Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Domowe studio nagrań od podstaw.

domins51 20 Jan 2014 16:15 9120 28
    domins51
    Level 8  
    Witam wszystkich. Jestem tu nowy, nie do końca wiem czy piszę w dobrym dziale, jeśli nie to przepraszam.

Więc do rzeczy. Mam 16 lat i na razie gram tylko w zespole weselnym, ale to za malo. Chcialbym zrobic sobie male studio nagran i tam tworzyc wlasne utwory, nagrywac sie z innymi jak rowniez samemu. Znam sie troche na sprzecie muzycznym, jednak nie do konca wiem co podpiac do czego zeby uzyskac oczekiwany efekt. Na dzien dzisiejszy mam pomieszczenie ( niewielki pokoj w domu, mieszkam na wsi wiec raczej szum samochodow nie przeszkadza :D). Mam rowniez powermixer Behringer pmp6000, kolumny estradowe, jakies mikrofony, oczywiscie instrumenty i komputer od ktorego chcialbym zaczac. Komp ma 10 lat, juz go nikt prawie nie uzywa wiec pomyslalem ze moglbym go "podrasowac" i nadawalby sie do tego. Jesli mozecie napiszcie mi co jest mi ptrzebne jeszcze oprócz tego co mam i jak powinienem "zmodyfikowac" moj komputer, zeby sie nadawal, teraz raczej sie nie nadaje, bo straszny mul. I na koniec jaki program polecalibyscie do nagrywania i edytowania sciezek dzwiekowych (najlepiej jakis prosty w obsludze na poczatek). Z gory dzieki za odpowiedzi. Pozdro
    0ceanborn
    Level 25  
    Jaki budżet ?
    domins51 wrote:
    Komp ma 10 lat, juz go nikt prawie nie uzywa wiec pomyslalem ze moglbym go "podrasowac" i nadawalby sie do tego. Jesli mozecie napiszcie mi co jest mi ptrzebne jeszcze oprócz tego co mam i jak powinienem "zmodyfikowac" moj komputer, zeby sie nadawal, teraz raczej sie nie nadaje, bo straszny mul.

Komputer jeśli ma 10 lat - raczej wymiana.
    Powinien być szybki w miarę twoich możliwości finansowych, może być typu serwer. Liczy się szybkość taktowania procesora, liczba rdzeni i pamięć.
    Do tego dobra/dobre karty dźwiękowe np Audiotrak. Duży dysk na zapisywanie ścieżek dźwiękowych, im większy tym lepiej.
    domins51
    Level 8  
    A jesli chcialbym zbudowac komputer od podstaw w tej obudowie, nie byloby taniej i od razu robic go specjalnie pod to przy czym bedzie pracowal? Budzet na razie skromny, ale jak juz pisalem gram w zespole weselnym wiec w sezonie kasa bedzie. Jeszcze zostaje kwestia tego, co bedzie potrzebne oprocz tego komputera.
    0ceanborn
    Level 25  
    domins51 wrote:
    A jesli chcialbym zbudowac komputer od podstaw w tej obudowie,

Obudowa to niewielka część kosztów. Ważne, żeby pasowała do formatu nowej płyty głównej.
    domins51 wrote:
    nie byloby taniej i od razu robic go specjalnie pod to przy czym bedzie pracowal?

Pewnie taniej, w każdym razie to jedyne sensowne rozwiązanie.
    domins51
    Level 8  
    Moglbys mi podac jakies konkretne propozycje podzespolow jakie beda potrzebne do tego, bo niestety w temacie komputerow jestem zielony. Gadalem z kumplem i powiedzial mi ze jak bede wszystko mial kupione to on mi to zlozy. Mam jeszcze jedno pytanie. Jesli kupie np. Karte graficzna na allegro to dostane do niej sterowniki itd. Zeby wszystko dzialalo jak nalezy? Mozecie podeslac nawet linki wszystkiego co bedzie potrzebne ;)
    0ceanborn
    Level 25  
    domins51 wrote:
    Moglbys mi podac jakies konkretne propozycje podzespolow jakie beda potrzebne do tego, bo niestety w temacie komputerow jestem zielony.

Pytając o wybór komputera czy płyty głównej, bez podania nawet ceny to tak jakbyś pytał o kupno samochodu bez podania marki, budżetu.
    domins51 wrote:
    Jesli kupie np. Karte graficzna na allegro to dostane do niej sterowniki itd. Zeby wszystko dzialalo jak nalezy?

