Witam, mam problem z moim laptopem HP nc8430. Problem polega na tym iż początkowo podczas korzystania z laptopa bateria się nie ładowała, a jak już to bardzo powoli. Stwierdziłem że to wina zasilacza (był zamiennik), więc postanowiłem zakupić orginał. Po zakupie okazało się zasilacz raczej był ok ale bateria nadawała się do wywalenia (w hwmonitor - maksimum naładowania to 1%). Zamówiłem nową baterię. Bateria przyszła naładowana na 20%. Po rozładowaniu baterii podpiąłem zasilacz i naładowałem ją na maksa przy wyłączonym komputerze. Ładnie się naładowała. Po naładowaniu sprawdzałem czy jak się rozładuje np 10%, czy się będzie ładować i było wszystko ok. Ucieszyłem się że to już koniec problemów. Niestety po rozładowaniu do 8% podpiąłem zasilacz i podczas pracy się ładowała bateria. Po około godzinie gdy wróciłem do laptopa okazało się że bateria już się nie ładuje (mimo podpiętego zasilacza) a jej stan to 48%.
Teraz do sedna sprawy:
- sprawdziłem zasilacz i jest ok,
- po podpięciu zasilania słychać takie cykliczne pyrkanie (bez baterii ciche z baterią głośne),
- dioda od ładowania włącza się i wyłącza z różna częstotliwością (powiązaną z pyrkaniem)
- rozebrałem laptopa sprawdziłem gniazdo (poprawiłem luty) ale bez zmian.
W związku z powyższym proszę osoby zaznajomione z takimi tematami o sugestię co i jak powinienem jeszcze sprawdzić lub wymienić aby doprowadzić do ładu tego HP. Odpuścił bym sobie ale już za dużo czasu i pieniędzy w niego zainwestowałem.
Teraz do sedna sprawy:
- sprawdziłem zasilacz i jest ok,
- po podpięciu zasilania słychać takie cykliczne pyrkanie (bez baterii ciche z baterią głośne),
- dioda od ładowania włącza się i wyłącza z różna częstotliwością (powiązaną z pyrkaniem)
- rozebrałem laptopa sprawdziłem gniazdo (poprawiłem luty) ale bez zmian.
W związku z powyższym proszę osoby zaznajomione z takimi tematami o sugestię co i jak powinienem jeszcze sprawdzić lub wymienić aby doprowadzić do ładu tego HP. Odpuścił bym sobie ale już za dużo czasu i pieniędzy w niego zainwestowałem.