Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna 2 1,9dci - Laguna 2 brak wstecznego i parktronica

maxiza 16 Jan 2014 21:14 9213 20
    maxiza
    Level 10  
    Witam. Mam mały problem z moją lalką :). Mianowicie wczoraj straciły mi się światła od biegu wstecznego i przestał działać parktronik. Posprawdzałem czujniki i bezpieczniki. Do włącznika wstecznego nie dochodzi prąd,ale bezpieczniki są całe. Włącznik też jest ok (wykręciłem i sprawdziłem) Wiązka też wygląda na całą ale nie rozplatałem jej. Co mógłbym jeszcze zrobić? Pomocy !!!
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tam nie ma dochodzić żadne napięcie, czujnik działa na zasadzie zwarty rozwarty. Na 99% uszkodzony czujnik wstecznego. Możesz włożyć drucik w kostkę na zapłonie, i wtedy wstecznego szukaj.
    maxiza
    Level 10  
    Też tak robiłem. Po zapłonie zrobiłem mostek w kostce ale świateł nie ma :(
    Przemo9826
    2 czy 3 piny?
    maxiza
    Level 10  
    na górze skrzyni jest jeden włącznik 3 pinowy i na dole jest 2 pinowy. Ten na dole jest odp za światła wsteczne
    Przemo9826
    Jaką masz skrzynię?
    maxiza
    Level 10  
    skrzynia manualna 6-cio biegowa
    Przemo9826
    Tylko czujnik 3 piny na górze skrzyni jest. Nie wiem gdzie tam czujnik na dole na 2 piny znalazłeś. I to właśnie 3 pinowy jest odpowiedzialny za światła cofania.
    maxiza
    Level 10  
    od przodu pod odmą jest czujnik 2-pinowy (między skrzynią i chłodnicą) i to ponoć on jest odpowiedzialny za wsteczny (info zaczerpnąłem i innego forum). I ten 3-pinowy i ten 2-pinowy nie reagowały na mostek :(
    Przemo9826
    Mamusiu....

Pokaż mi tego speca z tego "forum" który kazał Ci mostkować czujni położenia wału... :(
    maxiza
    Level 10  
    szrzerze dzięki za podpowiedź :cry: jutro podjadę do niego z łomem i wyprostuję mu uśmiech na twarzy :/. Skubaniec mnie wyśmiał jak mostkowałem ten 3-pinowy bo jak stwierdził to jest prądniczka licznika a nie włącznik wstecznego :(

Dodano po 2 [minuty]:

po czy dodał że to jest ten 2-pinowy na przodzie skrzynia i yo ten mam zmostkować i światła będą
    Przemo9826
    Jaki rok tego samochodu? To kto to w końcu powiedział?
    milejow
    Level 43  
    maxiza wrote:
    to jest prądniczka licznika

Sam baran jest jak prądniczka, do wymiany czujnik 3pinowy-od wstecznego i ,,luzu,,
    Te prądniczki to były czujniki prędkości w starszych renatach i siedziały nad prawą półosią.
    maxiza
    Level 10  
    2001 rok. No ja tylko piszę co mi baran powiedział :( Dlatego proszę o pomoc Was :). Może razem ustalimy co i jak :)
    milejow
    Level 43  
    maxiza wrote:
    Może razem ustalimy co i jak

Co chcesz jeszcze ustalać, dostałeś odpowiedź jak na tacy co wymienić?
    maxiza
    Level 10  
    z tym że na mostku nie mam w ogóle świateł wstecznego. A chyba powinny być
    maxiza
    Level 10  
    Dzięki za fotkę. Właśnie ten czujnik zmostkowałem po zapłonie ale świateł z tył nie ma :(

Dodano po 1 [minuty]:

A jeszcze jedno. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i te w kabinie auta i pod maską i wszystkie są ok. Czy jest jakichś przekaźnik odpowiedzialny za wsteczny ?
    milejow
    Level 43  
    Połącz kabel pomarańczowy z żółtym, na żółtym ma być +12 po zapłonie z bezpiecznika F20-20A.
    maxiza
    Level 10  
    Ok tak zrobię ale jutro bo lalkę mam na placu bo jak narazie nie mam dostępu do garażu. Dam znać co i jak
    maxiza
    Level 10  
    Witam. Problem rozwiązany :) Brak styku w kostce przyłączeniowej od wiązki :) Czujnik sprawny,kable polutowane i wszystko gra :). Dzięki Wszystkim za pomoc...
    Zamykam temat :)