kiedy się zajmę tymi sterownikami, pewnie jak będą mi potrzebne na wczoraj.
    lucky73
    Level 10  
    No niestety na tym co kolega podał to tylko dyskusje jak się połączyć ze sterownikiem, ja mam oryginalne oprogramowanie, oryginalny konwerter i zamiennik. Oba sprawne, łączność jest. Nikt jak dotąd nie jest w stanie powiedzieć jak usunąć stary program lub nadpisać nowy do sterownika w którym jest program zabezpieczony hasłem.
    lucky73
    Level 10  
    Znajomy podsunął mi metodę rozwiązania na poziomie sterownika, dokładniej procesor i zmiany w biosie. Niestety to nie moja bajka i jestem uzależniony od tego czy on będzie miał czas się tym zająć już tak z czystej ciekawości. Jeśli coś się uda rozwiązać to dam znać.
    gag70
    Level 24  
    Temat stary ale jeśli nadal kogoś interesuje to zapraszam na priv.
    lunakk
    Level 13  
    Witam,

Mogę odblokować dowolny sterownik Carela z rodziny pCO.

Więcej informacji na Prv.
    :idea: :idea: :idea: UPDATE :idea: :idea: :idea:

:arrow: :arrow: sterowniki z serii pCO ( SX, 1,2,3 5, 5+)
    • usuwanie zabezpieczenia sterownika przed zmianą lub kopiowaniem programu ( pCO Manager)
    • odzyskiwanie haseł do menu programu urzytkownika ( poziomy dostępu )

:arrow: :arrow: sterowniki z serii c.pCO i c.pCOmini( P+5**SE* P+D* P+P*)
    • usuwanie zabezpieczenia sterownika przed zmianą lub kopiowaniem programu
    • odzyskiwanie hasła do menu sterownika (MENU PSSWORD)
    • odzyskiwanie haseł do menu programu urzytkownika ( poziomy dostępu )

:arrow: :arrow: Systemy nadzoru Carel BOSS (wszystkie wersje)
    • unbrick - naprawa urządzeń
    • zwiększanie limitu obsługiwanych urządzeń
    • odzyskiwanie danych do logowania
    • tworzenie map (c.web)
    • tworzenie modeli urządzeń obcych Modbus / Carel (DeviceCreator)
    • dodatkowe funkcje, takiej jak prywatny VPN, powiadomienia SMS, i wiele innych
    Szeryf333
    Level 1  
    @lunakk Witam. Piszesz, że możesz odblokować sterownik Carel PCO5. Napisz proszę jaki byłby koszt odblokowania takowego sterownika.
    lunakk
    Level 13  
    W zależności który dokładnie to model, orientacyjnie 80-100zł. Jest to odblokowanie możliwości wgrywania własnego oprogramowania, po takim zabiegu sterownik wraca z wyczyszczoną pamięcią programu, standardowo wgrywam program który wyświetla na wbudowanym bądź zewnętrznym wyświetlaczu jedynie szczegółowe informacje o sterowniku.
    Istnieje też możliwość wgrania różnego rodzaju oprogramowania w zależności od zastosowania,do pracy w chillerze, pompie ciepła, albo centrali wentylacyjnej. Ale to już inna kwestia.

Pozdrawiam