Czy mógłbym poprosić szanownych forumowiczów o zweryfikowanie dwóch schematów?
Pierwszy z nich w zamierzeniu ma umożliwiać bezprzewodową komunikację komputera z peryferiami. Został zbudowany w oparciu o:
- mikrokontroler Atmega8 – odpowiedzialny za odbiór transmisji UART i przekazywanie jej do modułu komunikacji bezprzewodowej
- układ FT231XS - odpowiedzialny za komunikację z komputerem
- układ rfm12b – moduł bezprzewodowy
- LDO – zamienia napięcie 5V z szyny USB na 3,3 potrzebne dla Atmegi i rfm12b
Poniżej zamieszczam schemat:
Drugi układ to bezprzewodowy termometr i barometr, który ma przesyłać dane do powyższego układu. Oparłem go o:
- bliźniaczy rfm12b
- Atmega 8 – odczyt temperatury i ciśnienia z czujników i wysyłanie ich przez rfm12b
- TC74A0-3.3VAT - czujnik temperatury
- HP01S1 – czujnik ciśnienia.
- LDO 3,3v – zakładam zasilanie bateryjne, 4 popularne paluszki (AA). Pewnie można by mniej, ale akurat mam zbędny bank na takie baterie
Poniżej zamieszczam schemat:
I mam jeszcze parę pytań:
- w obu układach używam rfm12b na 433Mhz, natomiast jeden jest obudowie SMD a drugi THT. Nie znalazłem w nocie informacji że mogą nie być kompatybilne, czy któryś z forumowiczów mógłby to potwierdzić?
- w module podłączanym do PC przewidziałem docelowo wstawienie kwarcu, tak aby móc używać UART z większymi prędkościami (przy innych projektach), natomiast w chwili obecnej nie posiadam takowego i na początek chciałbym go nie wlutowywać (zakładam, że kondensatorów też w takim przypadku nie powinienem wlutowywać?). Czy może być z tym problem?
- w module termometru założyłem, że będzie jeszcze istniała możliwość odłączenia rfm12 i korzystania z przewodowej transmisji po UART – takie wyjście do debuggingu. Ponieważ układ działa na 3.3V a posiadam przejściówkę USB<->UART na 5V, dla linii TX z komputera przewidziałem podzielnik napięcia. Czy dobrze dobrałem wartości i czy to wystarczy?
Jest to mój pierwszy samodzielny projekt, a moja wiedza o elektronice i mikrokontrolerach w głównej mierze sprowadza się do przeczytania bloga mikrokontrolery.blogspot.com (świetna sprawa – polecam wszystkim początkującym) i oślej łączki z EP, więc proszę o wyrozumiałość.
Z góry dziękuję za wszystkie uwagi.
W załączeniu wrzucam też pliki z Eagle.