Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HTC Wildfire A3333 - s-off "waiting for fastboot"; root; soft

tomek11213 18 Jan 2014 10:50 7494 17
Nazwa.pl
    tomek11213
    Level 11  
    Witam.
    Chciałbym wgrać nowe oprogramowanie do htc wildfire ale nie mogę zdjąć blokady s-off. Instalowałem sterowniki. Htc sync zainstalowałem podłączyłem telefon i odinstalowałem. Telefon jest w trybie debugowania. Wpisuje kod. Telefon się wyłącza i zostaje w trybie hboot. A program każe czekać na fastboot.

używam: revolutionary-0.4pre4
    ale jakiego bym nie ściągnął zawsze to samo. Nawet po godzinie czekania

na zdjęciu właściwości sterownika. HTC Wildfire A3333 - s-off "waiting for fastboot"; root; soft

proszę o pomoc.

Głównie chodzi o wgranie RECOVERY aby wgrać nowsze oprogramowanie i mieć pełną władze nad telefonem;)

Przy próbie wgrywania pojawia się następujący błąd:

• Nazwa.pl
    wrublo
    Level 12  
    wg jakiej instrukcji to robisz ?
  • Nazwa.pl
    tomek11213
    Level 11  
    http://forum.android.com.pl/f153/s-off-root-s...y-unrevoked-android-2-2-i-2-3-poradnik-91477/

Dla wildfire wszędzie piszą podobnie. Pliki ściągałem dla swojego telefonu.
    Nie znalazłem jedynie u siebie w tel opcji szybkiego uruchmiania. prawdopodobnie jest ona w wildfire s

http://androidos.webig.pl/root-recovery/htc-wildfire-s-off-i-root-na-2-2-1/

Niektórzy piszą też o kablu, aby spróbować za pomocą innego, ale mam oryginalny od htc.
    krzywaj
    Level 25  
    Nie mam pod ręką Wildfire, ale w Wildfire S wchodzisz w "fastboot" wybierając tą opcję w HBOOT Powerem. Nad instrukcją poruszania się po menu powinno Ci się świecić "fastboot".

Żeby sprawdzić czy działa Ci fastboot tak jak należy pobierz plik z załącznika, uruchom cmd.exe w rozpakownym katalogu i wpisz
    fastboot devices

Powinno Ci ID Twojego telefonu podać.
    topstar
    Level 18  
    Krzywaj htcdev nie jest do S-OFF tylko do unlock bootloader a to dwie rożne rzeczy są.
    tomek11213
    Level 11  
    Wszystko byłoby fajnie gdyby na tej stronie byłaby wersja dla Wildfire a3333. Pobrałem plik dla samego wildfire ale w jego nazwie wersja hboot się nie zgadza: PC4910000_Buzz_Froyo_hboot_1.02.0000_R3

Pomimo to spróbowałem. Miałem następujące komunikaty:
    HTC Wildfire A3333 - s-off "waiting for fastboot"; root; soft HTC Wildfire A3333 - s-off "waiting for fastboot"; root; soft

Zrobiłem też w końcu zdjęcie hboot z tel. żeby nie wyłączać tel za każdym razem gdy trzeba sprawdzić wersje;)
    topstar
    Level 18  
    No to masz wersje którą można zrobić przez revolutionary.io, sprawdziłem na własnym HTC i nie ma problemu z S-OFF tą metodą.

S-OFF
    1. wchodzimy na stronę : revolutionary.io
    2. ściągamy z linku na niej program
    3. wyłączamy telefon , po czym trzymając klawisz zmniejszania głośności naciskamy włącznik
    4. uzyskujemy dane potrzebna do wprowadzenia w formularzu na owej stronie - dostępny po pobraniu (Numer seryjny(pod baterią albo na pudełku) i wersję HBOOT)
    5. wypełniamy formularz : system , model , hboot i numer seryjny i klikamy generate key
    6. otrzymujemy wygenerowany klucz do danego numeru seryjnego urządzenia
    7. wyciągamy i wkładamy baterię , włączamy telefon
    8. podłączamy telefon do USB . włączamy tryb debugowania USB (Ustawienia>Aplikacje>Tworzenie>Debugowanie USB zaznaczone)
    9.wyłączamy HTC Sync, rozpakowujemy ściągnięty program i uruchamiamy go
    10. program znajduje nasz podłączony telefon i prosi o kod beta , który przepisujemy ze strony internetowej bardzo dokładnie , inaczej nie zadziała
    11. po zatwierdzeniu kodu należy odczekać aż program zakończy wszelkie prace
    12.odłączyć i uruchomić ponownie telefon . już mamy S-OFF
    tomek11213
    Level 11  
    O dziwo się udało. Nie wiem co było przyczyną komunikatu i braku reakcji. Nigdzie nie pisze o tym aby usunąć aplikacje htc sync na telefonie w opcjach zarządzania aplikacjami. w akcie desperacji usunąłem wszystkie pobrane aplikacje z telefonu które automatycznie nie wiem w którym momencie się zainstalowały (Zanim zacząłem kombinować zrobił format telefonu.)

