Zlecę wykonanie odbiornika IR do wzmacniacza audio (pilota posiadam). Funkcje pilota to przełączanie źródeł sygnału, regulacja głośności (potencjometr będzie z silnicznkiem) oraz przechodzenie do trybu standby. Trzeba zaprojektować i zaprogramować układ odbiornika IR, tak aby dekodował sygnał z pilota. Województwo opolskie lub śląskie. Bliższe szczegóły na PM
C.
Contact the author of the topic by Private Message (PM icon).
Dziękuję za zainteresowanie. Niestety nie jestem elektronikem, więc nie ma szans abym to ogarnął samodzielnie. Żeby jednak doprecyzowac temat to dopiszę kilka kwestii.
Mój wzmacniacz to Project 7 AMP ( po tuningu). Pilot który miałby go obsługiwać wygląda tak jak w załączeniu.
Wnętrze wzmacniacza to drugie zdjęcie.
Aktualny przełącznik to ten z żółtymi kabelkami. Wiem że musi być wywalony i
zastąpiony impulsatorem obrotowym. Potencjometr też będzie z silniczkiem. Doradzono mi, że że najlepiej będzie jak za przełączanie źródeł bedzie odpowiedzialnych 6
przełączników kontraktonowych sterowanych mikrokontrolerem. Ale być może jest również inne równie dobre rozwiązanie.
Zdalne sterowanie musiałoby obejmować:
1. regulację siły głosu
2. przełączanie 6 źródeł sygnału w pętli + o jeden w górę - o jeden w dół.
Jesli będzie na źródle szóstym to przejście o jeden w górę spowoduje
powrót na kanał pierwszy i analogicznie w drugą stronę
3. Opcję Stand-by przy czym chciałbym aby przełączając do tej opcji z
automatu potencjometr głośności ustawił się w pozycji 0
To wszystko i nic więcej mi nie potrzeba. Myślę więc że projekt jest
prostszy od tego w załaczniku. Bardzo mi zależy, żeby
wzmacniacz był sterowany tym konkretnym pilotem.
C.
P.S. Uprzedzając ewentualnie tych szanownych forumowiczów dających "dobre rady" odnośnie zakupu nowego wzmacniacza - to nie wchodzi w grę