Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DELL D510 - Zacinanie odtwarzania na YouTube po instalacji Windows 7

piokrza 15 Jan 2014 13:19 2403 5
  • #1
    piokrza
    Level 27  
    Witam. Mam taki problem. W moim starym, aczkolwiek poczciwym lapku Dell Latitude D510 padł system Windows XP. Po konsultacji ze znajomym informatykiem z firmy, doradzono mi instalację Windows 7, bo podobno od kwietnia Microsoft ma przestać dostarczać wsparcie do XP. Laptop miał jednak za mało pamięci RAM (1GB), więc dołożono do 2GB. Procesor jest 1,73 GHz, dysk 80GB - większa połowa wolna. Z początku było ok, ale teraz strasznie mi muli, często zacina się po otwarciu wielu stron w Google Chrome naraz (Najnowszy FireFox zacinał się przy otwieraniu/przeglądaniu zwykłych stron, bez filmików), a przy odtwarzaniu filmików na YouTube pomimo szybkiego buforowania - pasek buforu jest już załadowany do połowy, a odtwarzanie na początku tnie się po sekundzie bez końca. Poza tym przełącza mi na najniższą rozdzielczość 144p, gdzie przy poprzednim systemie było 360p. Łącze internetowe mam to samo, prędkość ta sama. Wszystko mam najnowsze, oprócz systemu też antywirus AVG, flashplayer, adobe, wtyczki, etc. Co to może być?
  • #2
    ValValiantThor
    Level 33  
    Sprawdź ile ramu zużywa Ci obecna konfiguracja, przy wielu otwartych kartach wraz z YouTube. Może masz po prostu zbyt mało ramu. 2GB to obecnie mało. Chrome uwielbia Ram i bierze go bardzo dużo. Co do przełączania się jakości na YouTube, możesz to sobie ustawić w ustawieniach YouTube, aby automatycznie używało najlepszej dostępnej jakości. Win7 to nie to co XP i kiedyś bym powiedział, że 2Gb ram starczy, dziś powiem na luzie, że do win7, 4Gb na obecne czasy to minimum optymalnej pracy. Weź tez pod uwagę, ze win7 ma AERO, które może Ci brać część zasobów, dzięki czemu na YouTube masz słaba akceleracje sprzętową. Wyłącz Aero i zobacz czy cos się zmieni.
  • #3
    DominTR3B
    Level 27  
    Instalacja 7 na tak starym sprzęcie to nieporozumienie,znalazłeś w ogóle jakieś sterowniki ???.Końcem wsparcia XP bym się nie przejmował ,nie obsługujesz chyba elektrowni atomowej :D i masz aktywnego antywirusa.
  • #4
    piokrza
    Level 27  
    ValValiantThor w XP było 1GB RAM i takich jaj nie było jak teraz na Win 7. Wszystko co mi potrzebne (zwykłe przeglądanie stron, portali, forów, poczty i YouTube) chodziło szybciej i sprawniej niż teraz. Gdyby nie tamto zalecenie, to bym został przy XP bo te "super-nowości" w 7 nie są mi potrzebne. Tak to tylko spowalnia...mógłbyś mi jeszcze napisać gdzie wyłączyć to "Aero"?

    DominTR3B nie wiem o jakie sterowniki Ci chodzi? Nie znalazłem do procesora Intel Pentium M bo taki mam. Dowiedziałem się tylko że bez aktualizacji softu będą potem problemy z działaniem tak podstawowych programów, jak choćby przeglądarki internetowej i tych wszystkich wyświetlanych treści - animacje, java, youtube, serwisy...sam nie wiem.
  • #5
    elessar87
    Level 33  
    ValValiantThor wrote:
    Weź tez pod uwagę, ze win7 ma AERO, (...) Wyłącz Aero i zobacz czy cos się zmieni.


    No bez przesady. Na tym komputerze aero nie włączyło się po instalacji. Masz przezroczyste belki okien i pasek zadań?

    Quote:
    Wszystko mam najnowsze


    Sam instalowałeś sterowniki czy zrobił to za Ciebie Windows? Czasami się zdarza że jego nowości są dawno zdeaktualizowane.

    Podczas korzystania z komputera uruchom Menedżer zadań (Crtl + Shift + Esc) i posortuj procesy według poboru pamięci. Zrób screen i wstaw nam tutaj.