Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Ariston LFT 3204 - miga start i 11-ka

czarnyindahousexd 17 Jan 2014 23:37 27699 25
Automation24
    czarnyindahousexd
    Level 1  
    Witam!
    Mój problem polega na tym, że ustawiam zmywarke na program co zawsze, występuje dźwięk jakby miała podawać wode, ale niestety ona nie leci i po chwili zaczyna migać start jak i nr 11. Czy ma ktoś pojęcie co to za błąd?
    Zmywarka Ariston LFT 3204 - miga start i 11-ka
  • Automation24
    tombar07
    Level 10  
    Witam. Przed chwilą naprawiałem taką zmywarkę z tym samym błędem. Kod 11 oznacza "brak odpowiedzi zwrotnej pompy myjącej". Po demontażu pompy okazało się że zablokowany jest wirnik pompy czyli pompa do wymiany. Po wymianie działa jak nowa.
    macko208
    Level 11  
    Moje problemy ze zmywarką Hotpoint Ariston LFT3214 zaczęły się od nie startowania pompy myjącej (zm. bierze wodę, ale nie zaczyna mycia, pojawia się błąd 11).

Pompa myjąca w w/w typie jest zintegrowana z podgrzewaczem przepływowym. Pompę wymontowujemy od dołu zmywarki, po zdjęciu „miseczki” zalewowej. Magnetyczny wirnik pompy jest umieszczony w plastykowej części, w której są grzałki. Uzwojenia stojana silnika pompy (czarny plastykowy element wyposażony też w elektronikę sterującą) odłączamy od części białej z grzałkami obracając. W rękach ciężko – ja to zrobiłem w dużym imadle. Po rozkręceniu możemy poznać brudy naszej zmywarki i je wyczyścić.

Okazało się, że blokada pompy wynikała z tego, że cienka, plastykowa obudowa wirnika magnetycznego ma mikropęknięcia przez, które do magnesów dostaje się woda. Środek koroduje i puchnie. Z wirnika, który powinien być walcem robi się pękata beczułka. W konsekwencji wirnik zaczyna blokować się w obudowie i pompa nie chodzi. Na marginesie stwierdzam, że taki wirnik musi być wykonany w sposób perfidny. Gdyby był na nim grubszy plastyk mógłby chodzić przez wieki. U mnie ten super element wytrzymał 5 lat. Wirnik naprawiłem szlifując go papierem  ściernym ze wszystkich stron przez 15 minut, aż do uzyskania w miarę walca. Oczywiście w/w „naprawa” nie będzie na wieki.

Wirnik będzie dalej korodował i puchł, ale może z rok wytrzyma (, a może dłużej?). Nowa pompa w serwisie to 350 zł, koszt naprawy pewnie ze 100 zł.  
    Kolejna sprawa to powrotny montaż. Po montażu Czekałem na pewny start, a tu niespodzianka – zmywarka nic innego nie robi tylko bez przerwy wypompowuje wodę. Wcześniej nie było takiego objawu, więc jasnym było, że musiało się coś stać podczas moich zabiegów wymontowywania.

Po wielu godzinach dumania dotarło do mnie, że coś musi być z hydrostatem. Patrząc od przodu zmywarki hydrostat umieszczony jest po prawej stronie na samym dole. Żeby go wymontować musimy zdjąć prawą ścianę/blachę. Hydrostat z komorą zmywania łączy elastyczny wężyk, który biegnąc od poziomu hydrostatu, czyli podłogi, jest wygięty w pętlę z górą pętli ok. 20 cm nad komorą zmywania. W pozycji pionowej zmywarki hydrostat, przy zasadzie naczyń połączonych, nigdy nie dostanie wody. Zmywarka nabierając wody wpuszcza też wodę do wężyka, która to woda idąc do góry zwiększa w wężyku ciśnienie powietrza, które to lekko sprężone powietrze przełącza wreszcie hydrostatu – zmywarka kończy brać wodę i zaczyna cykl zmywania. W/w podniesiona pętla wężyka zabezpiecza właśnie hydrostat przed wodą. Wężyk wchodzi do komory myjącej po prawej stronie.