Jedyne co mnie teraz zastanawia to czy dalej nie będzie problemów.

Po wpisaniu i zatwierdzeniu kodu aplikacja spytała o instalację recovery, więc kliknąłem "Y" i enter po czym wyskoczyły błędy pobrania i aplikacja się wyłączyła. Ale S-off jest!!!
    topstar
    Level 18  
    Recovery możesz sobie wgrać przed ADB jeśli chcesz wgrywać custom ROM.
    tomek11213
    Level 11  
    Chciałbym zrobić kopię zapasową przed wgraniem nowszego oprogramowania. Jak mogę to zrobić?
    topstar
    Level 18  
    Musisz mieć wgrane recovery CWM i dopiero z tego recovery mozesz zrobić backup systemu na karte pamięci.
    topstar
    Level 18  
    Quote:
    Po wpisaniu i zatwierdzeniu kodu aplikacja spytała o instalację recovery, więc kliknąłem "Y" i enter po czym wyskoczyły błędy pobrania i aplikacja się wyłączyła. Ale S-off jest!!!

Według tego to raczej nie masz zmienionego recovery.
    tomek11213
    Level 11  
    Mam teraz Recovery v3.0.0.6

Soft wgrałem soft według instrukcji:
    "Wgrywanie Custom Romu
    (Na przykładzie oficjalnego CM7)

Przed przystąpieniem do wgrywania polecam sformatować kartę sd i nie używać przy tym opcji szybkiego formatowania. Kopiujemy plik z CM7 (w formie pliku zip) oraz Gapps (aplikacje od googla) na kartę pamięci (pliki do ściągnięcia na końcu tematu). Uruchamiamy recovery po czym wybieramy opcję wipe data/factory reset (która usunie wszelkie dane z telefonu i przywróci go do stanu sklepowego) dla pewności wybieramy jeszcze opcję wipe cache partition oraz po wybraniu działu advanced stosujemy opcję wipe Dalvik Cache. Po tym kroku wybieramy install zip from sd card i choose zip from sdcard. Teraz szukamy pliku z CM7 który kopiowaliśmy na kartę i flashujemy go. Po udanym procesie wychodzimy z recovery i uruchamiamy telefon (to trochę potrwa spokojnie). Po uruchomieniu telefonu ponownie przechodzimy w recovery i znowu wybieramy install zip from sdcard itd. i flashujemy gapps. Uruchamiamy telefon (warto być wtedy w zasięgu wi-fi) logujemy się na konto google i pokaże nam się proces instalacji aplikacji googla. Wybieramy te które chcemy zainstalować.

I to już wszystko Zostało Ci już tylko zainstalować Titanum i przywrócić wszystkie zachowane aplikacje oraz zabranie się za instalację nowych"( http://forum.android.com.pl/f110/poradnik-ins...cja-cyanogenmod-7-custom-kernel-backup-94632/ )

Narazie śmiga. Ogólnie jestem zadowolony. Ale nie podoba mi się jakość zdjęć aparatu aparatu i działanie sklepPlay. Po za tym nie działa GPS! Co jest poważną wadą. Z nawigacji można korzystać jedynie poprzez lokalizację za pomocą sieci, a ona jest mało dokładna

Chyba że znalazł ktoś metodę na działający GPS w CM7 na Wildfire?
    krecik10
    Level 10  
    revolutionary.io skoro ta strona nie działa to skąd można pobrać programik do s-off .
    tomek11213
    Level 11  
    Dobre pytanie... Osobiście nie mogę nic odnaleźć. Jest jeszcze szansa na ściągnięcie blokady s-on z telefonu skoro wszystkie linki do uzyskania kodu dla danego telefonu nie działają???