Sterowniki znajdziesz w internecie, karta graficzna jest najmniej istotna, ważne żeby była - jakakolwiek - jak najtańsza z pasywnym chłodzeniem bo po co obciążać zasilacz.
    No właśnie - zasilacz to bardzo istotny składnik, jego awaria może pociągnąć awarię wielu podzespołów.
    domins51 wrote:
    Mozecie podeslac nawet linki wszystkiego co bedzie potrzebne

Pierwszy link : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    domins51
    Level 8  
    Zrobmy inaczej. Napiszcie mi co powinien kupic zeby zlozyc ten komputer, zeby byl idealny do takiego nagrywania i najlepiej przyblizone ceny tych rzeczy. Jesli mozecie napisac co jest jeszcze potrzebne do mojego studia (nie mowiac juz o wytlumieniu pomieszczenia bo tu cos wymysle. Czekam na odpowiedzi. Pozdro
    inst81
    Level 13  
    Do tego będzie Ci potrzebna jakaś karta dźwiękowa do komputera.
    Ja korzystam np. z Focusrite 2i2. Ale to raczej będzie dla Ciebie za mało (ta ma jedno wejście mikrofonowe i jedno liniowe), więc przydała by Ci się jakaś bardziej rozbudowana wersja.
    Nie wiem jaki masz sprzęt i co chcesz nagrywać. Napisałeś, że masz mikrofony, ale jakie? Do studia przydałby się raczej jakiś pojemnościowy, a nie dynamiczny. Też nie napisałeś jakie masz.
    Dopóki nie powiesz jaki masz sprzęt dokładnie i co chcesz nagrywać i w jaki sposób (czy chcesz nagrywać każdą ścieżkę pojedynczo czy wszystkie na raz "live") to możemy gdybać i gdybać...
    Szewc Amarantowy
    Level 16  
    Do tego jeszcze podaj, orientacyjnie chociażby, budżet.
    Przydałaby się też dokładna specyfikacja komputera, może coś z niego dałoby radę wyciągnąć.
    domins51
    Level 8  
    Z tego komputera raczej nic już nie da się odzyskać, bo raz się spalił a nie miałem kasy więc najgorsze części w nim są, żeby działał, co już nie wychodzi. Mam mikrofony shure c606, powermixer behringer pmp4000 i małe kolumny, nagrywać chciałbym raczej ścieżki pojedynczo z tym, że dobrze by było jeśli dałoby się zrobić tak, że przy nagrywaniu jednej w słuchawkach słychać drugą nagraną już, wybraną przeze mnie, da się tak?
    inst81
    Level 13  
    domins51 wrote:
    Z tego komputera raczej nic już nie da się odzyskać, bo raz się spalił a nie miałem kasy więc najgorsze części w nim są, żeby działał, co już nie wychodzi. Mam mikrofony shure c606, powermixer behringer pmp4000 i małe kolumny, nagrywać chciałbym raczej ścieżki pojedynczo z tym, że dobrze by było jeśli dałoby się zrobić tak, że przy nagrywaniu jednej w słuchawkach słychać drugą nagraną już, wybraną przeze mnie, da się tak?

No to Focursite 2i2 da radę.
    Nawet będziesz mógł sobie dogrywać na klawiszach w tle jak będziesz chciał ;)
    dzik_51
    Level 2  
    Witam, Panowie pomóżcie.. BŁAGAM!!! Mam taki oto sprzęt...
    - Mic pojemnościowy Rode NT 1
    - interface focusrite scarlette 2i2
    - monitory m audio BX5 d2
    - zwykły laptop windows 7
    - no i kable statyw, sitko popfiltr
    JAK JA MAM TO WSZYSTKO ZE SOBĄ ODPALIĆ ŻEBY NAGRAĆ WOKAL???
    inst81
    Level 13  
    Podpinasz kablem USB Scarletta z komputerem. Tylko sterowniki najpierw zainstaluj.
    Potem monitor i mikrofon do Scarletta.
    Mikrofon na statyw.
    Popfiltr na statyw.

Stajesz przed mikrofonem i śpiewasz ;)
    dzik_51
    Level 2  
    ok, a jak mam ustawić ten interface? tam sa takie przyciski Gain 1, Gain 2 przy wejsciach xlr pod spodem line/inst, oraz przycisk 48V direct monitor on/off no i pokrętło monitor i pokrętło do wejścia na słuchawki... a sterowniki to rozumiem że to ze strony focusrit'a? Przepraszam za takie głupie pytania ale naprawdę ogarniam to pierwszy raz w życiu sama (no nie taka sama dzięki forumowiczom mam nadzieję że ogarnę)
    inst81
    Level 13  
    Sterowniki powinny być dołączone na płytce, ale jeżeli ich nie będzie to na pewno na stronie też są. Ja chyba dostałem ze Scarlettem 2 płytki, na jednej sterowniki, na drugiej oprogramowanie.

