Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Logic-400ATX - zwarcie miedzy radiatorem a +5,+12 i GND ?

dr124 20 Sty 2014 09:49 1122 4
  • #1 20 Sty 2014 09:49
    dr124
    Poziom 5  

    Witam.

    Mam zasilacz ze starego komputera Logic-400ATX (400w)

    Postanowilem go zamienic w 'warszatatowy zasilacz' korzystając z tej instrukcji Link

    Jednak mam pewnien problem. Nie ruszalem prawie zadnych częsci, wyprowadzilem tylko +5 i +12 wyjscia oraz GND. Jednak problem jest taki - sprawdzając miernikiem (tym by miernik dzwięczał ) miedzy 12V a GND (bez podłączonych zadnych urządzen) jest zwarcie? tak samo miedzy +5 a GND

    Nawet jesli w mierniku dotkne jedną koncówką do radiatora(tego wiekszego), drugą do np +5,+12,GND
    zacznie on piszczeć

    Czy tak ma byc?
    Sprawdzalem i nie ma zadnych wolnych kabli bez izolacji, wszystko powinno dzialac

    załączam zdjęcie
    Logic-400ATX - zwarcie miedzy radiatorem a +5,+12 i GND ?

    PS. Gdy przykladam amperomierzem do +5 i GND - mierzy dobrze - 20A
    gdy przykladam amperomierz do +12 i GND - zasilacz sie wylacza (trzeba go wlaczyc jeszcze raz, dioda standby się dalej swieci)


    załączam dodatkowo filmik z przebiegu 'pracy' zasilacza

    Link


    Link

    0 4
  • #2 20 Sty 2014 10:00
    goldi74
    Poziom 43  

    Jeżeli zasilacz podaje napięcia na wyjścia to znaczy, że nie ma tam żadnego zwarcia. Źle wykonujesz pomiary miernikiem.

    0
  • #3 20 Sty 2014 10:34
    dr124
    Poziom 5  

    załączam 2 filmiki pokazujące jak to dziala
    btw. w 1:00 na pierwszym filmiku - to nie 182A tylko 18.2A

    0
  • #4 20 Sty 2014 11:13
    goldi74
    Poziom 43  

    Przecież masz napięcie na wyjściu. Nie rozumiem dlaczego na siłę szukasz zwarcia którego tu nie ma.

    0
  • #5 20 Sty 2014 20:13
    dr124
    Poziom 5  

    nie chcialbym by cos zawiodło :s
    a takie jeszcze pytanie --
    czy zawsze bedzie na wyjsciu ok 20A? (18-20)?
    czy jesli podlacze jakies polprzewodniki itp (albo np. atmege8) to bedzie takie natęzenie? czy bedzie bralo tyle ile potrzeba by zasilic uklad(np. atmega8)

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo