3301 wrote:Na stronie pvmonitor prezentowany "POBÓR" oznacza pobraną energię od operatora czy całkowite zużycie
Pokazuje całkowite zużycie domu, niezależnie czy ze słońca czy z "gniazdka".
Gdyby było inaczej to w nocy nie rysował by się wykres

Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over there3301 wrote:Na stronie pvmonitor prezentowany "POBÓR" oznacza pobraną energię od operatora czy całkowite zużycie
Sierek wrote:OK, rozumiem. LK sumuje zużycie na podstawie zliczonych impulsów i przesyła gotową informację o zużytej energii na pvmonitor, a nie jest to liczone po stronie pvmonitor.
Ale moc chwilową poboru na wykresie można by pokazywać?
putas wrote:t.gajewski wrote:Witajcie, czy LK3 można wysłać dane na PVmonitor.pl ?
do tej pory wysyłałem poprzez lk1.2
raczej nie.
Nie ma naszego softu do LK3 - i nie planujemy go pisać.
t.gajewski wrote:
Rozumiem, żeby portal się utrzymał to np pozyskujesz środki ze sprzedaży LK z waszym softem ( LK jest u was droższy o jakies 100zł), czyli dostajesz jednorazowo 100zł. Czy nie lepiej dopuścić większą liczbę urządzeń za jakąś opłatą jednorazową lub roczną.
LK3 może wysyłać różne dane na kilka serwerów jednocześnie. Można budować zaawansowaną tablicę zdarzeń (co uczyniłem przy mojej pompie ciepła i to właśnie zdyskwalifikowało LK1,2)
putas wrote:t.gajewski wrote:
Rozumiem, żeby portal się utrzymał to np pozyskujesz środki ze sprzedaży LK z waszym softem ( LK jest u was droższy o jakies 100zł), czyli dostajesz jednorazowo 100zł. Czy nie lepiej dopuścić większą liczbę urządzeń za jakąś opłatą jednorazową lub roczną.
LK3 może wysyłać różne dane na kilka serwerów jednocześnie. Można budować zaawansowaną tablicę zdarzeń (co uczyniłem przy mojej pompie ciepła i to właśnie zdyskwalifikowało LK1,2)
Tak, jedyna kasa na utrzymanie projektu (kilka serwerów, kilka domen) to z jednorazowego wpływu za sprzedaż LK. Nie ma abonamentów ani wpisowego. Kiedyś może coś będzie za bardziej wypasioną funkcjonalność, jednak podstawowy dostęp i rejestracja zawsze będzie za free. To jest główne założenie pomysłu.
Co do dopuszczenia większej ilości urządzeń to przecież niczego nie blokujemy.
Każdy może przesyłać do nas dane.
Nawet przyjmujemy dane wysyłane bezpośrednio z inwerterów (a za to nawet grosza nie ma) Więc niczego nie blokujemy.
A jeśli chodzi o możliwości LK3.
On ma faktycznie duże możliwości, z których pewnie 10% by było wykorzystane na potrzeby PVmonitor.
W przypadku LK2,5 też wykorzystujemy tylko część jego możliwości, to po co wdrażać jeszcze bardziej wypasione urządzenie?
Z czasem pewnie pomyślimy o LK3 - raczej nie w najbliższych miesiącach.
Ale masz ciekawą sugestię, żeby może wprowadzić wpisowe dla tych co wysyłają urządzeniem nie kupionym u nas...
Pomyślimy, zobaczymy
bendzi85 wrote:Witam
przy zakładaniu konta we wrześniu zeszłego roku źle wpisałem współrzędne lokalizacyjne. Czy jest szansa na ich poprawienie?
Krakowem)
Będę wdzięczny
3301 wrote:To by trzeba było mieć dostęp do licznika operatora np. poprzez e-licznik lub montować swoje dwukierunkowe