Gain 1 i Gain 2 to pokrętła od głośności, które mają te pierścienie pokazujące czy się nie przesterowuje.
    48V to zasilanie phantom większość, albo nawet wszystkie, mikrofonów wymaga włączonego tego zasilania.
    Line/Inst to CHYBA coś od tłumienia mikrofonu, ale nie wiem na 100% bo sam się dopiero uczę i nie jestem jakimś mega specem.
    Szewc Amarantowy
    Level 16  
    Mikrofony pojemnościowe, w przeciwieństwie do dynamicznych, potrzebują zasilania, czyli właśnie phantom. NT1 jest właśnie pojemnościówką, więc musisz włączyć 48V.
    Mikrofon podłącz do wejścia 1, ustaw Gain 1 tak, żeby nie przesterować niczego, czyli, najbezpieczniej, krzyknąć coś do mikrofonu (głośniej, niż będziesz śpiewać) i ustawić najgłośniej jak się da, żeby wtedy obwódka potencjometru pozostała zielona.
    Przełącznikami line/inst się nie przejmuj, to się przydaje, jak chcesz podłączyć klawisz czy jakąś gitarę przez kabel jack.
    domins51
    Level 8  
    Plany wracają. Troszke zmienił się sprzęt. Mam do dyspozycji laptop i powermixer yamaha emx 312, kolumny, mikrofony dynamiczne i perkusyjne, i oczywiscie instrumenty. Powiedzcie co jeszcze jest mi potrzebne i jakiego programu używać. Najlepiej żeby był prosty w obsłudze. Pozdro
    b00l3r
    Level 23  
    domins51 Przede wszystkim potrzebna Ci jest fundamentalna wiedza o tym co chcesz zrobić. Na forum możesz dostać konkretną poradę odnośnie konkretnego problemu. Nikt Ci tutaj nie da wykładu typu jak zbudować dom, tylko konkretniej. Zadawaj bardziej konkretne pytania to uzyskasz szybko konkretne odpowiedzi.
    Ja bym Ci na ten moment polecił ciekawe książki - np "DIGITAL AUDIO" lub "Podstawy nagłaśniania i realizacji dźwięku". Jeżeli uznasz, że nie masz czasu na takie rzeczy to może chociaż "Komputerowe studio muzyczne i nie tylko".

Uwierz mi, że te pozycje odpowiedzą na wszystkie Twoje pytania, a jak będziesz mieć problem aby zrozumieć tą wiedze - to forum może Ci pomóc.

Nie ma nic gorszego niż zakupienie sprzętu i działanie po omacku. To przynosi słabe efekty.

Więc potrzebna Ci jest przede wszystkim wiedza.
    Programów jest dużo. Skup się na programach w których można pracować na wielu ścieżkach i przygotowywać miksy (DAW). Ja mam dobre doświadczenia z Sony Acid, Sonar, ale programów jest tłum. Dobrze aby programy te miały dużo gotowych wtyczek, zwłaszca korektory nie wpływające na faze, które generują małe opóźnienia - o takie trudno.
    Do nagrywania od siebie nie polecam FL Studio - jakoś mało intuicyjnie poruszać się można po sesji podczas nagrywania i obróbki.

Jak na razie nie widzę u Ciebie interfejsu, który mógłby posłużyć do zbierania ścieżek. Ten powermixer to raczej na estrade, jakości studyjnej tam nie ma.
    domins51
    Level 8  
    Dzięki za książki, napewno przeczytam ; ))
    A co do powermixera to nie chudzi mi o jakość idealną. Chcę to robić dla siebie. Ale jeśli możecie napiszcie co mi jeszcze będzie potrzebne do zmontowania tego, czy wgl jest to realne.

Pozdrawiam!
    b00l3r
    Level 23  
    Przede wszystkim ze sprzętu jest Ci potrzebny interfejs czyli urzadzenie, które pozwoli Ci nagrywać do komputera ścieżek. I teraz tak. W tym power mixerze masz możliwośc zgrywania jedynie sumy (line out) z podłączonych instrumentów. Tak zgrana ścieżka - jako suma - nie daje szans na prawidłową edycje. Więc jeżeli balans będzie źle ustawiony w powermixerze to później już się nic z tym nie zrobi. Jeżeli jednak chcesz użyć tego power miksera i nagrywać tę sumę to wystarczy zakupić interfejs dwukanałowy (stereo) np focusrite scarlett 2i2 i masz sprawę załawioną.
    Jeżeli chcesz nagrywać każdy instrument z osobna - tym interfejsem też dasz radę (ale proszę Cie , w tym przypadku pomiń z toru ten powemikser :)).