Żeby dostać się od dołu, np. do pompy myjącej, gdy obrócimy zmywarkę właśnie na prawą stronę, to niechybnie resztki wody wleją się przez wężyk do hydrostatu. Zalany wodą hydrostat rzeczywistość „rozumie” tak, że zmywarka jest cały czas pełna wody pomimo, że jest kompletnie pusta. Oczywiście miałem właśnie tak jak wyżej zalany hydrostat. Po wymontowaniu, wylaniu wody, wysuszeniu suszarką, dmuchnięciu w wężyk i zmontowaniu, zmywarka rusza o chodzi jak nowa. Jak w prosty sposób nie zalać hydrostatu ? Dobrze wypompować wodę, a zmywarkę kłaść na podłodze na lewym boku, a nie na prawym.

Oczywiście w przypadku zmywarek z hydrostatem w innym miejscu trzeba je kłaść adekwatnie inaczej. Jeżeli jednak już go zalejemy, to wysuszenie jw. zajmie nam 15 minut. Na koniec wydaje mi się, że 90 % uszkodzeń pompy myjącej powinno dotyczyć właśnie wirnika, który „całe życie” spędza w wodzie. Nie wiem czy można kupić sam wirnik. Jeżeli tak, to koszty naprawy można by sporo zredukować.   

• Automation24
    boguslawz
    Level 11  
    Witam. A co znaczy migajaca 13-tka w modelu LFT3214 ?
    Anonymous
    Anonymous  
    boguslawz
    Level 11  
    A jakie objawy daje niesprawny dozownik? Bo za wiele elemantow tam nie ma... tylko czujnik cieczy nablyszczacza i silownik - elektromagnes. W mojej zmywarce po uruchomieniu przez chwile napuszcza wode a potem zapala sie pulsujaca 13-tka i pompa wypompowuje wode i jak juz wypompuje wode to nadal pompa pracuje tylko juz na sucho...
    sevik1906
    Level 1  
    tombar07 wrote:
    Po demontażu pompy okazało się że zablokowany jest wirnik pompy czyli pompa do wymiany.
    Witam. Ile kosztuje wymiana takiej pompy, bo mam dokładnie ten sam problem?
    boguslawz
    Level 11  
    sevik1906 wrote:
    Ile kosztuje wymiana takiej pompy, bo mam dokładnie ten sam problem?
    Proponuje na poczatek sprawdzic element grzejny bo u mnie mimo wyswietlania kodu bledu sugerujacego co innego grzalka byla spalona. Po wymianie wszystko pracuje OK.
    YuanTi
    Level 1  
    Wiem, że temat nie jest najmłodszy, ale moją zmywarkę Ariston LFT3204 miesiąc temu dopadł kod 11. Odczekałem 2 tygodnie i wróciła na tydzień do życia by w końcu paść na dobre. Dzisiaj ją rozkręciłem i zgodnie z opisem macko208 wyszlifowałem wybrzuszenia na wirniku. Zmywarka wróciła do życia i właśnie się czyści. Stukrotne dzięki kolego macko208 za opisanie całej procedury!
    Artur S.
    Level 12  
    Dopadło i moją zmywarkę Ariston LFT3214 i błąd 11..
    wszystko jak opisał mocko208. Dodałem zdjęcia: pompa, chodzi o wyszlifowanie tego elementu (przejechałem tez papierem gniazdo bo było też porysowane) i działa po złożeniu bez problemu...
    Zmywarka Ariston LFT 3204 - miga start i 11-ka Zmywarka Ariston LFT 3204 - miga start i 11-ka Zmywarka Ariston LFT 3204 - miga start i 11-ka
    Adinfo
    Level 11  
    Witam, na zmywarkę LTF 3204 gwarancja skończyła się w październiku 2015, zmywarka była mało używana, głównie przy imprezach, ostatnio jednak częściej. Objawy takie same z migającą 11, ruszyła na dwa tygodnie a potem to samo. Początkowo po włączeniu słychać, że zmywarka ruszyła, później kilkadziesiąt sekund przerwy i tak jak by zmywarka nabierała wodę, ale po chwili słychać, że woda jest wypompowywana do kanalizacji - czasami wypompowuje mimo braku wody - aż do wyłączenia zmywarki.

