Jakiś czas temu czytałem, że we Francji od 2012 roku mają rozpocząć budowę takiej małej doświadczalnej elektrowni, by w roku 2016 rozpocząć produkcję energii w tego typie elektrowni. Ale początkowo mają być przeprowadzane tam eksperymenty.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereerka456 wrote:Lepszym rozwiązaniem są bezpieczne elektrownie wodne oraz wiatrowe
Robert Kaminski wrote:Nie ma w Polsce wystarczających warunków do rozwoju wiatraków i elektrowni wodnych, to pewne.
Robert Kaminski wrote:Jednak jest wystarczająco dużo motywacji aby moderować dyskusję w jedynym, prawidowym kierunku.
Moderated By jankolo:
Robert Kaminski wrote:Jankolo masz znacznie więcej możliwości niż przeciętny użytkownik.
Robert Kaminski wrote:Jednak dawałem alternatywne w postaci geotermi i geotermiki i wykorzystaniu technologii procesowania węgla w złożu lub zgazowaniu .
Też dawno wskazywałem na konieczność zajęcia się gazem łupkowym jak i konwencjonalnym.
Robert Kaminski wrote:Spotykam się od kilku lat na elektrodzie z zajadłym kasowaniem i usuwaniem założonych przeze mnie wątków na wyżej postawione tematy (w których jesteś niekwestionowanym przodownikiem).
Robert Kaminski wrote:Ale jeśli korzysta się z dofinansowania z Ministerstwa Gospodarki na kampanie promującą elektrownie atomowe to czy można dopuścić aby..........
Robert Kaminski wrote:Samo Ministerstwo Gospodarki w siwz "Bezpieczeństwo, które się opłaca" za 20mln zł wskazuje, że alternatywy w postaci czystych technologii węglowych są tematami niewygodnymi, które należy pomijać.
Zatem do zadań moderatorów, wszelkich portali społecznościowych do których skierowana jest wyżej wymieniona kampania należy, umiejętnie kierowanie dyskusji w oczekiwanych kierunkach.
francesca wrote:andrzej_karon- a co bylo "smieciowego" w moim komentarzu wg ciebie?(...)
francesca wrote:(...)to ze elektrownie wybuchaja to jest fakt a nie moj wymyslony komentarz, wiec albo dyskutuj argumenrami albo wogole mi nie odpisuj, nie lubie dziecinady i piaskownicowych wyzywanek.(...)
francesca wrote:(...)ja bym dala wiele zeby ta elektrownia byla bezpieczna i zeby nasz kraj mial wiecej zasobow, ale niestety tak nie jest. jak mozna wogole mydlic ludziom oczy gdy na naszych oczach wybuchla taka elektrownia w japonii. a co tam niby nie bylo nowej technologii za to w polsce bedzie hahaha. (...).
francesca wrote:(...)ludzie nie badzcie slepi, bo naprawde nie potrzeba wiele zeby widziec FAKTY a nie opowiadania jakie to wspaniale rozwiazanie. inne kraje daja sobie rade, my tez bysmy jakos dali. wlochy sa zadluzone po czubek nosa a jednak nie buduja elektrowni. wazniejsze jest zdrowie i zycie bez obawy o umieranie napromieniowanym niz nawet podwyzka gazu, ktory i tak drozeje i bedzie drozal. (...)
francesca wrote:(...) znajac zycie polacy znowu zle zainwestuja i bedziemy mieli elektrownie a ktos inny bedzie z nich korzystal a my bedziemy tylko nasze pupki nastawiac w razie wybuchu.
francesca wrote:lynx22 Uwazasz ze 30 lat roznicy w budowie czegos tak skomplikowanego i w tak powaznej inwestycji to jest duzo?? To jest nic. Nic sie nie zmienilo przez 30 lat, zebysmy mogli spac spokojnie i byc pewni ze jestesmy bezpieczni. Do tego skad wiesz czy nasze elektrownie nie beda jeszcze gorszej jakosci niz ta w Japonii? Co proponuje w zamian? Nie jestem specjalista od energii, ale jezeli inne kraje wycofuja sie z tego, lub kategorycznie mowia NIE i jakos sobie radza, lepiej lub gorzej (obecnie wszedzie jest kryzys i w kazdym kraju wszystko drozeje), to my tez bysmy sobie jakos poradzili.Jak napisalam wczesniej (post zostal usuniety) Grecja upada a nie buduje elektrowni..
erka456 wrote:Macie rację ! Wodna i wiatrowa nie zasili całej Polski - to oczywiste. Baa nawet pół. Ale budując je, zmniejsza się ilość potrzebnego węgla do wytwarzania energii. Osobiście nie mógłbym mieszkać w pobliżu takiej elektrowni ponieważ bałbym się że jak się obudzę to okaże się że jestem "radioaktywny". I w przypadku powstania takiej elektrowni nie zdziwiłbym się jakby odpady radioaktywne byłyby spuszczane do rzek.
francesca wrote:"(...)
Panie Andrzeju Karon. Podaje Pan mnostwo informacji, radze jednak najpierw je sprawdzic zanim Pan cos napisze. Wystarczy wpisac informacje w google. Wlochy NIGDY NIE MIALY elektrowni jadrowych i nie chca miec, wiec nie moga ich zamykac.Akurat to wiem bo tu przejsciowo mieszkam.
(...)
francesca wrote:"(...)
Po 2 zegnam wszystkich, pisze z mojego drugiego komputera na ktorym bylam juz automatycznie zarejestrowana, poniewaz, drodzy Panstwo, jestem zablokowana w ponownym logowaniu sie na ta strone. Widac nawet w dzisiejszych czasach nie ma wolnosci slowa, a takim zachowaniem, moderatorzy, udowodniliscie ze jednak jest cos w tym co pisze, inaczej nikt by mnie nie blokowal. Smutne to i mam nadzieje ze zdajecie sobie sprawe ze forum w ktorym tylko 1 strona medalu ma cos do powiedzenia to nie jest forum tylko oszukiwanie ludzi, ktorzy to czytaja i mysla ze kazdy Polak moze sie swobodnie wypowiedziec. Ciao!
francesca wrote:Wlosi NIE MIELI elektrowni atomowych i ich nie zamkneli teraz bo ich nie mieli i nie maja.
francesca wrote:Sorry ale tu mieszkam obecnie i wiem jak jest i bylo.
francesca wrote:Dla dobra nas Polakow....
dzg4 wrote:Moderatorze jankolo życzę sobie, sądzę że inni użytkownicy elektrody też, aby odnośniki tekstowe były w języku polskim
dzg4 wrote:tu piszemy po polsku i tu jest Polska.
dzg4 wrote:W innym przypadku tłumacz tekst na język polski.
dzg4 wrote:Jako moderator wykaż się pracą.