Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PACARD-BELL zatrzymuje sie na LOGO - BIOS

Talibanczyk 15 Sty 2014 16:01 1680 11
  • #1 15 Sty 2014 16:01
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany

    Witam mam mały problem z Laptopem PACARD-BELL model KAYF0 model płyty głównej LA-5021P.


    Chodzi o to że laptop uruchamia się ale zatrzymuje na POSTACH BIOS - tylko że ich nie widzę ponieważ jest ustawione LOGO.

    PACARD-BELL zatrzymuje sie na LOGO - BIOS


    Laptop reaguje na przyciski takie jak F2 <pokzauje sie wtedy napis ...please wait...> oraz ALT CTRL DEL - reset ..... ale nic poza tym. Wyjąlem płyte główną poodpinałem wszystkie zbedne peryferia i samą samiutką płyte podłączyłem do monitora zewnetrznego - niestety bez zmian.

    Podmieniałem pamięci, oraz wylutowywałem baterie BIOS i zwierałem styki ... ale nic z tego cały czas to samo..

    Czy ktos ma jakiś pomysł co mogę jeszcze zrobić ??


    Pozdrawiam

    0 11
  • Pomocny post
    #2 15 Sty 2014 16:48
    czarny244
    Poziom 27  

    Do wgrania wsad do kości bios wylutowanie kości nic nie da.Chyba że wymiana na kość z wgranym wsadem lub samemu zaprogramować.

    0
  • #4 15 Sty 2014 19:03
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Talibanczyk napisał:
    Czy ktos ma jakiś pomysł co mogę jeszcze zrobić ??

    Przeprogramować kość w programatorze.

    0
  • #5 15 Sty 2014 19:09
    czarny244
    Poziom 27  

    Nie wiem jaki to model Willem na pewno zaprogramujesz go ezp2010, czy CH341A .

    0
  • #6 15 Sty 2014 21:54
    mix112010
    Poziom 13  

    Przypuszczam że jest problem z mostkiem południowym.

    0
  • #7 16 Sty 2014 09:38
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany

    mix112010 napisał:
    Przypuszczam że jest problem z mostkiem południowym.



    Skąd takie przypuszczenie ... ??

    0
  • #8 16 Sty 2014 15:09
    lukasrz
    Poziom 18  

    Wgraj bios i później będziemy dalej gdybać ;] Jak widze ta plyta jest na intelu wiec uszkodzenie chipu to raczej ewenement. Grafika jakas siedzi na MXM?

    Sprawdz tego biosa najpierw jak to nic nie da to podmień procka

    0
  • #9 16 Sty 2014 23:45
    mix112010
    Poziom 13  

    Talibanczyk napisał:
    mix112010 napisał:
    Przypuszczam że jest problem z mostkiem południowym.



    Skąd takie przypuszczenie ... ??

    Doświadczenie

    0
  • #10 04 Cze 2014 23:21
    kanar105
    Poziom 10  

    Witam
    mam identycznego laptop z identycznym objawem. Moje pytanie do poprzednika brzmi czy wgranie nowego biosu pomogło czy brać się za mostek? niestety nie posiadam programatora
    Pozdrawiam

    0
  • #11 05 Cze 2014 00:19
    pio2652
    Poziom 6  

    Sprawdźcie czy dysk twardy jest dobry miałem taki sam problem okazało się, że to wina dysku twardego.Najlepiej odłądczcie dysk twardy i spróbujcie go uruchomić z jakiegoś botowalnego systemu.

    0
  • #12 18 Cze 2014 14:25
    kanar105
    Poziom 10  

    Acer i PB mają funkcje odzyskiwania biosu. Poczytaj o bios crisis mode

    0