Pompę wykręciłem, natomiast nie otwierałem jej jeszcze, wirnik widać przez otwór w obudowie - obraca się bez większych oporów (kręciłem nim długim śrubokrętem), przepłukałem też profilaktycznie czy czasami coś do środka nie wpadło. Zastanawiam się jeszcze nad sprawdzeniem grzałki miernikiem.
    Artur S.
    Level 12  
    u mnie było identycznie - ręcznie kręcił się bez problemów, podejrzewam że to kwestia jak dostanie obrotów.. wykręć, to zobaczysz czy dużo jest rowków, przeczyść i z głowy..
    Adinfo
    Level 11  
    Zmywarka naprawiona. Wirnik wydawał się przed otwarciem pompy sprawny, ale jednak pewne opory musiały występować. Wirnik mimo to nie jest mocno zdeformowany, ale wyrównałem jego powierzchnię oraz wnękę obudowy pompy w miejscu obracania się wirnika papierem ściernym (280-tka), dodatkowo wyczyszczenie szczotką do zębów z zanieczyszczeń pomogło. U mnie było w środku pompy dużo drobinek przypominających ziarenka piasku - taki osad mogący powodować tarcie wirnika i dodatkowe opory.

Informacje mogące przydać się w podobnym przypadku:
    - przy zerwaniu dwóch fabrycznych obejm zaciskowych należy zaopatrzyć się w nowe, ja użyłem akurat 25-40mm, ale one są na styk - to znaczy trzeba je poluzować śrubami maksymalnie aby dało się je wsunąć z wężem na końcówki pompy, przypuszczam, że odpowiednie były by do 50mm,
    - chcąc odkręcić elementy elektroniki pompy należy zaopatrzyć się w śrubokręt torx, bez niego może być ciężko,
    - moja grzałka (sprawna) podczas badania miernikiem wykazuje opór około 29Ω - przypuszczam, że całkowicie spalona nie będzie miała przejścia wcale, ale mogę się mylić, wystarczy sprawdzić opór na stykach grzałki,
    - najlepiej zerwać te obejmy co na zdjęciu, łatwo potem nimi manewrować przy montażu,
    Tabliczka znamionowa, opaski zaciskowe, stojan i elektronika oraz wirnik.
    Zmywarka Ariston LFT 3204 - miga start i 11-kaZmywarka Ariston LFT 3204 - miga start i 11-kaZmywarka Ariston LFT 3204 - miga start i 11-kaZmywarka Ariston LFT 3204 - miga start i 11-ka
    Pompa w środku i wężyk na prawym boku zmywarki.
    Zmywarka Ariston LFT 3204 - miga start i 11-kaZmywarka Ariston LFT 3204 - miga start i 11-ka
    dr_darek
    Level 10  
    Witam wszystkich. Problem z pompą polega na tym że łożyska ślizgowe się wycierają głównie przez piasek który jest w tabletkach i ośka zaczyna latać na boki (nowa nie ma żadnego luzu na boki, tylko mały luz wzdłużny) i zaczyna trzeć o obudowę także przeszlifowanie to tylko chwilowe lekarstwo, elektronika kontroluje prąd pobierany przez pompę a w momencie gdy wirnik ociera pobór prądu rośnie i przerywa pracę pokazując błąd. Najgorzej gdy dojdzie do sytuacji gdy zblokuje pompę i przepływ wody przez grzałkę spadnie a co za tym idzie odbiór ciepła, uwala jeszcze jeszcze jeden termik zabezpieczający grzałkę (tam są dwa jeden na niższą temperaturę, a drugi graniczny na wyższą), także zawsze przy takiej naprawie warto od razu pomierzyć grzałkę w kostce gdzie przychodzą przewody ( wartość ok. 29 om), żeby dwa razy nie rozbierać sprzętu i żeby nie zaskoczył nas kolejny błąd. Także po demontażu takiej pompy zawsze