Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Electrolux ESF66020 - Problem z grzaniem, niedomywanie, błąd i60

ofi 15 Sty 2014 23:36 3042 8
  • #1 15 Sty 2014 23:36
    ofi
    Poziom 9  

    Witam,

    Mam problem ze zmywarką jak w temacie. Wydaje mi się, że grzeje non-stop. Po włączeniu 'ON' przekaźnik na module klika od razu i wyklikuje po wyłączeniu guzika OFF nawet jak nie wybiorę programu. Jak nabierze wodę, to zaczyna żreć 2kW - zakładam, że pompa tyle nie bierze. Dodatkowo nie domywa (osad jak od zaschniętego nabłyszczacza) i po dłuższym praniu wywala błąd i60 - wtedy też pokazuje się osad.

    Luty THT przelutowane, przekaźnik wymieniony, piny wtyczek przy module podoginane, brak widocznych uszkodzeń na płytce EDW1500.

    Ma ktoś jakiś pomysł jak to ugryźć? I czy mógłby ktoś podrzucić, na której wtyczce do modułu można pomierzyć NTC? Nie mam chwilowo prostej możliwości dostania się do zmywarki od dołu.

    0 8
  • #2 16 Sty 2014 15:44
    egon42
    Poziom 37  

    Odłącz przekaźnik i sprawdź czy wtedy też cały czas grzeje wodę czy nie. Przekaźnik może cały czas dostawać sterowanie nawet wtedy gdy nie ma wody grzać.

    0
  • #3 16 Sty 2014 16:33
    JacaP30
    Poziom 15  

    Nie musisz dostawać się całkiem od dołu. Powinien być dostępny pod przednim pasem, bez wyciągania zmywarki.

    0
  • #4 16 Sty 2014 18:44
    iskrownik
    VIP Zasłużony dla elektroda

    ofi napisał:
    przekaźnik wymieniony
    Jaki był oryginał przekaźnika? Czy był ten 899-1CH-F-C G12? Jeśli tak To uszkodziło Ci sterowanie nim.

    0
  • #5 16 Sty 2014 20:01
    ofi
    Poziom 9  

    Dziękuję za odpowiedzi.

    Zrobiłem dalsze testy i sprawa wygląda tak:

    * włączam zmywarke guzikiem 'On', bez wyboru programu - przekaznik zaskakuje i nie grzeje wody, bo jej nie ma (hydrostat pewnie zapobiega temu)
    * wyłączam - przekaźnik odskakuje

    Zalałem ręcznie zmywarkę wodą, kliknąłem ON, bez wyboru programu i grzeje (słychać bulgotanie i żre 2kW). Zachowanie jest takie samo jak podpinam do modułu tylko wtyki A i B. Czy ten typ tak ma?

    Jeśli nie, to wygląda na to, że padło to sterowanie przekaźnikiem. Oryginał był: JS1-B-12V-F-H111, AJS1211F, wymieniony na RM50-3011-85-1012.

    Czy pozostaje mi moduł do wymiany, czy da się coś z tym zrobić? Czy ewentualnie ktoś może podpowiedzieć jak moduł uruchomić "na stole", żeby można było coś pomierzyć - na zmywarce to prawie niemożliwe. A może jest jakiś element który lubi paść? Kondensatory elektrolityczne wyciągnąłem i sprawdziłem pod względem pojemności i wszystkie trzymają parametry.

    0
  • #6 16 Sty 2014 20:17
    iskrownik
    VIP Zasłużony dla elektroda

    ofi napisał:
    Czy pozostaje mi moduł do wymiany, czy da się coś z tym zrobić?
    Da się ale musisz mieć kogoś kto się zna na rzeczy.

    0
  • #7 16 Sty 2014 22:44
    ofi
    Poziom 9  

    Wygląda na to, że QD2 zachowuje się inaczej niż inne tego samego typu na PCB. Wymienię i dam znać czy się coś zmieniło.

    0
  • #8 17 Sty 2014 09:09
    iskrownik
    VIP Zasłużony dla elektroda

    ofi napisał:
    że QD2 zachowuje się inaczej niż inne tego samego typu na PCB
    to jest właśnie tranzystor sterujacy uzwojeniem cewki przekaźnika grzałki. Nie mierzyłeś rezystancji uzwojenia uszkodzonego przekaźnika?

    0
  • #9 17 Sty 2014 09:19
    ofi
    Poziom 9  

    Leży na stole, wieczorem zmierzę. Co do tego przekaźnika to wyglądał na sprawny (dawałem mu 12V i zwierał) - wymieniłem pro-forma - podobno odpowiada za większość problemów z grzaniem w/g forum.

    UPDATE:
    Stary przekaźnik ma 400ohm w temperaturze pokojowej - zgadza się z datasheet`em.

    UPDATE:
    Wymiana QD2 pomogła, wszystko wróciło do normy. Jakby kogoś interesowało to A8A SOT-32 to MMUN2211, do kupienia w TME.

    0