Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Vectra B 2.0 16 V - odpala i gaśnie, dopiero po upływie czasu znów odpala

Kyrtap03 16 Sty 2014 15:36 1410 4
  • #1 16 Sty 2014 15:36
    Kyrtap03
    Poziom 2  

    Witam, mam problem z moją vectrą, jakiś czas temu przywaliłem przednim prawym kołem w krawężnik. Po wymianie wachacza drążka itd. nastąpił problem z paleniem.
    Rano wsiadam do auta odpala od strzała i ale po przejechaniu +/- 1-2 km auto gaśnie i już nie chce odpalić !! odpala dopiero gdy ma na to ochotę, czasem po 10 min a czasem po kilku godzinach.
    ktoś sie orientuje co to za przyczyna i czy to może być powodem tego wstrząsu ?

    SPRAWDZIŁEM :
    Cewke, czujnik położenia wału, podłożone były 2 komputery i dalej nic.
    auto po prostu odpala i potem gubi gdzieś iskre.

    0 4
  • #2 16 Sty 2014 16:16
    michal19885
    Poziom 18  

    Jeśli jesteś pewien, że brakuje iskry w momencie, gdy silnika nie da się uruchomić to sprawdź zasilanie na cewce zapłonowej, zasilania i masy sterownika silnika, podłącz pod komputer i sprawdź czy widzi obroty na rozruszniku.

    0
  • #3 17 Sty 2014 11:32
    Kyrtap03
    Poziom 2  

    sprawdził mechanik to co pisałeś i wszystko jest dobrze! zasilanie masa itd wszystko jest ok.
    Ale cały czas gubi tą iskre. A co steruje iskrą ? może jakiś sterownik czy coś ?
    Po podłączeniu komputera 0 błędów, niby wszystko jest dobrze..
    odetnę jeszcze alarm ale to raczej nikłe szanse by to było to..
    Błagam niech ktoś pomoże bo inaczej laweta i na złom...

    0
  • #4 17 Sty 2014 12:00
    maniekwielki
    Poziom 15  

    Kolego miałem podobny problem w calibrze , uszkodzony był czujnik wału.

    0
  • #5 17 Sty 2014 12:02
    Kyrtap03
    Poziom 2  

    czujnik wymieniony i nic nie pomogło.
    Jakieś pomysły co to może być ?

    0