Jeżeli chcesz nagrywać wiele instrumentów jednoczenie na oddzielnych ścieżkach (maksymalna możliwośc obróbki, edycji i najlepsze efekty z miksu) to musisz kupic interfejs wielokanałowy - patrząc na ten powermikser to sugerowałbym minimum osiem liniowych / z przedwzmacniaczem - tyle co z powermikserze. Tutaj jeżeli szukasz tanich rozwiązań to sprawdź PreSonus AudioBox 1818 VSL lub czegoś bez tylu kanałów z przedwzmacniaczami. Niestety nie wiem jakimi pieniędzmi dysponujesz ale zdaje sobie sprawę, że może wydawać się drogo.

Nagrywanie ścieżek jednoczenie jest bardziej w porządku niż każdej po kolei - zwłaszcza jak gra zgrana kapela, gdyż nie traci się tzw groovu, a późniejsza edycja czasowa jest dużo mniej skomplikowana i pracochłonna, gdyż każdy instrument zazwyczaj posługuje się rytmiką perkusisty (jak będzie trzeba korygować perkusje, to w tym samym momencie można spokojnie edytować resztę - łatwiej oszacować pierwsze błędy).

Pamiętaj o kablach :-)
    domins51
    Level 8  
    Panowie. Wpadł mi w ręce zespołowy Allen&Heath zed24. Powiedzcie czy z tego cacka można coś wyciągnąć i na jakim programie? Pozdro ;)
    G36
    Level 13  
    A co Ty chcesz z nie go wyciągnąć ? szynę ? potencjometry ?
    Szewc Amarantowy
    Level 16  
    Taak, pewnie szynę.

Domins, próbowałeś może wklepać nazwę w Google? Na pierwszym miejscu w wyszukiwarce jest strona producenta a na niej wszystko...
    domins51
    Level 8  
    Ale chodzi mi o program jakim mógłbym nagrywać?
    Szewc Amarantowy
    Level 16  
    Tak ogólnie to praktycznie każdy program do nagrywania. Wybieraj. Od darmowego Audacity po Cubase i inne.
    Albo (znów) wejdź na stronę producenta i zobacz, o jakim programie jest napisane na podstronie ZED'a.
    dzik_51
    Level 2  
    Panowie i Panie forumowicze mam pytanie czy można w audacity nagrać wokal na mikrofonie pojemnościowym a nie mikrofonie wbudowanym w laptopa jak to ustawić żeby ten mikrofonik z kompa wyłączyć żeby zbierało z mic pojemnościowe, przepraszam za takie pytania ale jakoś nie mogę tego ogarnąć
    pozdrawiam
    domins51
    Level 8  
    Czesc. Powróciła ambicja na studio. Sprzęt do dyspozycji się zmienił, na taki:
    -mikser USB peavey
    - powermixer yamaha emc312
    -kolumny
    - 2x mikrofon pojemnosciowy (uzywany do naglasniania perkusji)
    - mikrofony do bembnów
    - kable itd
    - komp jest

Teraz pytanie co sądzicie, kozystac z miksera czy lepiej zainwestować w interface taki jak kolega wyzej pisał audiobox 1818?
    Kolejne pytanie jakim programem nagrywać?
    Próbowałem nagrywać bembny w audacity i brzmiały fajnie, ale to audacity.
    Instrumenty jakie chcialbym nagrywac to perka, bas, gitara, klawisz, jakiś dęciak, i wokal.

Ogólnie powiedzcie co jest spoko a co zmienić zeby ruszyć?

Pozdrawiam
    Tadek5522
    Level 8  
    Pamiętaj, że jedną z najważniejszych rzeczy w studiu to wygłuszenie.
    Bez niego nawet najlepszy sprzęcik nie da rady i trzeba będzie wszytko masterować w programie.
    Pokój można wygłuszyć chociażby materiałami, czy opakowaniami po jajkach :) - ja tak zrobiłem.
    Masz wybrany już jakiś program do nagrywania/składania/miksowania?
    Polecałbym Cubase albo Ableton ale one akurat są dość drogie do domowego nagrywania :)