Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

C++/VS - Doadawanie i kasowanie textboxow dwoma przyciskami

Rootek19 20 Sty 2014 10:07 735 6
  • #1 20 Sty 2014 10:07
    Rootek19
    Poziom 8  

    Cześć,

    mój problem polega na tym, ze mam już przycisk dodający textboxy i wygląda to tak

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    i chciałbym drugim przyciskiem je usuwać w odwrotnej kolejności, ale dopiero się uczę programowania i nie bardzo wiem jak bądź gdzie zdeklarować te textboxy, abym miał do nich dostęp z drugiego buttona. Z góry dziękuję za pomoc :D

    0 6
  • #2 20 Sty 2014 10:44
    mickpr
    Poziom 39  

    Rootek19 napisał:
    nie bardzo wiem jak bądź gdzie zdeklarować te textboxy, abym miał do nich dostęp z drugiego buttona
    Przede wszystkim zadeklaruj je (albo wskaźniki do nich) w samym formularzu, a nie w procedurze obsługi "button'a".
    W ten sposób będziesz miał dostęp do nich pośrednio.
    Możesz też w ogóle je stworzyć i tylko ukrywać i odkrywać (hidden).

    0
  • #3 20 Sty 2014 10:59
    Rootek19
    Poziom 8  

    Hmm, a byłbyś tak uprzejmy i dokładniej wyjaśnił co to znaczy w samym formularzu? :D Bo próbowałem już w różnych miejscach i zawsze z nie ma definicji. Może to banalne, ale proszę o wyrozumiałość, bo przygodę z programowaniem dopiero zaczynam. Od razu napiszę, ze nie mogę tych definicji dodać jako globalnych, bo wyskakuje błąd.

    0
  • Pomocny post
    #4 20 Sty 2014 11:46
    mickpr
    Poziom 39  

    Proszę bardzo - niszczenie i tworzenie:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Co do zmiennych globalnych - to nie należy ich nadużywać. Wskaźnik - to wskaźnik.

    0
  • #5 20 Sty 2014 13:29
    Rootek19
    Poziom 8  

    No dobra mam jeszcze jeden problem, a mienowicie

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    drugi przycisk jest identyczny, tylko ma add zamiast remove no i c++


    Problem polega na tym, ze chciałem sobie zdeklarować n textboxów od parametru int b, ale w funkcji InitializeComponent przy każdej pozycji wyskakuje błąd "function as left operand". Próbowałem to zrobić samemu, także na pewno jest źle :D Pytanie brzmi czy ktos potrafiłby mi wskazać jakieś rozwiązanie mojego problemu, żebym nie musiał tych wszystkich texbowkow osobno deklarować.

    0
  • #6 20 Sty 2014 14:58
    mickpr
    Poziom 39  

    Dynamiczne tworzenie komponentów nakłada na ciebie dbanie o zarządzanie nimi.
    Musiał byś
    1. Stworzyć jakąś tablicę dynamiczną/listę na wskaźniki do tych TextBox'ów.
    2. Dodawać do niej wskaźniki na podstawie jakichś operacji.
    3. Komponenty inicjować w oparciu o tą tablicę.
    4. Usuwać niepotrzebne wskaźniki do komponentów z tej tablicy PO zwolnieniu komponentu (Remove).
    Załącz przykładowy twój projekt - postaram(y) się poprawić.

    0
  • #7 20 Sty 2014 15:30
    Rootek19
    Poziom 8  

    Muszę przyznać, że gdy napisałeś o tablicach i wskaźnikach to straaasznie ucieszyłą mi się micha, bo planowałem zagłębić się w ten temat w najbliższym czasie :D

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod



    narazie mam tyle, zaraz wrzucę projekt w rarze. Wielkie dzięki za zainteresowanie :D

    0