jest tam duża ilość piasku. Dopiero wymiana na nowa i rezygnacja mycia tabletkami pozwoli że nowa pożyje dużo dłużej, takie same pompy ma whirlpool i tam są te same problemy, bosch simens ma chińskie pompy i z nimi też jest ten problem po dwóch do pięciu lat w zależności jak często jest użytkowana. Także tak zwany protektor w tabletkach który ma wzmocnić siłę mycia a jest to zwykły piasek uwala nasz sprzęt także użycie żelu, soli i nabłyszczacza jak w czasach kiedy nie było tabletek jest najlepszym rozwiązaniem aczkolwiek nie zawsze wygodnym. Także fikcją jest że tabletka zawiera wszystko i np. używanie soli jest zbędne, a prawdą jest że ta sól którą należy używać zawsze trafia do zmiękczacza i go regeneruje (to jest jedyna funkcja soli) i to jest najważniejszy element prawidłowego mycia bo mamy wtedy miękką wodę i środki myjące działają skutecznie.
    Pozdrawiam wszystkich.
    P.S> przepraszam za wcześniejszą wersję, post pisałem z telefonu który nie ma polskich znaków.
    Stahoozet
    Level 2  
    cześć wszystkim. Moja zmywarka lft3204 też zachorowała na wirusa 11. Rozebrałem pompę, niestety plastik okrywający metalowe kawałki był tak wyjechany, że nie było co szlifować. Kupiłem nową pompę, założyłem, podłączyłem i nic. Zmywarka pobiera wodę i po chwili zaczyna ją spuszczać. Obejrzałem ten termostat - był suchy, przedmuchałem wężyk i nic. Jak zmywarka pobiera wodę na chwilę jest cicho, poźniej słychać co jakiś czas takie "tykanie" jak z termostatu i później wypuszcza wodę. w sumie to nie wiem co mam dalej robić. Widziałem, że jeszcze coś delikatnie cieknie - jutro rozkręcę jeszcze raz i zobaczę co się dzieje. W których miejscach mierzyć opór podgrzewacza? Ręce mi już opadają.
    bolszoy26
    Level 12  
    Kolego. Jeśli masz wodę na dnie zmywarki to ona widzi wyciek i wypompowuje wodę kończąc cykl. Ale wtedy powinien być błąd 1. Zobacz czy jest sucho w tacce. Jeśli nie ma tam wody, to sprawdź czy w wężyku do presostatu jest bąbel powietrza. To ważne aby było powietrze, i woda nie dostawała się do presostatu.
    Stahoozet
    Level 2  
    Na tacce było parę kropel wody. Presostat wyciągnąłem i sprawdziłem czy jest suchy i był ok. Wężyk przedmuchałem i jest powietrze. Rozbiorę jutro jeszcze raz i poskładam do kupy. Zakładałem nowe cybanty, więc nie wiem skąd może przeciekać, nie chciałem za mocno dokręcać śrub, ale opór był i przewody nie ruszały się. Tej wody nie było na tyle aby odpalił aquastop, mała strużka.
    bolszoy26
    Level 12  
    Więc nie pomogę więcej pomimo dobrych chęci. Pozdrawiam.
    Daniel2005
    Level 1  
    Dzień Dobry,
    Dopadła i mnie usterka 11 - wyszlifowałem i pochodziło 2 miesiące - czas wymienić tę pompę - ma ktoś namiary na takie część w dobrych cenach ?
    Dzięki z góry!
    glino
    Level 2  
    Witam,
    czy ktoś mógłby napisać jak wyciągnąć ten wirnik z pompy, bo widzę w osłonie dwie prostokątne szczeliny, ale nie bardzo wiem co zrobić, a nie chciałbym tego plastiku bardzo zmasakrować.
    makiej126
    Level 8  
    Z tego co pamiętam, wirnik należy wyciągnąć i tyle. Nie trzeba nic kombinować, nie trzeba odhaczać itp.

Dodano po 6 [minuty]:

Jeżeli mogę się podłączyć pod temat to chciałbym zapytać o mój przypadek. Zmywarka Ariston LFT 3214. Zmywarka normalnie rozpoczyna pracę i po jakieś pół godziny mycia odprowadzana jest woda i koniec - zaczyna migać 10. Po otwarciu czuć, że grzałka nie pracowała, bo woda na talerzach była zimna, zresztą nawet jak otworzyć w trakcie mycia to czuć, że nie grzeje. Wymieniłem grzałkę na nową, pochodziła z miesiąc i to samo. Co może być przyczyną? Podobno kondensator odpowiedzialny za grzałkę na module, ale czy na pewno? Jakby ktoś miał jakieś przemyślenia do wykorzystania byłoby super.
    bolszoy26
    Level 12  
    Na pompce wody są "wgrzane" dwa zabezpieczenia termiczne w obwodzie grzałki, często padają zestyki. Ja u siebie jeden zmostkowałem /ale nie namawiam do takiej naprawy, z wiadomych powodów/.
    Pozdrawiam.
    Przepraszam nie doczytałem się że grzałka była zmieniana. A swoją drogą sprawdź czy wąż odpływowy nie opadł w dół bo może masz za niski poziom /woda wylewa się przy wlewaniu/
    ewoo
    Level 30  
    Witam. Problem jak w temacie. Zmywarka Hot Point LST 238. Pompa taka sama. Wirnik niepopękany, niespuchnięty , tylko oblepiony opiłkami metalu które przyciągnięte były przez namagnesowany wirnik. Przed rozebraniem pompy obracałem wirnikiem za pomocą śrubokręta i nie stawiał żadnego oporu, myślałem że to nie wina pompy i miałem nie rozbierać. Teraz po złożeniu działa, czyli nawet takie drobiny które nie blokowały wyczuwalnie wirnika miały wpływ na to że nie chciała pracować. Przed naprawą próbowałem włączyć kilkanaście razy i efekt był ten sam czyli pobrała wodę i po chwili wylała zaczęły migać start i na wyświetlaczu 11. Teraz drugie mycie i działa zobaczymy co będzie dalej. Dziękuję za powyższe posty. Dzięki Wam udało się na razie odwlec wydatek na zakup nowej pompy. :)
    maijkel
    Level 12  
    Witam, u mnie świeci błąd 4. Ktoś coś może powiedzieć na ten temat. Z góry dzięki za pomoc:)
    instal_sys
    Level 1  
    Adinfo wrote:
    Wirnik wydawał się przed otwarciem pompy sprawny, ale jednak pewne opory musiały występować. Wirnik mimo to nie jest mocno zdeformowany, ale wyrównałem jego powierzchnię oraz wnękę obudowy pompy w miejscu obracania się wirnika papierem ściernym (280-tka), dodatkowo wyczyszczenie szczotką do zębów z zanieczyszczeń pomogło.

Dzięki informacją macko208 i Adinfo, także naprawiłem błąd A11. W moim przypadku model z Ariston LFS835 - inaczej ułożona pompa, ale generalnie problem ten sam. Co prawda, najpierw szukałem serwisu AGD w mojej okolicy, ale skończyło się to fiaskiem. Więc uznałem, że i tak czeka wymiana czegoś i pewnie pompy , zaryzykowałem. Opaski polecam nowe co by roboty dwa razy nie robić.
    Dzięki Panowie